Články se štítkem: děti

Při výběru nápojů pro děti hraje důležitou roli zdraví

18.07.2010 | Pokud se mají rozhodovat, jaký nápoj svým dětem podají, sahají čeští rodiče nejčastěji po nápoji s nízkým obsahem cukrů doplněným vitamíny a přírodní ovocnou složkou. Údaje vyplynuly z průzkumu společnosti pro výzkum trhu GfK Czech.

Nepij sladkou limonádu, bude z tebe tlusťoch!

02.07.2010 | Džusy, Coca-Cola, sladké limonády, ovocná pitíčka, ochucené mléčné nápoje… Odborníci ohledně nadváhy dětí bijí na poplach. Důležité je nejen, co naše ratolesti jedí, ale i co pijí. Nápoje jsou totiž jednou z hlavních příčin nadváhy.

Dítě alergické na mléko? Zkuste to jinak!

30.06.2010 | Se zavedením umělých náhrad mateřského mléka vyrobených z mléka kravského začal vzrůstat i počet alergických reakcí na cizorodé bílkoviny kravského mléka.

Do školy svačinu

14.06.2010 | České děti už pomalu ani nevědí, co je zdravá svačina. Mnozí žáci si svačinu kupují sami, přičemž preferují bagety, sušenky a slazené nápoje. Sladkostmi nahrazují často i snídani.

Význam železa ve stravě dětí

22.02.2010 | „V lidském organizmu se dvě třetiny železa vyskytují jako součást hemoglobinu a myoglobinu. Hemoglobin je složka červených krvinek zabezpečující přenos kyslíku, myoglobin je červené barvivo svalové tkáně zásobující kyslíkem svaly. Dále je železo stavebním prvkem řady enzymů. Podílí se na ochraně organizmu před radikály (je nezbytné pro imunitu). Důležité je také pro celou řadu neuropřenašečů, a tedy pro kognitivní funkce – vnímání, pozornost, schopnost se učit.“

Životně důležité stavební látky – bílkoviny

30.01.2010 | Mezi typické nešvary našeho stravování patří nadměrný přísun tuků s převahou nasycených mastných kyselin, které mohou vést k řadě problémů. Bílkoviny, vedle tuků a sacharidů, jedny ze základních složek naší stravy, jsou nejvíce obsaženy v potravinách z živočišných zdrojů (maso, vejce, mléko a mléčné výrobky). Právě tyto živočišné produkty však mají zároveň vysoký obsah „nezdravých“ nasycených tuků. Co s tím?

Nenasycené mastné kyseliny v dětské potravě

03.12.2009 | Tuky (lipidy) by měly tvořit v naší stravě asi 30% podíl. Tato hranice je často překračována a spolu se špatnou volbou tuků se hovoří o nezdravém stravování.

Vápník – důvod proč pít mléko 3

03.12.2009 | V minulém čísle jsme si podrobně vysvětlili důvody, proč je vápník obsažený v mléce a mléčných výrobcích tolik důležitý z pohledu zdravé výživy. Popsali jsme zejména jeho mimořádně dobrou vstřebatelnost, jeho biodisponibilitu, tedy množství, které se po vstřebání v organismu bezpečně zadrží v kostech, což je nezbytné pro jejich zdravý růst. Popsali jsme také, jak významným zdrojem vápníku je právě mléko a výrobky z něj oproti jiným potravinovým zdrojům. Dnes jsme pro vás připravili odpovědi na otázky, které spotřebitelé často vyslovují. Určitě vám tato vysvětlení napomohou lépe porozumět této problematice a vyvrátit i některé mýty, které se o mléce často objevují.

Správné stravování v období dospívání

20.11.2009 | Puberta a adolescence jsou obdobím překotného fyzického a psychického vývoje. Člověk hledá vlastní identitu, začíná vstupovat do světa dospělých. A začíná se také samostatněji rozhodovat o svém stravování. Že se ani v této oblasti nevyvaruje chyb, je zřejmé. V praxi dospívající patří mezi věkové skupiny s jedněmi z nejhorších stravovacích návyků.

Vápník – důvod, proč pít mléko – 1.část

19.10.2009 | Mléko v lidské výživě je možné považovat za skutečně nejhodnotnější potravinu, neboť obsahuje veškeré živiny nezbytné pro zachování a vývoj života – sacharidy, tuky, bílkovinné látky, minerální soli, vitaminy a enzymy. Mléko a výrobky z něj jsou pak rovněž významným zdrojem vápníku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.