Články se štítkem: děti

Dotované ovoce dostává 370.000 školáků, o 14 procent víc než loni

16.12.2010 | Do projektu ovoce do škol se v současném školním roce zapojilo o devět procent základních škol více než ve školním roce 2009/2010, celkem to je 3145 škol. Počet žáků prvních až pátých ročníků, kteří pravidelně jedí dotované ovoce a zeleninu, se zvýšil o 14 procent na víc než 370.000. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo zemědělství (MZe).

Jak vyzrát na sůl v dětském jídelníčku

15.12.2010 | Češi si holdují v přesolené stravě. Zatímco Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat méně než cca 5 g soli denně (odpovídá maximálně cca 2 300 mg sodíku), sníme podle Českého statistického ústavu 6 kilo soli za rok. Na den tak připadá celých 16,5 g (6 600 mg sodíku) na každého z nás včetně nejmenších dětí!

Maso pro děti

21.10.2010 | Správná výživa dítěte již od jeho narození je prevencí některých onemocnění v dospělém věku. Tedy pro správný vývoj je důležitý příjem živočišných bílkovin. Maso a masné výrobky jsou cenným zdrojem bílkovin, respektive aminokyselin. Rostliny a mikroorganismy jsou schopny si syntetizovat aminokyseliny z oxidu uhličitého, vody a dusíku, kdežto živočichové tedy i člověk, je musí přijímat potravou.

Stravování školáka

18.10.2010 | Úspěšné zvládání školních povinností můžeme zcela jistě ovlivnit i vyváženým životním stylem dítěte, do kterého spadá i vhodná výživa.

Obezita u dětí jako nemoc, její prevence

05.10.2010 | Pohybová aktivita, pohyb, sport – v současné době tolik skloňované pojmy hlavně v souvislosti s nedostatkem pohybu a důsledkem toho nárůstem nadváhy a obezity u dětí. Využíváme více a více dopravních prostředků, eskalátorů, výtahů, děti více sedí u konzumních spotřebičů, než aby trávily volný čas venku pohybem, sportovaly, hýbaly se, zabývaly se svým tělem.

Správná svačina s trochou fantazie

23.09.2010 | Školní rok odstartoval a našim ratolestem znovu přinesl pravidelný režim sestávající se z ranního vstávání, úprku do lavic, psaní domácích úkolů na poslední chvíli či odpoledních zájmových kroužků. Přestože škola v čele s učiteli přebrala z našich beder starost o smysluplnou výplň větší části dne dětí, právě na nás je rozhodnutí o celkovém vyznění jejich programu. Nejen učením a zábavou jsou totiž naši nejmenší živi, skladba jídelničku respektující základní zásady zdravé výživy i rozmlsané chuťové buňky dětí je však úkolem hodným génia. Opětovné pronikání výrobků tuzemských farmářů na stoly českých rodin, však také v tomto případě dává naději na lepší časy.

Při kojení dbejte na pestrou stravu a dostatek tekutin

20.09.2010 | Období, kdy se ženě narodí dítě, je to nejhezčí v celém jejím životě, ale zároveň jde také o období z nejnáročnějších. A pro kojící ženy dvojnásob.

Předškolní stravování dítěte

20.09.2010 | Výživa je významným faktorem, který ovlivňuje růst a vývoj dítěte od narození až do dospělosti. Potřeby energie, jednotlivých živin a dalších látek jsou dobře známé a definované pro rozdílná období života, včetně batolecího a předškolního věku. Zdravé dítě předškolního věku (od tří do šesti let) roste přiměřeně podle genetického kódu, který získalo od svých rodičů. Potřeba přívodu energie pro předškolní dítě se dále zvyšuje, s jednotkou hmotnosti (kg) se však oproti předchozímu období života (batolete) snižuje. Kromě dostatečného přívodu energie potřebuje dítě předškolního věku ke svému růstu a vývoji i dostatečný příjem kvalitních bílkovin, které se nalézají v mléku, mase, sýru a vejcích.

Jídlo a pohyb o prázdninách

27.07.2010 | Nastal čas prázdnin, který přináší do života dětí změnu denního režimu. Dříve bylo léto obdobím, kdy měly děti dostatek pohybu a většině z nich se dařilo „vyběhat“ i nějaké to zimní kilo navíc.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.