děti  

„Éčka“ víc než dospělým škodí dětem

09.08.2010 Mgr. Jana Uhlířová

Pestrobarevní gumoví medvídci, sladká cukrátka a bonbony, plněné čokoládové tyčinky, žvýkačky, přeslazené nápoje s bublinkami... Sladkosti děti milují, kvůli éčkům jim však mohou způsobovat alergie, astma, ekzémy nebo dokonce hyperaktivitu.

Éčka neboli přídatné látky (aditiva) označené E-kódem prodlužují trvanlivost potravin, zvýrazňují barvu, upravují kyselost, sladí či zahušťují.

lentilkyJejich nadměrný příjem ve stravě dětí, spojený především s konzumací cukrovinek a slazených nápojů, však může vyvolat alergické reakce, ekzémy a astma a může být i příčinou dětské hyperaktivity. Dětský organismus je totiž velmi citlivý na vnější vlivy a předpokládá se, že právě u dětí se nežádoucí účinky (nejen) přídatných látek mohou projevit nejvíce.

Děti v poměru ke své váze spořádají daleko více jídla než dospělí a jejich vnitřní orgány se tedy musí vyrovnat s relativně vyššími dávkami přídatných látek. Zákon o přídatných látkách pamatuje na děti, ovšem pouze v souvislosti s dětskou výživou. Tam je jejich přítomnost drasticky omezena na několik málo časem prověřených a bezpečných látek.

Zákon se však nijak zvlášť nezaměřuje na přítomnost potravinářských aditiv v dalších potravinách konzumovaných převážně dětmi a výrobci propagovaných jako obzvláště vhodné pro děti. Tyto potraviny mohou obsahovat a obsahují stejné látky ve stejném množství jako potraviny určené dospělým. Některé, dětmi oblíbené pochoutky, obsahují celé spektrum kontroverzních přídatných látek. Sladkosti obarvuje řada syntetických barviv. Barva výrobek prodává – čím zářivější a méně přirozená, tím více dítě zaujme.

SLADKÝ „CHEMICKÝ“ ŽIVOT

Podle informací Státního zdravotního úřadu mohou skutečně některé z přídatných látek u citlivých dětí vyvolat alergické reakce, a dokonce ovlivnit jejich pozornost. Jde především o tato barviva: tartrazin – E 102, ponceau 4R – E 124, žluť SY – E 110, azorubin – E 122, chinolinová žluť – E 104 a allura red – E 129.

Projevy přecitlivělosti nebo alergické reakce mohou vyvolat i některé konzervační látky, například oxid siřičitý a jeho soli E 220-228. Ten se nejvíce vyskytuje v sušeném ovoci, citronové šťávě, pečivu s ovocnými náplněmi nebo třeba v sušeném kokosu.

Pokud rodiče chtějí, aby jejich děti byly éčky zatěžovány co nejméně, cena by neměla být hlavním faktorem rozhodujícím při výběru cukrovinky.

lolly popJAK „ÉČKA“ ŠKODÍ DĚTEM?

Existují odborné studie, které se zabývaly vlivem přídatných látek na chování a studijní výsledky dětí. Autoři těchto studií došli k závěru, že téměř všechny děti dosahovaly lepších výsledků, když byly na dietě neobsahující přídatné látky.

S přídatnými látkami je často spojována dětská hyperaktivita. Hyperaktivní děti jsou příliš čilé a dělá jim problémy se soustředit. Jejich chování je nepředvídatelné, jsou náladové, snadno se rozruší, často pláčou a nejsou schopné být v klidu déle než několik minut. Tyto děti mají často problémy s učivem, špatně spí, některé mají problémy se správnou řečí a mohou být nemotorné.

Hyperaktivní děti mohou trpět také dalšími obtížemi – astmatem, ekzémy, katary, bolestmi hlavy, bolestmi břicha, nočním pomočováním a nenormální žízní. Chlapci jsou častěji postiženi než dívky, přičemž hyperaktivita často není vůbec diagnostikována – okolí věří, že chování dítěte je přirozené nebo že z toho dítě vyroste.

Podle některých lékařů se může v určitých případech hyperaktivita zhoršovat či dokonce je vyvolána právě potravinářskými aditivy – zejména barvivy, konzervačními činidly a aromaty. Role aditiv je však kontroverzní a některé novější studie ji nepotvrdily.

Všechna éčka však není možné paušálně odsoudit jako nebezpečná. Své „E“ má totiž například vitamin C (E 300) a E (E 306-309), kyselina citronová (E 330), jablečná (E 296), pektin (E 440), mastné kyseliny (E 304).

EXISTUJÍ ZDRAVÉ SLADKOSTI?

Existuje způsob, jak dětem dopřát řadu velmi dobrých cukrovinek bez nebezpečných barviv? Někteří výrobci stále více používají přírodní barviva a řada barviv je nahrazována rostlinnými extrakty. To ovšem může zvýšit cenu výrobku. Pokud rodiče chtějí, aby jejich děti byly éčky zatěžovány co nejméně, cena by neměla být hlavním faktorem rozhodujícím při výběru cukrovinky.

Z hlediska zdravé výživy nelze dětem sladkosti doporučit, ale na druhou stranu jim jejich občasnou konzumaci nelze zakazovat. Je důležité mezi sladkostmi vybírat a sledovat, kolik jich děti snědí. Přednost by rodiče měli dávat kvalitním čokoládám s vyšším podílem kakaa, oříškům, ovoci, müsli tyčinkám bez polevy, ořechům, dortům s ovocem nebo želé. Občasné bonbony nebo lízátka by ovšem zdravému dítěti ublížit neměly.

OBALY NOVĚ S UPOZORNĚNÍM

Používání aditiv v potravinách určených dětem se snaží omezit Evropská unie. Podle nařízení EP a R č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách z prosince loňského roku musí být na obalu potravin obsahujících výše uvedená barviva upozornění, že tyto látky mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí.

Výrobky pro kojence a nejmenší děti přitom nebudou smět obsahovat sladidla a barviva naprosto žádná.

donut


Mohlo by vás zajímat

Někteří drůbežáři ztmavují žloutky vajec barvivy

11.06.2013 | Někteří drůbežáři přidávají nosnicím kvůli tmavším žloutkům do krmiva barvivo, vyplývá z výsledků testu jehož výsledky dnes zveřejnil časopis dTest.

Dětské svačiny

04.10.2012 | Se začátkem školního roku přichází i obava rodičů, jak zpestřit svačinu svým dětem, aby byla zdravá, a zároveň ji s chutí snědly. Pestrost může být zaručeným receptem na úspěch. Dopolední svačina je pro malé i velké školáky důležitou porcí dne. Měla by tvořit až 10 až 15 % energetického příjmu dne.

Značení potravin pro děti

30.07.2012 | Při nákupu rodiče stále více sledují složení potravin, než je koupí svým dětem. Někdy bývá těžké vyznat se v informacích uvedených na obalu. Ačkoliv jsou všechny látky používané k výrobě potravin u nás povolené, některé při zvýšené a pravidelné konzumaci nejsou pro děti úplně nejvhodnější.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.