děti  

Dětské svačiny

Dětské svačiny

04.10.2012 Redakce

Se začátkem školního roku přichází i obava rodičů, jak zpestřit svačinu svým dětem, aby byla zdravá, a zároveň ji s chutí snědly. Pestrost může být zaručeným receptem na úspěch. Dopolední svačina je pro malé i velké školáky důležitou porcí dne. Měla by tvořit až 10 až 15 % energetického příjmu dne.

Bohužel, ne vždy dítě svačinu sní a často si ji domů přináší zpět nerozbalenou s omluvou, že nemělo hlad či čas si ji dát. Ať už se jedná o výmluvy nebo čistou pravdu, svačina by se neměla podceňovat. Palivem pro mozek je glukóza neboli cukr v krvi. Pravidelný přísun té správné potravy a tekutin pomáhá udržovat mysl v pohotovosti. Pokud se děti nenasnídají a ve škole pak o svačinu pouze zavadí pohledem, začnou být nepozorné, unavené, může je začít bolet hlava. To vše se může promítnout na jejich prospěchu, ale i zdraví.

Zaostřeno na školáky

Mít pod kontrolou svačinu svého školáčka se často vyplatí. Ne vždy má dítě možnost koupit si ve škole něco zdravého a zároveň výživného. To, co by taková svačina měla obsahovat, jsou v první řadě sacharidy s vyšším podílem vlákniny, mezi ně patří například cereálie a celozrnné pečivo, ale i ovoce a zelenina. Dále pak živočišné bílkoviny jako je sýr, bílý jogurt, vejce, kvalitní šunka s vysokým podílem masa (nad 90 %) a také ty rostlinné v podobě luštěnin. A v neposlední řadě zdravé tuky, jež se nacházejí v rybách, ořeších, semínkách a rostlinných olejích. Podstatnou součástí je i pitný režim, během dopoledne by mělo dítě vypít 300 až 500 ml tekutin, ideálně pitné vody. Vodou ředěná může být i kvalitní šťáva či 100 % džus ve dnech, kdy dítě sportuje. Sladké limonády se však do pitného režimu nepočítají.

svacina

Základem je správná kombinace

• celozrnné pečivo s žervé nebo margarinem, 1 až 2 plátky tvrdého sýra (30 % tuku) nebo kvalitní dušené šunky, kousek zeleniny, voda
• celozrnné pečivo s domácí pomazánkou, kouskem zeleniny nebo ovoce, voda
• polotučný bílý nebo ovocný jogurt, případně tvaroh s celozrnným pečivem a kouskem ovoce, voda
• zakysaný mléčný nebo sójový nápoj, kousek ovoce, celozrnné sušenky s vysokým podílem cereálií nebo müsli tyčinka, ideálně bez polevy
• sojový puding, dezert nebo mléko, celozrnné pečivo, kousek ovoce, voda
• ovocná přesnídávka, celozrnné pečivo, voda
• kousek domácího koláče, přírodní ořechy nebo hrst sušeného ovoce pro zpestření

Co ke svačině nepatří

• pečivo nebo chléb s máslem či sádlem a uzeninami jako je např. trvanlivý salám
• párek v rohlíku či grilovaná klobása s chlebem
• hamburger, cheesburger či pizza
• světlé bagety se smaženými nugetami nebo majonézovým dressinkem
• sladké světlé pečivo jako jsou koblihy, croissanty apod.
• čokoládové tyčinky, sušenky a oplatky
• slazené a perlivé nápoje

Na co si dát pozor?

Éčka, která se již od roku 2004 při vysoké a pravidelné konzumaci dávají do možné souvislosti s hyperaktivitou u dětí, se obvykle nachází ve sladkostech, jako jsou bonbóny, sušenky, zmrzliny, žvýkačky a limonády. A právě barevné a přeslazené potraviny patří mezi nejoblíbenější svačiny. Mezi ty tzv. riziková aditiva patří např. E 102 (tartrazin), E 104 (chinolinová žluť), E 110 (žluť SY), E 122 (azorubin), E 124 (červeň 4R), E 129 (červeň allura AC), E 133 (brilantní modř FCF), E 150 (karamel) a E 151 (brilantní čerň BN). Druhou a neméně oblíbenou svačinou jsou brambůrky a další tučné a přesolené výrobky, které mohou zatěžovat nejen trávicí soustavu včetně ledvin, ale dlouhodobě mohou zvyšovat „zlý“ LDL cholesterol v krvi a vést k obezitě. Protože ale děti obvykle vizi své nezdravé budoucnosti příliš neřeší, je třeba jim vysvětlit, že tyto pochoutky jsou spíše zpestřením jídelníčku a neměly by být jeho pravidelnou součástí. Zároveň nemá smysl jim je za každou cenu odpírat. Zaměřte se však na kvalitu, vybírejte si takové potraviny, které mají co nejméně konzervačních látek, umělých sladidel, barviv, aromat a glutamátů. Seženete je obvykle v bio kvalitě či označené logy, jako je např. CEFF. Na obalu potravin pak sledujte obsah cukru, nasycených tuků a soli (sodíku). Některé dobroty můžete připravit i doma a budete mít jejich složení maximálně pod kontrolou.

 

RECEPTY

Dýňové muffiny s mrkví a ořechy

Doba přípravy: 50 minut, na 6 muffinů

muffiny

Ingredience: 100 g dýně typu hokaido, 1 středně velká mrkev, 1 vejce, 50 ml mléka, 1 lžíce medu, 50 g vlašských ořechů, 80 g hladké celozrnné pšeničné mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů, 1 lžíce řepkového oleje

Postup: Dýni a mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemno. Vmíchejte nasekané ořechy, vejce, mléko a med a promíchejte. Postupně přidávejte celozrnnou pšeničnou mouku hladce namletou, kypřící prášek a nakonec řepkový olej. Těsto vložte do formiček na muffiny a pečte v předehřáté troubě na 180 °C do zlatova, asi 20 minut.

Rybí pomazánka z tuňáka

Doba přípravy: 20 minut, pro 4 osoby

tunak

Ingredience:170 g tuňáka ve vlastní šťávě (1 plechovka), 100 g lučiny, 1 lžička panenského olivového oleje, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 jarní cibulka, špetka soli, čerstvá pažitka a petrželka, celozrnné pečivo

Postup: Tuňáka slijte a přendejte do větší misky. Utřete s lučinou. Vmíchejte trošku olivového oleje, hořčici, špetku soli, jarní cibulku a bylinky nasekané na jemno. Promíchejte a podávejte na celozrnném pečivu, např. ke svačině. Nezapomeňte do dózy přibalit i rajčátko nebo kousek papriky.


Mohlo by vás zajímat

Cereálie - zdravá snídaně?

25.04.2013 | Pravidelná snídaně patří k nejdůležitějším výživovým zásadám dětského jídelníčku. Jako ideální volba se jeví dětské snídaňové cereálie, zvlášť když je díky veselým obalům vyžadují i děti samy. Zda jsou však skutečně zdravou a výživnou snídaní, jsme se zeptali nutriční terapeutky Hany Knížkové z Poradenského centra Výživa dětí.

Inspirace na zdravou svačinu

27.05.2013 | Nová webová stránka www.zdravasvacina.eu poskytne zájemcům o zdravé stravování dětí praktické informace, odborné rady a tipy.

Polovina dětí svačí sladkosti

04.02.2014 | Nejčastěji svačí české děti pečivo, sýr a sladkosti.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.