11.08.2022 | Hygienici v Jihomoravském kraji zjistili v 18 z 35 kontrolovaných provozoven nevyhovující zmrzlinu. Laboratorní testy u většiny z nich zjistily bakterie způsobené nedostatečnou hygienou stroje nebo obsluhy. Hygienici navrhli sankce za 70 000 korun.
09.08.2022 | Pokud posíláte děti na letní tábory, asi je to s vědomím toho, že si tam nebudou užívat luxusu pětihvězdičkového hotelu a „nařachaných“ švédských stolů. To ale neznamená, že by děti neměly právo jíst na táboře vyváženě a v souladu s tím, co radí například i odborníci na dětskou stravu, což je vzhledem k jejich zvýšené aktivitě nejen žádoucí, ale i nutné!
08.08.2022 | Česká republika drží několik světových prvenství. Dokážeme u nás nejen vyprodukovat potraviny, které směle konkurují těm v zahraničí, ale věhlas ve světě máme i díky zemědělským aktivitám.
05.08.2022 | Otázka finanční náročnosti nákladů vynaložených za potraviny je na denním programu, bohužel, a současné vyhlídky nepočítají se zásadní změnou scénáře. Je zřejmé, že šetřit je a bude potřeba. Ovšem je také nutné vzít úsporný režim za správný konec.
03.08.2022 | Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny a třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují i dostatek omega-3 cenné tuky. Jistě, nebudete jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť, to nechcete přehánět, ale jinak se najezte.
01.08.2022 | První letošní hrozny, které poslouží na výrobu burčáku, sklidili dnes ráno ve vinohradu na Kraví hoře v Dolních Dunajovicích. Většina obvyklých raných odrůd dozraje až za týden, vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice bude burčák vyrábět z odrůdy Augustovskij dovezené ze Slovenska. Ta dozrává o osm až deset dní dříve než Irsai Oliver, který obvykle dozrává jako první.
01.08.2022 | Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě. Vyplývá to z ankety mezi výrobci zmrzliny.
26.07.2022 | Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně zkusili vylepšit výživovou hodnotu hrachu za pomoci fermentace. Výsledky výzkumu ukazují, že proces kvašení pozitivně ovlivňuje stravitelnost hrachu a mimo jiné umožňuje tělu vstřebat více železa.
26.07.2022 | Obaly masných výrobků zdražily za poslední rok o 100 %. Vyplývá to údajů Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZM). Podle jeho výkonného ředitele Radka Slance jde o významnou položku při tvorbě konečné ceny výrobku. Firmy proto hledají způsoby, jak snížit spotřebu obalů.