STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 Jana Čiháková

Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

Úrodu oliv negativně ovlivnila spalující vedra, která Španělsko zažilo dva roky za sebou. To pak vyústilo v dosud nevídaný růst cen, který ohromil nejen spotřebitele, ale i veterány v oboru. Na Španělsko připadá více než 40 procent světové produkce olivového oleje. Země je tak pro vývoj jeho ceny určující.

"Čelíme jednomu z nejtěžších okamžiků v historii tohoto odvětví," napsal CNBC v e-mailu obchodní ředitel společnosti Deoleo, Miguel Ángel Guzmán. "Silná inflace spolu s vysokými úrokovými sazbami a nepříznivými prognózami sklizně olivového oleje (z hlediska množství a kvality v důsledku cyklu sucha) způsobily výrazný nárůst cen," dodal.

Ceny extra panenského olivového oleje ve španělské Andalusii dosáhly v lednu rekordní výše 9,2 eura (230 Kč) za kilogram. Podle referenčního indexu společnosti Mintec se k 19. dubnu kilogram obchodoval kolem 7,8 eura, což je pokles z přibližně osmi eur na konci března. Ceny se částečně snížily v důsledku vyšších odhadů produkce a díky dešťům, které přišly v březnu a dubnu a úrodě svědčí.

Společnost Deoleo stojí za značkami Bertolli a Carbonell. Její zástupci jsou přesvědčeni, že současná situace je cyklická, a očekávají, že ceny budou rozumnější, až se sklizeň vrátí k normálu. Zůstávají ale i tak oparní.

Většina světových zásob olivového oleje pochází ze Středomoří, přičemž jihoevropské země, jako je Španělsko, Itálie a Řecko, patří mezi přední světové producenty. Analytici, kteří se zabývají pěstováním olejnin, varovali, že olivovníky jsou mimořádně zranitelné vůči klimatické krizi. Ačkoli se obvykle dokážou vyrovnat s vysokými teplotami a jsou poměrně odolné vůči suchu, nedávné podmínky byly i pro ně příliš náročné.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.