děti  

Stravování školáka

Stravování školáka

18.10.2010 Tomáš Miškovský

Úspěšné zvládání školních povinností můžeme zcela jistě ovlivnit i vyváženým životním stylem dítěte, do kterého spadá i vhodná výživa.

1V praxi se setkáváme s tím, že děti jdou ráno do školy nenasnídané, protože vstávají na poslední chvíli, ke svačině mají sušenku či sladké pečivo, oběd ve školní jídelně nesní a po návratu ze školy pak hladové denní deficit dohání a často ne zrovna velmi vhodně. Přitom vyvážená výživa může pomoci i k lepší tělesné i duševní výkonnosti!

Trénujeme snídání

V jednom z minulých čísel časopisu jsme se podrobněji zajímali o jídelní režim dítěte. Řekli jsme si, že snídaně je, nejen pro dítě, velmi důležitým denním jídlem. Dodá tělu po nočním lačnění energii a nastartuje jej tak do celého dne.

Je tedy vhodné zorganizovat ranní vstávání tak, aby bylo dostatek času na klidnou snídani. Snídaně by měla obsahovat jak složku sacharidovou (pečivo, méně sladké snídaňové cereálie, ovoce apod.), tak složku bílkovinnou (sýr, šunku, mléko, jogurt, kefír, tvaroh apod.). Snídaně by také měla v každém případě obsahovat nápoj, například ovocný čaj či případně zředěný džus či vodu.

Jestliže dítě nesnídá, je vhodné jej snídání postupně učit. Jsou jistě jedinci, kteří snídat po ránu i přes nejlepší vůli nedokáží. V takovém případě je dobré, má-li dítě přichystány do školy dvě svačiny. Jednu z nich si sní jako pozdní snídani po příchodu do školy.

Praktický tip!

Patříte-li k rodinám, které prožívají rána ve shonu, zkuste se zamyslet, jak by je šlo prožít lépe. Některé záležitosti jdou vyřešit v předvečer. Například děti by si měly večer nachystat vše potřebné do školní aktovky a oblečení. Zkuste také vstávat o chviličku dříve. Berte ranní klid jako vklad do celého dne. O víkendu lze realizovat společné snídaně, na jejichž přípravě se mohou podílet i děti.

2Vhodná školní svačina

Vzhledem k tomu, že si děti, zejména ty menší, neumí vytvářet zásoby živin, jsou více ohroženy jejich nedostatkem. Z tohoto pohledu je důležitý pravidelný přísun pestré stravy. Proto by neměla v žádné ze školních aktovek chybět příhodná svačina a (pokud možno ne příliš slazený) nápoj.

Nebude-li mít dítě s sebou vhodnou svačinu a bude-li ponecháno „napospas“ nabídce školních kiosků a automatů, je nanejvýš pravděpodobné, že si nevybere příliš dobře. Děti pak často konzumují namísto plnohodnotné svačiny sladkosti, slané pochoutky, kolové nápoje a jiné potraviny, které by se měly do jídelníčku zařazovat velmi opatrně.

Ke svačině je vhodné dát dítěti například kus (nejlépe tmavého) pečiva se sýrem, šunkou či vhodnou pomazánkou doplněné zeleninou, jogurt či jiný zakysaný mléčný výrobek a ovoce nebo müsli tyčinku či zeleninový salát s přírodním sýrem aj. Sladké svačiny by se měly stát výjimkou. Jestliže zvolíte sladkou svačinu (buchtu, koláč, perník, sušenku atd.), doplňte je zcela jistě mlékem, jogurtem nebo jinou potravinou „bílkovinné“ povahy.

Jak si poradit ve školní jídelně?

Rodiče, se kterými se v naší praxi setkáváme, si často stěžují na nabídku školních jídelen. Existují jistě takové, kde se dbá na zásady racionální výživy a jídlo je velmi chutné, ale bohužel, v některých je tomu naopak.

Je pravda, že platí staré známé „není ten, kdo by se zavděčil všem lidem“. V některých rodinách se „klasická kuchyně“ nevaří a děti jsou zvyklé na jídla minutková či z polotovarů. Jejich chuťové pohárky jsou zvyklé na jiný druh stravy a jídlo nabídnuté školní jídelnou přijímají jen stěží.  

