děti  

Do školy svačinu

Do školy svačinu

14.06.2010 Tomáš Miškovský

České děti už pomalu ani nevědí, co je zdravá svačina. Mnozí žáci si svačinu kupují sami, přičemž preferují bagety, sušenky a slazené nápoje. Sladkostmi nahrazují často i snídani.

bagetaPodle odborníků na výživu dítě, které nesnídá, se hůř soustřeďuje na učení a ztrácí pozornost, což se může nepříznivě odrazit na prospěchu. Děti, které ráno kvalitně nesnídají, zahánějí přes den hlad sušenkami, čokoládou, bonbony a jinými pamlsky. Chybějící snídani si často kompenzují večerním přejídáním.

HROZBA OBEZITY

Je dokázáno, že mezi dětmi, které nesnídají, se mnohem častěji vyskytuje obezita ve srovnání s dětmi, které snídají pravidelně. Dítě by mělo jíst 5 až 6krát denně.

Pokud je mezi hlavními jídly více než pětihodinový interval, školák nutně potřebuje dopolední svačinu, která mu dodá energii a živiny potřebné pro rozvoj organismu. Proto hraje přesnídávka důležitou roli i při koncentraci. Zároveň zabraňuje zbytečnému mlsání mezi jednotlivými jídly. Odpolední svačina zas pomůže překlenout dlouhý interval mezi obědem a večeří a během odpoledních aktivit dodává dětem energii.

CO MÁ „SPRÁVNÁ“ SVAČINA OBSAHOVAT?

Při přípravě svačiny je třeba dbát na velikost porce, obsah jednotlivých živin a kalorickou hodnotu. Samozřejmě je neméně důležitá i její chuť.

Spolehlivou dávku vitamínů dodají ovoce a zelenina, které tělo zásobí i minerálními látkami. Další nedílnou součástí jsou obiloviny konzumované formou celozrnného chleba, pečiva či müsli tyčinek. Nezbytnou složkou jsou také mléčné výrobky (jogurty, tvaroh, mléko, sýry). Zde je však nutné věnovat pozornost množství tuku v těchto výrobcích.

jogurtPEČIVO

Dodá dětem dostatek energie, aby se ve škole lépe soustředily a nebyly unavené. Celozrnné pečivo navíc díky vitamínům, minerálům, esenciálním mastným kyselinám a vláknině příznivě ovlivňuje fyziologické procesy v těle, zvyšuje výkonnost a posiluje imunitu.

BÍLKOVINY

Jsou stavebními látkami pomáhajícími dětem zdravě růst a vyvíjet se. Jsou potřebné pro tvorbu, funkci a obnovu svalů, kůže, šlach, vnitřních orgánů a prakticky všeho, co se v těle vyskytuje. Neukládají se do zásoby, proto je třeba pravidelně je doplňovat ve stravě.

NÁPOJE

Zajistěte svým dětem dostatek tekutin. Při mírné dehydrataci mohou být málo výkonné, může je bolet hlava, mohou trpět nevolností, pociťovat sucho v ústech, trpět závratěmi a slabostí. Těžce dehydratovaným hrozí mnohem vážnější problémy, které vyžadují hospitalizaci v nemocnici. Vhodné jsou minerální vody a nepříliš sladké čaje.

MLÉČNÉ VÝROBKY

Pro organismus znamenají především zdroj vápníku, který je nezbytný pro růst kostí a zubů. U dětí se jeho nedostatek může projevit právě zvýšenou kazivostí zubů a nedostatečným tělesným růstem.

ovoceROSTLINNÉ TUKY

Jsou zdrojem vitamínů A, D, E a obsahují esenciální mastné kyseliny důležité pro zdravé srdce, cévy a mozek. Pro organismus jsou nezbytné a tvrzení, že je tuky třeba zcela vyloučit z jídelníčku, patří do oblastí mýtů.

OVOCE A ZELENINA

Poskytují ochranu před srdečními chorobami či jinými běžnými onemocněními a zároveň pomáhají posilovat imunitní systém. Jsou i zdrojem velkého množství důležitých minerálních látek.


Mohlo by vás zajímat

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?

České děti málo pijí

10.06.2014 | Jen polovina českých školáků pije denně obyčejnou vodu, nejraději mají ochucenou.

Přichází pro děti nejnáročnější měsíc

02.01.2014 | Ať školáci nebo studenti, stojí před dětmi měsíc testování a pololetních hodnocení. Pozornost, paměť, porozumění, ale i schopnost vstřebat a zpracovat nové informace jsou tím, co rozhoduje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.