Nenasycené mastné kyseliny v dětské potravě

Nenasycené mastné kyseliny v dětské potravě

03.12.2009 Martin Chlup

Tuky (lipidy) by měly tvořit v naší stravě asi 30% podíl. Tato hranice je často překračována a spolu se špatnou volbou tuků se hovoří o nezdravém stravování.

svet potravin nenasycene mastne kyselinyNASYCENÉ NEBO NENASYCENÉ?

Základní složkou všech tuků jsou mastné kyseliny, které dělíme na nasycené a nenasycené. Ve většině živočišných tucích převládají nasycené mastné kyseliny. Vysoký obsah nasycených mastných kyselin má však také palmový nebo kokosový olej. Je prokázáno, že nasycené tuky zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, proto bychom je měli omezovat.

Naopak nenasycené mastné kyseliny pomáhají hladinu cholesterolu snižovat a některé dokonce zvyšují hladinu „dobrého“ hDl-cholesterolu, a tak redukují riziko onemocnění srdce. Nenasycené mastné kyseliny najdeme v rostlinných olejích, ořechách, semenech a v tučných rybách.

svet potravin nenasycene mastne kyselinyESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY

Lidské tělo je schopné si vytvořit všechny mastné kyseliny až na dvě — kyselinu linolenovou (lA), což je omega-6 mastná kyselina, a kyselinu alfa-linolovou (AlA), což je omega-3 mastná kyselina.

Protože tyto mastné kyseliny musí organismus získávat z potravy, označujeme je jako esenciální mastné kyseliny.

Obě tyto mastné kyseliny jsou nutné k zajištění růstu i k syntéze dalších mastných kyselin.

Vzhledem k tomu, že jejich přeměna na omega-3 mastné kyseliny ikosapentaenovou (ePA) a dokosahexaenovou (DhA) je omezena, doporučuje se do stravy zařadit i zdroje těchto mastných kyselin.svet potravin nenasycene mastne kyseliny

  • AlA a lA se nacházejí v rostlinných olejích (slunečnicový, olivový olej). Obsah lA je obvykle mnohem vyšší než AlA. Mezi velmi dobré zdroje AlA patří řepkový olej a olej z vlašských ořechů.
  • Kyseliny ePA a DhA se nacházejí v tučných rybách (viz tabulka) a také ve lněném oleji.
  • AA lze získat ze živočišných zdrojů – maso a žloutek.
  • Věděli jste, že Eskymáci – přestože je jejich strava velmi tučná – podstatně méně trpí v evropě běžnými chorobami, jako jsou srdeční onemocnění, nemoci oběhového systému či revmatická artritida? Je to díky tomu, že konzumují tuky s vysokým obsahem omega-3.svet potravin nenasycene mastne kyseliny

OMEGA-3

Zatímco v poslední době stoupá spotřeba omega-6 tuků, přísun omega-3 tuků je v populaci nedostatečný.

Přitom jejich nedostatek může být příčinou srdečních nemocí, rakoviny, poruch imunity a dalších civilizačních chorob.

Zcela zásadní význam mají esenciální mastné kyseliny pro zdravý vývoj dětí

Hlavním zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin je mateřské mléko, rostlinné oleje (např. řepkový) a maso tučných ryb.

Věděli jste, že nenasycené mastné kyseliny v mateřském mléce tvoří 57% všech tuků?

Na tuk je bohaté především tzv. „zadní mléko“, které dítěti poskytuje značnou část potřebné denní energie.

svet potravin nenasycene mastne kyselinyTĚHOTNÉ ŽENY

Během těhotenství je třeba zabezpečit přívod esenciálních mastných kyselin důležitých pro rozvoj nervové tkáně a mozku plodu. Těhotná žena by měla konzumovat dostatek nenasycených kyselin, velmi vhodná je konzumace ryb, dále libové maso, žloutek, listová zelenina a rostlinné oleje.

Doporučuje se vybírat kvalitní druhy margarínů a rostlinných olejů a střídat je, aby tělo bylo zásobeno všemi mastnými kyselinami.

DĚTI POTŘEBUJÍ DOSTATEK TUKŮ

To, co platí pro stravu matky, platí i pro děti. Příjem tuků v období růstu by se neměl snižovat pod hladinu 30–35 % celkového denního energetického příjmu. Preferujeme tuky rostlinné, tedy nenasycené. Je to důležité jak pro správný růst a vývoj, tak pro dobrý vývoj zraku a sluchu. Děti potřebují dostatek tuků! Konzumace nízkotučných výrobků pro ně není vhodná, protože výsledkem je nedostatečné zásobení organismu vitaminy rozpustnými v tucích a malý příjem energie, který děti typicky doplňují zvýšenou konzumací cukrů, což je velmi nezdravé.

DOPORUČENÝ POMĚR OMEGA3 A OMEGA6 VEsvet potravin nenasycene mastne kyseliny STRAVĚ

Fyziologický stav člověka je z významné části podmíněn poměrem esenciálních mastných kyselin omega-6/omega-3. Podle Společnosti pro výživu lze za optimální považovat poměr do maximálně 5:1 (ve prospěch omega-6).

  • Omega –3 mastné kyseliny jsou obsaženy v mase tučných ryb. Obsahují je také vlašské ořechy, řepka, sója a jejich oleje.
  • Omega – 6 mastné kyseliny obsahují slunečnicová semena, pšeničné klíčky, sezam, vlašské ořechy, sója, kukuřice, některé druhy margarínů.

CHCETE MÍT CHYTRÉ DÍTĚ?

Přibližně 60 % suché části mozku se skládá z tuků. Omega-3 mastné kyseliny jsou často označovány za stavební prvek mozku a nervových buněk (podobně jako je vápník stavebním prvkem kostí). Jsou významné již v období těhotenství. Objevují se informace, že děti, jejichž maminky mají ve stravě dostatek omega-3 nenasycených mastných kyselin, se snadněji učí mluvit a mívají větší slovní zásobu.


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.