06.11.2023 | Zisk potravinářských firem v posledních deseti let činí v průměru 0,2 procenta jejich ročního obratu, v samotném loňském roce zisk firem v různých oborech byl na úrovni od dvou do pěti procent jejich obratu. Na konferenci o zemědělství a potravinářství v Poslanecké sněmovně to tento týden řekla prezidentka Potravinářské komory ČR (PK) Dana Večeřová.
03.11.2023 | Jednu z mnoha každodenních komplikací a s ní spojených negativních emocí, které spotřebitelům v celé EU přináší stále se zpřísňující evropská legislativa v oblasti odpadů, jsou nepochybně neoddělitelná víčka na obalech nápojů. Pokud si přitom našinec udělá ve svém okolí ad-hoc „výzkum veřejného mínění“, těžko najde v současné době někoho, kdo by tuto novinku vítal.
30.10.2023 | Mladá generace šílí! Zamilovala si totiž hydratační nápoje propagované českými i světovými influencery známé pod názvem Prime. Aktuálně je k dostání deset příchutí, které jsou od sebe rozeznatelné barevností obalu. Cílem je samozřejmě nasbírat celou edici. To, že nápoj o tří-stech mililitrech stojí bezmála dvě stě korun, přičemž je vyrobený z poměrně levné desetiprocentní kokosové vody, je sice úsměvné, ale kromě peněženky nikoho nemůže ohrozit. Na rozdíl však od nové řady, která se začíná prodírat i na českou scénu.
26.10.2023 | Odborná porota v pondělí vybrala prvních 272 vín, které pro letošní rok ponesou značku Svatomartinské, propůjčovanou Vinařským fondem. Mezi úspěšnými uchazeči o letošní známku bylo i vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice, které dnes mohlo začít stáčet vína, která značku ponesou, do lahví. První víno z letošních hroznů už ale vinařství z Valtic prodává, jen pod vlastní značkou.
25.10.2023 | Adaptogenní káva v sobě spojuje tradiční chuť kávy s přírodními látkami pozitivně působícími na zdraví. Za nápadem stojí Matěj Mach, kterého adaptogeny a nootropika zaujaly při psaní bakalářské práce na oboru technologie potravin. Svět zázračných a téměř zapomenutých bylin a hub, které ke zlepšení zdraví užívali naši předci, ho uchvátil a rozhodl se najít způsob, jak adaptogeny přidat do běžné stravy.
24.10.2023 | Absolutním vítězem letošního ročníku se stala Hruškovice Williams středočeské Palírny Radlík, která si stejně jako vloni odnesla i titul Palírny roku. Ceny se udílely celkem v 19 kategoriích, jako byly slivovice, hruškovice či meruňkovice, ale také ovocné likéry, giny a whisky. Záštitu nad soutěží opět převzala Unie destilatérů a největší český distributor řemeslných pálenek Lihovárek.cz.
23.10.2023 | Narůstající počet lidí s obezitou není už dávno problémem pouze ve Spojených státech, ale všude na světě. Pomoci od problému pak má zavedení daně z cukru, jejíž znění a výše se liší stát od státu. Jenže je skutečně všespásná?
20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.
19.10.2023 | Bio, biodynamické, ekologické, přírodní… Na etiketách vín a v propagačních materiálech moravských a českých vinařů se objevuje řada označení, která všechna ale v jednoduchosti říkají zákazníkům totéž: Naše vína připravujeme v souladu s přírodou.