děti  

Jídlo a pohyb o prázdninách

Jídlo a pohyb o prázdninách

27.07.2010 Tomáš Miškovský

Nastal čas prázdnin, který přináší do života dětí změnu denního režimu. Dříve bylo léto obdobím, kdy měly děti dostatek pohybu a většině z nich se dařilo „vyběhat“ i nějaké to zimní kilo navíc.

V současné době však není neobvyklé, že se na naši poradnu obracejí rodiče, jejichž děti přibraly právě během letních prázdnin. Některé děti sice tráví prázdniny velmi aktivním způsobem, ale přibývá i těch, které je celé prolenoší u počítače a televize. Pojďme si tedy v následujících řádcích povědět několik rad a tipů, jak lze i o prázdninách trénovat správné stravovací a pohybové návyky.

Nenechme nic náhodě!

Prázdniny by se měly pro dítě stát obdobím aktivního odpočinku. Proto bychom jejich průběh neměli nechat náhodě a pokusit se je naplánovat tak, aby skýtaly dostatek pohybové aktivity – samozřejmě – ruku v ruce s pestrým a vyváženým jídelníčkem. Je jasné, že ne vždy lze vše ovlivnit, ale chceme-li vést dítě ke správným návykům i o prázdninách, měli bychom se snažit, abychom měli trávení prázdninového režimu poněkud „pod kontrolou“.

girlNěkdy se stává, že rodiče musí nechat část dne o prázdninách doma děti samotné, protože nemají možnost dovolené. I v takových situacích je vhodné zajistit, aby dítě mělo pravidelné a vyvážené jídlo. Pokud ho nemá, je často vystaveno lákadlům v podobě rychlých občerstvení a stánků s ne moc vhodnými potravinami obsahujícími přemíru tuků a sacharidů. Tráví-li dítě část dne doma, pak pamatujme na jednoduché pravidlo, že to, co doma není, nelze sníst! Nechcete-li, aby dítě během dne konzumovalo sladkosti a slané pochoutky jako jsou chipsy, krekry apod., pak je domů jednoduše nekupujte.

Jídelní režim – přítel prázdnin

Velmi dobré je, pokud i o prázdninách dítě dodržuje pravidelný jídelní režim, který byl předmětem našeho minulého povídání. Někdy opravdu podléháme falešné představě, že přes léto děti lépe kompenzují větší příjem jídla pohybem. Prostřednictvím výdeje energie pohybovou aktivitou jistě není problémem občasné hřešení v podobě zmrzliny či buřta pečeného na ohni, ale bylo by mylné se domnívat, že díky pohybu si můžeme dovolit neomezené množství jídla.

Často se totiž stává, že trávíme s rodinou o dovolené celý den na výletu či na pláži, téměř nejíme, a protože večer pocítíme hlad, dopřejeme si většinou velké množství jídla. Tělo má pak po celodenním „hladovění“ větší tendenci energii z večerního jídla uložit do tukových zásob.

Zachování pravidelného jídelního režimu je velmi důležité i na pobytech, kde je stravování zajištěno formou all inclusive. Různá lákadla v podobě sladkostí, slazených nápojů, sendvičů a dalších dobrot, svádějí k ochutnání, a je velmi těžké odolat. Zachováme-li ale jídelní režim (tj. snídani – svačinu – oběd – večeři- příp. druhou večeři) a nebudeme-li konzumovat jídla mimo něj, jistě udržíme rozumný energetický příjem.

Stravování na táboře

Dětské letní tábory jsou jistě velmi dobrou volbou pro aktivní trávení prázdnin. Je však dobré, abychom pečlivě zvážili jeho výběr. Můžeme se totiž setkat i s nabídkou dětského tábora, která nabízí dětem stravu založenou na minutkách, hamburgerech, hranolcích a jiných smažených jídlech s neomezenou konzumací sladkých nápojů včetně nápojů kolových. To jistě doporučit nelze. Je pravda, že stravování na táborech nemáme moc šanci ovlivnit, ale vyberme takový tábor, kde je zajištěno celodenní stravování a pitný režim. Pro provozovatele tábora jistě také nebude problémem předem předložit plánovaný jídelníček.

tabor

Ach ty babičky!

