INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ:

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 Jana Čiháková

V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Konkrétně šlo o půlkilogramové balení červených fazolí s datem minimální trvanlivosti do 6. července 2025. Herbicidu haloxyfopu, tedy přípravku k hubení plevelů, bylo ve fazolích 0,57 miligramu na kilogram, přičemž povolený limit je 0,15 miligramu na kilogram. Inspekce kvůli tomu nařídila okamžité stažení dané šarže ze všech poboček a s řetězcem Tesco zahájí správní řízení o uložení pokuty. Spotřebitelům zároveň doporučuje, aby tyto fazole nejedli.

Inspekce v minulých měsících odhalila i jiné potraviny ze třetích zemí, v nichž byly překročené limity pro různé druhy pesticidů. Často jde o bylinky, koření a čaje.


Mohlo by vás zajímat

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

VETERINÁŘI BIJí NA POPLACH: PROBLÉMY S CHLAZENÍM POTRAVIN

19.07.2024 | Za první pololetí letošního roku uskutečnili veterináři asi 170 kontrol prodejců na farmářských trzích po celém Česku. Prohřešky odhalili při 30 kontrolách, tedy v 18 procentech případů. Celkový počet pochybení byl 88, nejčastěji šlo o porušení hygienických pravidel. Loni za stejné období závadu na trzích kontroly odhalily ve 13 procentech případů ze zhruba 180 kontrol. Zástupci Státní veterinární správy (SVS) to dnes řekli novinářům při kontrole trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Právě v metropoli se kontrol koná nejvíce.

DÁVÁTE SVÝM DĚTEM NEMYTÝ MELOUN? ROČNĚ MŮŽE ZA DESÍTKY PŘÍPADŮ SALMONELÓZY

26.07.2024 | Melouny a okurky v létě nepochybně osvěží, obsahují i nezanedbatelné množství vlákniny a vody, takže zároveň i hydratují. Bohužel někdy za vysokou cenu. I přestože budí dojem potravin s nízkými riziky, stojí ročně za desítkami případů salmonelózy anebo listeriózy.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.