Cereálie - zdravá snídaně?

Cereálie - zdravá snídaně?

25.04.2013 Kateřina Bendlová

Pravidelná snídaně patří k nejdůležitějším výživovým zásadám dětského jídelníčku. Jako ideální volba se jeví dětské snídaňové cereálie, zvlášť když je díky veselým obalům vyžadují i děti samy. Zda jsou však skutečně zdravou a výživnou snídaní, jsme se zeptali nutriční terapeutky Hany Knížkové z Poradenského centra Výživa dětí.

Jsou müsli či corn flakes z výživového hlediska vhodnou snídaní pro školní děti?

Záleží na konkrétním druhu potraviny a na dítěti, pro které je určena. Můžeme říci, že v jídelníčku zdravého dítěte s dostatečnou pohybovou aktivitou má své místo každá potravina. Ovšem záleží na snědeném množství a četnosti jejího zařazení do daného jídelníčku. Za nejvhodnější variantu můžeme považovat doma připravenou směs müsli z ovesných vloček, sušeného ovoce a ořechů v kombinaci s bílým jogurtem. V takovém případě se můžeme bavit o vhodné snídani. Na našem trhu můžeme müsli zakoupit nejčastěji v sypané či zapékané podobě. Protože zapékané müsli mají vyšší glykemický index a často obsahují přídavky cukru, tuku a čokolády, jsou velkým zdrojem energie v relativně malém objemu potraviny. Vhodnější variantou z kupovaných výrobků jsou müsli sypané bez přídavku cukru.

V případě cereálií se jedná o výrobky vyrobené nejčastěji z bílé mouky, které jsou většinou velmi bohaté na cukr a obsahují často i vyšší množství sodíku a malé množství vlákniny. Pro zpestření jídelníčku zdravého dítěte je můžeme zařadit v kombinaci s mléčným výrobkem. Neměly by však tvořit jeho pravidelnou součást, protože jejich profil, především v případě různých čokoládových variant, se jeví spíše jako sladkost. U všech výrobků platí, že bychom měli číst obaly, sledovat složení a přednost dávat výrobkům s nižší energetickou hodnotou a vyšším podílem vlákniny.

Jsou cereálie  dostatečnou snídaní pro školní děti? Nehrozí, že budou mít za hodinu hlad?

Zde záleží na nutričních potřebách dítěte. Pokud se jedná o dítě, které bude mít v dopoledních hodinách zvýšený výdej energie, například půjde se školou na výlet nebo se zúčastní sportovního utkání, je vhodnější zařadit spíše plnohodnotnou snídani složenou ze všech základních živin, tedy pečivo, které je zdrojem sacharidů, namazané kvalitním rostlinným tukem, obložené sýrem či plátkem kvalitní šunky a doplněné kouskem zeleniny nebo ovoce. Pokud bude mít dítě běžnou školní výuku a nebude mít zvýšený energetický výdej, je možné nabídnout mu ke snídani mléčný výrobek, jogurt nebo mléko, doplněný směsí doma připraveného müsli. Slazené snídaňové cereálie mají vysokou energetickou hodnotu a také vyšší glykemický index, a proto po jejich konzumaci nastává dříve pocit hladu. Měli bychom se vyvarovat konzumaci většího množství slazených snídaňových cereálií a do jídelníčku dětí je zařazovat pouze výjimečně.

 deti

Je vhodné müsli s mlékem či jogurtem zařadit jako svačinu, případně jako večeři?

Müsli můžeme zařadit během dne ke snídani i ke svačině. K večeři bych je dětem nezařazovala.

S čím by měly být cereálie kombinovány?

Vhodnou kombinací je vždy mléčný výrobek. Nejčastěji mléko, jogurt a tvaroh. Docílíme toho, že se sníží výsledný glykemický index porce jídla. Do domácích směsí z ovesných vloček můžeme přidat různé druhy sušeného ovoce či nasekaných ořechů. Je vhodné zařadit i kousky čerstvého ovoce. Na dochucení můžeme použít med nebo třeba skořici. 