Mnoho z nás jistě vzpomíná na prázdniny trávené u babiček. I ty však občas mají, co se týče stravovacího a pohybového režimu dětí, určitá úskalí. Babičky v dobré víře zahrnují svá vnoučata různými sladkostmi a jinými méně vhodnými jídly. V tomto ohledu je nutná předchozí domluva rodičů s prarodiči, u kterých bude dítě prázdniny trávit.

Bylo by možná řešením babičkám doporučit, které vhodné potraviny dítěti chutnají a nahradit jimi klasické „babičkovské potraviny“, které často obsahují větší množství cukru nebo živočišného tuku a zcela určitě neprospívají ani velmi štíhlému dítěti. Namísto sladkosti nebo slaných mlsků lze dítěti nabídnou müsli tyčinku, jogurt, oblíbené ovoce a podobně.

Úkol druhý –  Využijme léto k trénování zařazování zeleniny a ovoce do jídelníčku!

Léto je ideálním obdobím pro trénování zařazování zeleniny a ovoce do jídelníčku.

Pro řadu dětí je pravidelné zařazení ovoce či zeleniny do jídelníčku velkým problémem. Je proto více než vhodné dětem pomoci aktivně kontrolovat množství zkonzumované zeleniny a ovoce.

V případě zeleniny by se však nemělo jednat o záležitost jednorázové konzumace většího množství. Je doporučeno podávat ji v menším množství ke každému dennímu jídlu. Ukazuje se, že pro děti je při konzumaci zeleniny velmi důležitý vzor rodiče. Děti snáze přijímají zeleninu nakrájenou na kousky a pěkně naservírovanou na talířku. Jestliže v jídelníčku zelenina zcela chybí, je opět vhodné ji přidávat postupně, hledat druhy, které budou chuťově vyhovující.

Velmi lákavé mohou být exotické druhy ovoce a zeleniny, proto se zdá jako výhodné jídelníček jimi obohatit.

Vhodnou součástí jídelníčku jsou jistě zeleninové saláty s kuřecím nebo rybím masem, balkánským či jiným přírodním sýrem, doplněné kouskem celozrnného pečiva. V letních teplých dnech, například namísto zmrzliny, osvěží i dobře vychlazený ovocný salát s jogurtem.

PRAKTICKÝ TIP na trénink zařazování ovoce a zeleniny do jídelníčku!

Hra je pro děti jedním z nejpřirozenějších způsobu učení. Chcete-li tedy dítě naučit konzumovat zeleninu a ovoce, můžete si zahrát celodenní „ovocno-zeleninovou“ hru. Začněte ji procházkou do nejbližšího obchodu, v jehož sortimentu je dobrá nabídka ovoce a zeleniny. Vybídněte děti, aby si pozorně celou nabídku prošly, a aby si samy vybraly zeleninu a ovoce, které jim chutná nebo je pro ně vzhledově zajímavé, popřípadě dokupte další dle svého uvážení. Po návratu domů pak můžete s dětmi soutěžit, kdo si zapamatoval více druhů, kdo pozná ovoce a zeleninu po hmatu či dle chuti (se zavázanýma očima) a podobně. Ze zakoupené zeleniny a ovoce poté vytvořte ovocno-zeleninové zábavné talíře. Lze tvořit různé obrázky a tvary. Inspirovat se můžete v kuchařských knihách či na internetu. V rámci hry vybídněte děti, aby si vytvořily kartičky s obrázky s druhy zeleniny a ovoce, které jim chutnají. Jejich pomocí pak mohou sledovat množství porcí zeleniny a ovoce denně. Za každou porci umístí jednu kartičku pomocí magnetky na ledničku nebo nástěnku.


Mohlo by vás zajímat

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?

Dopřejme svým dětem zdravé stravování

16.10.2013 | Nutit či nenutit jíst své děti svačiny? Tuto otázku si jistě kladl nejeden rodič, který má doma školáka.

České děti málo pijí

10.06.2014 | Jen polovina českých školáků pije denně obyčejnou vodu, nejraději mají ochucenou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.