děti  

Dotované ovoce dostává 370.000 školáků, o 14 procent víc než loni

Dotované ovoce dostává 370.000 školáků, o 14 procent víc než loni

16.12.2010 Zdroj: ČTK

Do projektu ovoce do škol se v současném školním roce zapojilo o devět procent základních škol více než ve školním roce 2009/2010, celkem to je 3145 škol. Počet žáků prvních až pátých ročníků, kteří pravidelně jedí dotované ovoce a zeleninu, se zvýšil o 14 procent na víc než 370.000. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo zemědělství (MZe).

1Zahájení programu na podporu konzumace ovoce a zeleniny schválila loni před Vánoci vláda. Opatření, které již v roce 2006 navrhla Evropská unie, má vést ke snížení dětské obezity. Jeho součástí je i doporučení školám, jak děti vést ke zdravému stylu života. Někteří kritici však projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu.

Z unijního rozpočtu má na dotované ovoce v tomto školním roce jít 53 milionů z celkových téměř 73 milionů korun. Zbývajících necelých 20 milionů korun poskytne ze svého rozpočtu stát. Celkem dá EU v letošním roce na program pro 27 členských 90 milionů eur (zhruba 2,26 miliardy Kč).

Ministr zemědělství Ivan Fuksa uvedl, že bude projekt nadále podporovat, a to i proto, že patří mezi priority Evropské komise. Hodlá proto pro příští školní rok využít více prostředků, než kolik činí původní příděl podpory EU. Příspěvek z EU by tak v příštím roce podle Fuksy měl vzrůst na téměř 5,2 milionu eur (skoro 130,9 milionu Kč) a ze státního rozpočtu přes 1,92 milionu eur (zhruba 48,3 milionu Kč).

V obdobném programu MZe dodávky dotovaného mléka a mléčných výrobků pro děti v mateřských, základních a středních školách v období od ledna do října meziročně vzrostly o 72,7 procenta na skoro 11 milionů kusů balení. Do programu se v tomto období zapojilo 2877 škol, což je oproti loňsku o 41 procent více.


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.