Nepij sladkou limonádu, bude z tebe tlusťoch!

Nepij sladkou limonádu, bude z tebe tlusťoch!

02.07.2010 Tomáš Miškovský

Džusy, Coca-Cola, sladké limonády, ovocná pitíčka, ochucené mléčné nápoje… Odborníci ohledně nadváhy dětí bijí na poplach. Důležité je nejen, co naše ratolesti jedí, ale i co pijí. Nápoje jsou totiž jednou z hlavních příčin nadváhy.

Není divu, vždyť dětský organismus potřebuje více tekutin než dospělý. Mladší školáci by měli vypít asi 1,8 litru tekutin denně, starší školáci 2,2 litru. V horku a při sportování i o litr víc.

kolaKOLU, PIJEME KOLU…

A když jsou děti zvyklé na přeslazené nápoje, dostanou do sebe nejen nevhodná aditiva, tedy „éčka“ v podobě barviv a konzervačních látek, ale také ohromné množství cukru. Potom přibývají na váze, i když jinak jedí zdravě. Vždyť v jednom litru sladké limonády je v průměru 22 (!) kostek cukru. A v jedné láhvi koly dokonce 40 kostek! A to už je pořádná „darda“.

Děti mají v oblibě k přesnídávce i sladké mléčné a zakysané nápoje s různými příchutěmi. I takové pití je však pro dětský organizmus velkou kalorickou zátěží. Je sice zdravé, ale pokud během dne děti vypijí třeba pět balení (což představuje i litr a víc), s jejich hmotností taková kalorická bomba pořádně zacvičí.

S jednou lahvičkou dítě do sebe hravě dostane 80 % (!) z dávky cukru, kterou by mělo přijmout za celý den. „Pokud by tyto nápoje dítě dostávalo pravidelně na běžné každodenní pití, může to u něj vést i k obezitě,“ říká obezitolog z pražského Endokrinologického ústavu Petr Hlavatý.

Děti s nadváhou by se měly těmto nápojům vyhnout obloukem, ale ani pro děti s normální váhou, které nemají sklony k tloustnutí, se nehodí na běžné pití. Zbytečně jim odčerpávají z jejich přísunu jednoduchých cukrů. K čemu jsou tedy dobré? „Snad jen jako občasný nápoj pro radost, ale nikoliv jako základ pitného režimu,“ říká Petr Hlavatý.  

dětiALTERNATIVNÍ ŘEŠENÍ

Čím ale sladké nápoje nahradit? Vždyť právě děti upřednostňují sladké pití. Na řadu přicházejí stolní vody, ovocné čaje a minerálky.

Nejspíš se jim to z počátku nebude příliš zamlouvat, ale brzy zjistí, že takto zaženou žízeň mnohem účinněji než slazenými nápoji, které žízeň spíše zvyšují.

Rodiče by měli mít na paměti, že dobrý pitný režim, tedy to, co děti pijí a kolik toho vypijí, se podepisuje nejen na jejich váze, ale i na zdraví, obranyschopnosti organismu a také na výkonnosti.

Pokud tělo ztratí šest procent vody, tělesný i duševní výkon poklesne o 30 %.

dětiNěkolik „pitných“ rad:

  • nebojte se dětem podávat mléko, volte ovšem lehčí (polotučné) varianty
  • přírodní džusy řeďte, budou stejně chutné a snížíte obsah cukru
  • dávejte dětem do školy raději pití s sebou, nebudou pak odkázány na automaty
  • naučte je pít neslazený čaj – pokud ho nepřelouhujete, má i černý čaj jemně nasládlou chuť
  • jděte příkladem – děti se domácímu nesladkému režimu snadněji přizpůsobí

Mohlo by vás zajímat

Polovina dětí svačí sladkosti

04.02.2014 | Nejčastěji svačí české děti pečivo, sýr a sladkosti.

České děti málo pijí

10.06.2014 | Jen polovina českých školáků pije denně obyčejnou vodu, nejraději mají ochucenou.

Jsme moderně nemoderní

13.11.2013 | Seriál o školních jídelnách zakončujeme rozhovorem s vedoucí školní jídelny při Základní škole Zbiroh Evou Květoňovou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.