děti  

Předškolní stravování dítěte

Předškolní stravování dítěte

20.09.2010 Ing. Vladimíra Omelková

Výživa je významným faktorem, který ovlivňuje růst a vývoj dítěte od narození až do dospělosti. Potřeby energie, jednotlivých živin a dalších látek jsou dobře známé a definované pro rozdílná období života, včetně batolecího a předškolního věku. Zdravé dítě předškolního věku (od tří do šesti let) roste přiměřeně podle genetického kódu, který získalo od svých rodičů. Potřeba přívodu energie pro předškolní dítě se dále zvyšuje, s jednotkou hmotnosti (kg) se však oproti předchozímu období života (batolete) snižuje. Kromě dostatečného přívodu energie potřebuje dítě předškolního věku ke svému růstu a vývoji i dostatečný příjem kvalitních bílkovin, které se nalézají v mléku, mase, sýru a vejcích.

1Dítě je po narození pasivním příjemcem výživy. S věkem ubývá specifických doporučení a výživa dítěte je stále více podmiňována výživovými zvyklostmi rodiny. Tyto zvyklosti dítě postupně přijímá do svého podvědomí a vytváří si základ vlastních stravovacích návyků a zvyklostí pro období dospělosti a další výchovy.

Jídelníček předškolního dítěte

Dítě předškolního věku by mělo dostávat mléko nebo mléčný výrobek v každém z denních jídel. Denně by mělo dostat půl litru mléka nebo by mělo sníst čtyři porce mléčných výrobků. Mléko a mléčné výrobky jsou cenným dodavatelem vápníku, bílkovin a vitaminů. Důležitým zdrojem vápníku jsou tvrdé a přírodní sýry. Ve sto gramech Eidamu 45% tuku v sušině obsahuje 0,8 g Ca. Co se týče obsahu bílkovin u Eidamu je průměrný obsah 25 %. Čerstvé a tvarohové sýry obsahují průměrně 0,9 g ve 100 gramech.

Cenným zdrojem bílkovin, ale i železa je dále maso, drůbež, vejce či ryba. Dítě ve věku 3 až 4 roky potřebuje denně asi 40–50 g (bílkovin) těchto složek potravy. Dítě 4 až 6leté má denní potřebu asi 60–80 g. Porce 50 gramů masa odpovídá asi jednomu vejci. Vejce obsahuje všechny esenciální aminokyseliny ( tj. kyseliny, které se musejí přijímat v potravě) a je spolu s mlékem řazena z výživového hlediska mezi plnohodnotné bílkoviny. 50 g masa lze nahradit jedním vejcem co se týče obsahu bílkovin.

Ovoce a zelenina dodává organismu dítěte vitaminy, minerály a vlákninu. V předškolním až školním věku by měl být denní příjem vlákniny 5–10 g. Stravovací návyky s dostatečným příjmem vlákniny v předškolním věku mají význam i v tom, že přetrvávají i pro další období života. Dítě by mělo mít nejméně 2x denně ve svém jídelníčku ovoce nebo zeleninu v čerstvé formě, případně podle chuti dítěte v podobě kuchyňsky upravené. Cereálie (chléb, těstoviny a další ) jsou především zdrojem glycidů, vitaminů skupiny B, ale i bílkovin. Z tuků je nejvhodnější používat oleje, které jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny a vitamin E, dále čerstvé máslo případně i smetanu bohaté na vitamin A. Sladké produkty zařazujeme do jídelníčku dítěte umírněně většinou jako součást jednotlivé porce výživy.

Základní pravidla správné dětské životosprávy

  1. Naučte děti snídat. Děti do jídla nenuťte, učte je snídat po malých porcích.
  2. Sledujte celodenní stravování svého dítěte. Dbejte na pravidelnost stravy (5 - 6 denních dávek jídla).
  3. Připravujte dětem svačiny.
  4. Důležitý je také vhodný a dostatečný výběr nápojů. Doporučený denní příjem tekutin se u dětí pohybuje od 125 do 50 ml na kilogram hmotnosti při stoupajícím věku od 2 do 16 let. Potřeba závisí na teplotě a vlhkosti vnějšího prostředí a na tělesné aktivitě dítěte. Doporučuje se pít ovocné čaje, vhodné jsou nápoje s ovocnými či zeleninovými šťávami, případně obohacené vitaminem C nebo jinými nutričními látkami, např. jodem.
  5. Omezte u dětí příjem potravin s vysokým obsahem živočišných tuků (tučná masa, uzeniny, máslo, sádlo, tavené sýry – extra smetanové, konzervované potraviny apod.) - obsahují mnoho nebezpečných nasycených mastných tekutin a cholesterolu, uzeniny obsahují dusitany. V tavených sýrech je sice obsažen vápník, nicméně kvůli tavicím solím je z nich špatně využitelný. Dejte přednost rostlinný tukům - obsahují vícenenasycené mastné kyseliny, které chrání kardiovaskulární systém, a neobsahují cholesterol.
  6. Zařaďte do jídelníčku ryby, alespoň jednou v týdnu. Ryby obsahují důležité mastné kyseliny typu omega-3, jod, fluor a vitaminy A a D.
  7. Dbejte na pestrost stravy. Celozrnné obilniny obsahují důležité sacharidy, vlákninu, zinek, železo, vápník, vápník a vitaminy B1 a B6. Dítě by mělo mít nejméně 2x denně ve svém jídelníčku ovoce a zeleninu v čerstvé formě. Ovoce a zelenina poskytují kromě vlákniny nezbytný vitamin C, provitamin A, draslík, vápník, hořčík a železo. Luštěniny jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, vitaminů skupiny B, rostlinných bílkovin.
  8. Nenechte děti jíst příliš mnoho sladkostí (max. tři sladkosti týdně).
  9. Nezapomeňte na pohyb; je prevencí obezity, kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a řady dalších zdravotních potíží.
  10. Snažte se alespoň večeři jíst jako rodina pohromadě. Jezte v klidu, v sedě a jídlo si vychutnejte.

Mohlo by vás zajímat

Dopřejme svým dětem zdravé stravování

16.10.2013 | Nutit či nenutit jíst své děti svačiny? Tuto otázku si jistě kladl nejeden rodič, který má doma školáka.

Přichází pro děti nejnáročnější měsíc

02.01.2014 | Ať školáci nebo studenti, stojí před dětmi měsíc testování a pololetních hodnocení. Pozornost, paměť, porozumění, ale i schopnost vstřebat a zpracovat nové informace jsou tím, co rozhoduje.

Jak odlehčit dětskému vánočnímu jídelníčku?

25.11.2013 | Nejpozději začátkem adventu se hospodyňky začínají pouštět do pečení vánočního cukrování. Jak tuto kalorickou bombu odlehčit a pokusit se o variantu, která bude vhodná i pro malé děti?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.