Jak často by měly děti tuto snídani konzumovat – je vhodná každý den?

Jednotvárné stravovací návyky nejsou vhodné. V rámci pestrého a vyváženého jídelníčku by se i druhy snídaní měly měnit. Doporučovala bych jogurt s müsli zařadit ke snídani dvakrát až třikrát do týdne. Slazené snídaňové cereálie maximálně jednou za týden a v případě dětí s nadváhou či obezitou nebo dětí s nedostatečnou pohybovou aktivitou vůbec.

Jsou pro děti vhodné müsli, corn flakes a různé křupky, které se díky obrázkům na obale tváří jako dětské? Nejsou obecně příliš sladké?

Nikdy bychom se neměli řídit obrázkem na obale! To platí i v případě rádoby dětských uzenin, čokolád apod. Vždy je nutné číst složení výrobku a vybírat ty s nižší energetickou hodnotou, menším množstvím cukru a přídatných látek.

deti2

Jaké jsou kromě vysokého obsahu cukru nevhodné látky obsažené v těchto výrobcích?

Jedná se například o sůl, resp. sodík, různá barviva apod. Záleží na konkrétním výrobku. Nelze paušalizovat.

Je v těchto výrobcích legislativně omezen obsah cukru či jiných látek?

Sladké corn flakes nepatří mezi potraviny pro zvláštní výživu či zvláštní lékařské účely, kde by byl obsah jednotlivých složek s ohledem na děti nějak limitován. Nejedná se tedy o potravinu speciálně vyrobenou pro děti. Tato omezení nalezneme u potravin pro děti, jako jsou kojenecká a batolecí mléka, kaše apod. Jediné limity jsou jen ty, které platí pro všechny potraviny a týkají se především jejich bezpečnosti.

Jak lze oživit neslazené „dospělé“ müsli, pokud je dítě nechce konzumovat?

V první řadě bychom děti neměli zvykat na přeslazené cereálie. Dětem müsli nutit nemusíme, ale můžeme je dětem nabízet. Děti se učí napodobováním rodičů, a pokud v rodině bude naprosto běžné, že se konzumuje „přírodní“ müsli s ovocem, nebude dítěti připadat jeho chuť fádní. Pro dochucení lze použít například skořici či med.

deti3

 

Přesladké s minimem vlákniny

Podle studie provedené v rámci projektu Cereal Facts obsahují dětské cereálie prodávané v USA až o 85 % více cukru, o 65 % méně vlákniny a o 60 % více sodíku ve srovnání s cereáliemi pro dospělé. 42 % prodávaných dětských cereálií navíc obsahuje umělá barviva. Toto zjištění je nešťastné zejména ve světle toho, že cereálie obecně mají potenciál poskytovat vyhovující, ekonomickou a výživově kvalitní snídani. Průzkum provedený na univerzitě Yale ukázal, že děti jsou ochotné jíst cereálie i s malým obsahem cukru. I když bylo dětem dovoleno si do neslazených cereálií přisypat cukr, zkonzumovaly ho méně, než je běžné množství v kupovaných „dětských“ cereáliích.


Mohlo by vás zajímat

Inspirace na zdravou svačinu

27.05.2013 | Nová webová stránka www.zdravasvacina.eu poskytne zájemcům o zdravé stravování dětí praktické informace, odborné rady a tipy.

Děti v restauraci

29.10.2012 | Pro některé rodiče je návštěva restaurace zpestřením rodinného života a zaběhnutých rituálů. Jiní se naopak obávají omezeného výběru z ne příliš zdravých a pro děti vhodných pokrmů. Proč to tak je, jsme se zeptali Pavla Suchánka, ředitele společnosti Alakarte, která pořádá festival Děti v restauraci.

Děti a dochucovadla

21.06.2012 | Chtějí vaše děti ke každému jídlu kečup? Přemýšlíte, co jim můžete nebo naopak byste neměli dát? Možná je načase vrátit se ke kořenům a vyměnit ne příliš zdravá ochucovadla za ta, které jsou pro lidský organismus lépe stravitelná.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.