děti  

Obezita u dětí jako nemoc, její prevence

Obezita u dětí jako nemoc, její prevence

05.10.2010 Tomáš Miškovský

Pohybová aktivita, pohyb, sport – v současné době tolik skloňované pojmy hlavně v souvislosti s nedostatkem pohybu a důsledkem toho nárůstem nadváhy a obezity u dětí. Využíváme více a více dopravních prostředků, eskalátorů, výtahů, děti více sedí u konzumních spotřebičů, než aby trávily volný čas venku pohybem, sportovaly, hýbaly se, zabývaly se svým tělem.

1Téměř 25 % dětí pravidelný pohyb nemá a to dokonce s vědomím rodičů. Jasnou souvislost mezi frekvencí pohybové aktivity a normální tělesnou hmotností potvrdila studie České obezitologické společnosti „Životní styl a obezita 2005“. Studie potvrdila, že české děti nemají dostatek pohybové aktivity, což platí pro mladší děti (6 - 12 let) i pro dospívající (13 - 17 let). Pro obě věkové kategorie dětí odborníci v rámci prevence civilizačních chorob doporučují minimálně 1 hodinu náročnější fyzické aktivity denně, za týden se tedy jedná o minimálně 7 hodin (!). Podle výsledků uveřejněných ve studii se skupina mladších dětí svou týdenní pohybovou aktivitou blíží doporučené úrovni -  průměrně se děti ve věku 6 – 12 let věnují náročnější pohybové aktivitě 6 hodin 20 minut, pouze 40% dětí pak dosahuje doporučovaných 7 hodin. Ve skupině dospívajících je situace výrazně horší, náročnější fyzické aktivitě se děti věnují v průměru jen 4 hodiny a 40 minut týdně, doporučených alespoň 7 hodin fyzické aktivity týdně má pouze 25 % dětí ve věku 13 – 17 let.

Poslední místo, kde nás k pohybu nutí, je základní a střední škola a to většinou pouze 2 krát týdně 45 minut. A to je věru málo. Nedostatek pohybu je jak známo jedním z hlavních faktorů při vzniku nadváhy a obezity. V současnosti se již nejen v USA, ale i ve většině euro-americké společnosti hovoří o epidemii obezity, která pozvolna přichází i do Střední Evropy. Podle výzkumu z roku 2008 (Studie Childhood obesity surveillance initiative) prováděnou Světovou zdravotní organizací WHO ve 12 evropských zemích bylo zjištěno, že v České republice trpí nadváhou 15% (!) sedmiletých chlapců, z toho 8,2% je obézních, u sedmiletých dívek se prokázalo 12,7% (!) s nadváhou, z toho 5,4% je obézních.

Obezita je nemoc (má dokonce své číslo v mezinárodním seznamu diagnóz – E66). Je to nejčastější metabolické celoživotní onemocnění, v principu nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie. Přebytek energie se ukládá ve formě tukových zásob, což je ovlivněno mnoha dalšími faktory, včetně genetické predispozice a sociálně – ekonomických vlivů konzumní společnosti.

Spousta rodičů si dnes myslí, že dítě z obezity či nadváhy vyroste, což je však často mylná iluze. Tuto nemoc lze většinou podchytit již v zárodku a to včasnou prevencí. Je nutné začít co nejdříve s budováním správných nejen stravovacích, ale též pohybových návyků, vést dítě k pravidelné aktivitě - sportovní či rekreační činnosti. Stojí to nás rodiče spoustu energie a možná i finančních prostředků, ale je zjevné, že z dlouhodobého hlediska je to vklad do dětí rovnocenný s dovednostmi práce na PC, programováním či znalostmi jazyků.

A co je podle vás důležitější, než zdravé dítě?


Mohlo by vás zajímat

Dotované ovoce dostává více dětí

09.10.2013 | Do programu Ovoce do škol se v letošním školním roce zapojilo zhruba 455.000 dětí, což je asi o osm procent více než v loňském školním roce.

Jak jíst v únoru?

13.02.2014 | Ledvinám udělá dobře čaj ze zlatobýlu, žlučník potěší předjarní půst.

Jak odlehčit dětskému vánočnímu jídelníčku?

25.11.2013 | Nejpozději začátkem adventu se hospodyňky začínají pouštět do pečení vánočního cukrování. Jak tuto kalorickou bombu odlehčit a pokusit se o variantu, která bude vhodná i pro malé děti?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.