Jak odlehčit dětskému vánočnímu jídelníčku?

Jak odlehčit dětskému vánočnímu jídelníčku?

25.11.2013 PhDr Kateřina Pulkrábková

Nejpozději začátkem adventu se hospodyňky začínají pouštět do pečení vánočního cukrování. Jak tuto kalorickou bombu odlehčit a pokusit se o variantu, která bude vhodná i pro malé děti?

Sladké dětem neodpírejte, ale hlídejte, aby ho nesnědly nadměrné množství. Při domácím pečení máme navíc nad použitými ingrediencemi i množstvím dobrou kontrolu. A tak vám přinášíme pár rad, jak vánoční cukroví odlehčit, aby bylo co nejvhodnější také pro děti.

  • Bílý cukr lze ve většině receptů bez problémů nahradit medem, který je bohatý na minerální látky, vitaminy a enzymy. Kromě medu lze použít sirupy (ovocné, javorové, obilné), třtinový cukr, případně sušené ovoce.
  • Stejně jako bílá pšeničná mouka nám dobře poslouží také mouka žitná, která má navíc nižší glykemický index a obsahuje více tělu prospěšných látek. Jak přísadu do těsta například na sušenky lze využít také na vlákninu bohaté ovesné vločky a otruby. I s vlákninou však musíme být obezřetní – její nadměrný přísun může u malých dětí způsobit bolesti břicha.
  • Bez tuků se při pečení samozřejmě žádná hospodyně neobejde. Živočišné tuky je vhodné nahradit tuky rostlinnými, které nezvyšují hladinu cholesterolu. Vybírejte ty, které mají co nejvyšší poměr nenasycených mastných kyselin, zejména omega 3 a omega 6.
  • Velkou pozornost věnujte výběru čokolády, jejíž konzumace během vánočních svátků výrazně stoupá. Nejdůležitějším ukazatelem je obsah kakaa, který by měl být vyšší než 50 %. Zdaleka se vyhněte náhražkám, které v obchodě najdete pod názvy jako čokoládová pochoutka – kakaové máslo v nich nahrazují levné rostlinné tuky.  Podle legislativy mohou v pravé čokoládě tyto tuky tvořit maximálně 5 %.

Kromě toho by na svátečně nazdobeném stole během Vánoc nemělo chybět čerstvé ovoce, které je nejen cenným zdrojem vitaminů, ale také vlákniny podporující činnost trávicího ústrojí. Vhodnou alternativou je také sušené ovoce, které je bohaté na antioxidanty, vitaminy a minerální látky. Nejlepší variantou je samozřejmě nedoslazované ovoce sušené doma a neošetřené oxidem siřičitým. Stále větší popularitu získává také lyofilizované ovoce, které se vysouší za pomoci mrazu, díky čemuž si ponechává cenné látky v co možná nejvyšší míře. Kromě ovoce pak můžeme dětem k pohádce naservírovat ořechy či semínka v přírodní podobě, tedy nepražené a nesolené.

Více o vánočním stravování vhodném pro děti se dočtete v prosincovém čísle časopisu Svět potravin, které je právě na stáncích.

Zítra najdete na našem webu 2 recepty na zdravé vánoční cukroví – Kuličky z ovesných vloček a brusinek a Perníčky z žitné mouky.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jak jíst v únoru?

13.02.2014 | Ledvinám udělá dobře čaj ze zlatobýlu, žlučník potěší předjarní půst.

10 největších mýtů o mase

27.08.2014 | „Kuřecí maso je plné hormonů“, „Vnitřnosti nejsou zdravé.“, „Čerstvé maso je nejlepší“. Mýty nebo pravda?

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.