děti  

Dotované ovoce dostává více dětí

Dotované ovoce dostává více dětí

09.10.2013 ČTK

Do programu Ovoce do škol se v letošním školním roce zapojilo zhruba 455.000 dětí, což je asi o osm procent více než v loňském školním roce.

    Počet škol, jejichž žáci pravidelně jedí dotované ovoce, meziročně vzrostl z loňských 3364 na více než 3500. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes ČTK poskytl Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).
    "Do projektu se každým rokem přihlašují další školy, hlavním důvodem je zřejmě to, že produkty jsou dodávány dětem zdarma," uvedla tisková mluvčí SZIF Vladimíra Nováková. "Také se snažíme o to, aby školy neměly s projektem velkou administrativní zátěž a aby administrace projektu byla hlavně záležitostí schválených dodavatelů," dodala. Dotované ovoce a zeleninu letos dodává školákům 14 schválených firem.
    Částka určená na podporu programu letos meziročně mírně vzrostla z necelých 140 milionů korun v předchozím školním roce na bezmála 145 milionů Kč. Projekt je financován převážně z fondů EU. Unie letos poskytne 105 milionů Kč, zbytek přispěje stát.

apple


    V uplynulém školním roce bylo v projektu podle Novákové dětem rozdáno okolo 13 milionů kusů ovoce a zeleniny, což znamená, že každé dítě v průměru obdrželo 31 porcí. Podobné množství fond očekává i v letošním roce, bude závislé mimo jiné na cenovém vývoji. Podpora je poskytována na čerstvé ovoce a zeleninu, balené ovoce či šťávy, které neobsahují konzervační látky, přídavky cukru, sladidel, soli či tuků.
    Pravidla programu se letos výrazněji nezměnila. "Fond zveřejnil na svých webových stránkách doporučující příručku pro schválené dodavatele, kde je doporučená cena za produkty, četnost dodávek a také doporučení upřednostnit produkty z ČR v minimálně v 50 procentech dodávek," uvedla Nováková.
    Opatření, které již v roce 2006 navrhla Evropská unie, funguje v Česku od jara 2010. Program má vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě. Jeho součástí je i doporučení školám, jak děti vést ke zdravému stylu života. Někteří kritici projekt v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu. S přihlášením do programu v minulosti nesouhlasilo ministerstvo financí (MF), vláda přesto následně pokračování české účasti v programu schválila.


Mohlo by vás zajímat

Inspirace na zdravou svačinu

27.05.2013 | Nová webová stránka www.zdravasvacina.eu poskytne zájemcům o zdravé stravování dětí praktické informace, odborné rady a tipy.

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?

Dopřejme svým dětem zdravé stravování

16.10.2013 | Nutit či nenutit jíst své děti svačiny? Tuto otázku si jistě kladl nejeden rodič, který má doma školáka.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.