diety  

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

30.06.2014 Redakce

Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?

„Ženy mezi třiceti až padesáti lety svého života ztratí v průměru 15 kilogramů svalové hmoty, která je nahrazena tukem. Tím se zpomalí metabolismus, tělo ochabuje a buduje si velké zásoby tuku. Může za to sedavý způsob života, špatná strava, zanesení těla a absence pravidelného posilování a pohybu,“ píše se v nejnovější studii vědců z Boston Medical Center.

 zena

A jak tedy hubnout po čtyřicítce?

1. Nejprve si v sobě ukliďte

Pokud se chceme zbavit nežádoucích tukových vrstev, musíme tělu nejprve pomoct se zlepšením imunity a vitality. Po čtyřicítce začíná střevní stěna propouštět toxiny vznikající kvašením a hnitím do krevního oběhu. Proto má mnoho lidí v tomto věku energeticky vysílena játra na polovinu své funkce.  

Zdraví střev je přitom úzce propojené s funkcí jater. „Doporučuji proto podstoupit očistu obou těchto orgánů, omezit nebo nejlépe vyloučit bílé pečivo, sladkosti, uzeniny, šunky, kravské mléčné výrobky, sladké nápoje a využívat síly zeleninových a ovocných šťáv – ideálně kombinace šťávy z jablka a červené řepy. Pokud do svého jídelníčku přidáte semínka, jste na nejlepší cestě začít hubnout,“ říká výživový specialista Martin Škába.

2. Bez bílkovin nezhubnete

Z čerstvých výzkumů Purdue University vyplývá, že ženy starší čtyřiceti let konzumující více bílkovin mají rychlejší metabolismus a jsou štíhlejší. „Při hubnutí je potřeba dodat tělu 1,3 až 1,5 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. A nebojte se, nemusíte jíst jen maso! Bílkoviny najdete v rybách, vaječném bílku, v tofu, tempehu, červené čočce, cizrně nebo hrachu. Z mas je ideální krůta a králík. Abyste hubli, měly by být bílkoviny obsaženy alespoň ve třech jídlech denně, ryby a maso stačí do jídelníčku začlenit maximálně jednou denně,“ doporučuje Martin Škába. Ke každému jídlu si dopřejte zeleninu a myslete i na přílohy, které mohou být zdravé (např. celozrnný kuskus, bulgur, jáhly, quiona, červená čočka, pohanka).

 dieta1

3. Naordinujte si zdravé tuky

Průměrná čtyřicátnice nekonzumuje téměř žádné zdravé tuky, které umí zásadně ovlivnit nabírání tukové tkáně. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny najdete v rybách (známé jako „rybí tuk“) a v rostlinných olejích (lněný, makadamový). Taková ryba se salátem se zálivkou z makadamového oleje je ideálním obědem či večeři.

 

4. Naučte se číst etikety potravin

Naučit se poznat zdravé potraviny je zásadní. „ Na etiketách potravin se vždy nejprve zaměřte na složení. Seznam položek je sestupný, té první je tam nejvíce a pak se to snižuje. Nekupujte potraviny, kde je na prvních místech uváděn „cukr“, „glukózo- fruktózový sirup“, „invertní sirup“ nebo „třtinový cukr“.  Všechny tyto složky se rychle ukládají do těla formou tuku. Dále se u potravin zaměřte na slovo „celozrnný“. Pokud je na etiketě uvedena pouze pšeničná, či žitná mouka, ale bez slova „celozrnná“, pak tento výrobek není vhodný,“ vysvětluje Martin Škába.

 

5. Začněte cvičit, ale správně!

Pro spalování tuku je nejefektivnější kombinace aerobního pohybu (běh, chůze nebo spinning) s anaerobním (posilování s činkami, na strojích nebo s vlastní vahou). Nejlepších výsledků dosáhnete při aerobním cvičení 3 až 4 x týdně po 75 až 90 minutách a při 20 minutách posilování 2 x týdně.

Stejně důležité jako správné cvičení je však i strava po něm. „Většina žen dělá velkou chybu, když pak už nic nejí a usínají hladové. Do patnácti minut po cvičení si dejte kousek jablka, banánu či hroznový cukr, do půl hodiny pak proteinový nápoj s nápojem ze zeleného ječmene, případně lehce stravitelné bílkoviny ve formě ryby, krůtího masa, tofu nebo vaječného steaku. Chcete-li pro sebe udělat maximum, nezapomeňte na zeleninu a lžičku lněného nebo makadamového oleje,“ radí Martin Škába.

 joga

6. Spánek nad zlato

Odborníci z Brigham Young University ve studii uveřejněné v časopise American Journal of Health Promotion  uvádějí, že ženy, které mají pravidelně spí, jsou štíhlejší a spalují tuky o 33 % více než ty, které nespí dostatečně. Studie navíc prokázala, že ženy, které chodily spát od deseti do půl jedenácté večer, a jejichž tělo tak odpočívalo 8 až 8,5 hodiny, měly nižší procento tuku. Tento „usínací rytmus“ snižuje produkci hormonu ghrelinu, který povzbuzuje chuť k jídlu a zvyšuje produkci leptinu, jež signalizuje pocit nasycení a předchází přejídání.

 dieta2

 7. Hubnutí si přivolejte

Zapomeňte na věty typu „Nikdy nezhubnu“, „Jsem stále tlustší“, „Jen se podívám na jídlo a hned přiberu dvě kila“… „ Myšlenka, ještě k tomu vyřčená, je velice silná. Pokud naše podvědomí živíme podobnými větami, stanou se realitou. „Všechno se ukládá do vašeho podvědomí. Místo negativních věcí tam uložte pozitivní a každý den si několikrát řekněte: 1. Zrychluje se mi metabolismus. 2. Každý den jsem štíhlejší. 3. Jsem zdravá a vitální. 4. Mám se ráda,“ doporučuje výživový specialista Martin Škába z portálu www.skaba.cz.

Zdroj a foto: http://www.skaba.cz/. Martin Škába je výživový specialista, na jehož webu www.skaba.cz najdete nejdelší seznam 111 rad, jak zhubnout.


Mohlo by vás zajímat

Jsme moderně nemoderní

13.11.2013 | Seriál o školních jídelnách zakončujeme rozhovorem s vedoucí školní jídelny při Základní škole Zbiroh Evou Květoňovou.

Dieta ve školní jídelně

15.10.2013 | Jsou školní jídelny ochotné umožnit dětem dietní stravování?

Zaženeme jídlem jarní únavu?

21.03.2014 | Nejlepší návod, jak na jaře restartovat své tělo.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.