Pro personál školní jídelny je tedy velmi složité, aby nabídka jídel splňovala zásady racionální výživy a ještě k tomu dětem chutnala.

Proto řada větších jídelen nabízí výběr z několika jídel. Vynikající je, když výběr jídla mohou ovlivnit rodiče. Jsou však stravovací zařízení, kdy si dítě vybírá jídlo přímo z denní nabídky. Menší děti nejsou většinou kompetentní k tomu, aby zvolily vhodné jídlo v kontextu svého celodenního jídelníčku. Vybírají spíše dle svých chuťových preferencí. Proto se může stát, že dítě jí celý týden k obědu sladká či bezmasá jídla. Zde musí chtě nechtě nastoupit rodičovská kontrola a vedení dítěte k tomu, aby se učilo v nabídce samo orientovat. V takovém případě je také vhodné probrat s dítětem vždy den předem nabídku jídel a dohodnout se, které zvolí.

Ať již je ale stav školního stravování jakýkoli, je pravda, že oběd je jen jedním denním jídlem. Tvoří-li oběd zhruba 30 % denního příjmu dítěte, ještě zbývá dalších 70 %, za které jsme zodpovědní my, rodiče. Pokud tedy v daný den dítě jí ve škole sladké či smažené jídlo k obědu, uzpůsobíme tomu další denní jídla tak, aby obsahovala jídla s vhodnějším složením.

Praktický tip!

Nejste-li spokojeni se školním stravováním svého dítěte a máte k nespokojenosti opravdu vážné důvody, obraťte se na vedení školy a své obavy prodiskutujte. Pokud by vedení na takové připomínky vůbec nereflektovalo a nepokoušelo se je řešit, pak existují nadřízené orgány, které jsou ze zákona povinny situaci kontrolovat. Jedná se zejména o příslušnou hygienickou stanici nebo event. Českou školní inspekci.

Jídelní režim a zájmové kroužky

Většina školou povinných dětí má odpolední zájmové aktivity. Často se tak dítě vrací domu až v pozdních večerních hodinách. Je tedy důležité, aby mělo na odpoledne zajištěnu adekvátní svačinu. Děti často odpoledne řeší jídlo méně vhodnými jídly (sladkostí či fastfoodem) nebo nejí a přijdou domů vyhladovělí a vrhnou se na první jídlo, které se jim dostane „pod ruku“. Snědí tak více jídla, než by bylo záhodno.

Celodenní jídlo by mělo být zajištěno tak, aby pokrylo výživové potřeby dítěte. Bude se každopádně lišit svačina dítěte, které jde v odpoledních hodinách na sportovní trénink a dítěte, které absolvuje výtvarný kroužek.

Má-li v daný den odpoledne či navečer dítě trénink, je vhodné, aby před ním i po něm dodalo do těla potřebnou energii. Velmi vítanou svačinou tak může být například mléčná rýže nebo ovoce – například banán. Po tréninku není od věci doplnit tekutiny mírně přislazenou minerálkou. Večeře by pak, zejména pro sportující dítě, měla obsahovat kvalitní bílkoviny (libové maso, tvrdé nebo přírodní sýry) a zcela jistě bychom neměli zapomenout ani na zeleninu.

Praktický tip!

Nenechávejme stravování dětí náhodě a udělejme si čas na jeho plánování. Nezapomeňme, že jídelníček má být pestrý a neměla by v něm chybět žádná z živin. Sbírejte vhodné recepty na snídaně a svačiny.


Mohlo by vás zajímat

Dopřejme svým dětem zdravé stravování

16.10.2013 | Nutit či nenutit jíst své děti svačiny? Tuto otázku si jistě kladl nejeden rodič, který má doma školáka.

Přichází pro děti nejnáročnější měsíc

02.01.2014 | Ať školáci nebo studenti, stojí před dětmi měsíc testování a pololetních hodnocení. Pozornost, paměť, porozumění, ale i schopnost vstřebat a zpracovat nové informace jsou tím, co rozhoduje.

České děti málo pijí

10.06.2014 | Jen polovina českých školáků pije denně obyčejnou vodu, nejraději mají ochucenou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.