děti  

Děti a dochucovadla

Děti a dochucovadla

21.06.2012 Redakce

Chtějí vaše děti ke každému jídlu kečup? Přemýšlíte, co jim můžete nebo naopak byste neměli dát? Možná je načase vrátit se ke kořenům a vyměnit ne příliš zdravá ochucovadla za ta, které jsou pro lidský organismus lépe stravitelná.

Dochucovadla jsou různé jednosložkové nebo vícesložkové směsi, jejichž úkolem je zvýraznit, bohužel v některých případech i zamaskovat, chuť pokrmu. Existují přírodní ochucovadla, která obsahují zdraví prospěšné látky, ale i taková, jež v sobě skrývají nadměrné množství soli, cukru a syntetických aditiv. Proto je důležité naučit se číst informace uvedené na obalu potravin a sledovat také doporučení na skladování i datum trvanlivosti. Zvláště pak, jedná-li se o majonézu nebo tatarskou omáčku.

 dochucovadla

Děti si na chuť zvykají

Oproti dospělým lidem mají děti více chuťových pohárků. Od prvního polknutí mateřského mléka vnímají za nejpřirozenější sladkou chuť. Na ostatní, jako je slaná, kyselá nebo dokonce hořká, si nejprve musí zvyknout a to tím, že ji i několikrát ochutnají. Není tedy nutné jim příkrmy v kojeneckém věku solit či sladit. Pokud se chuť různých pyré a polévek zdá mdlá, můžeme k jejich přípravě použít méně aromatické bylinky, jako je majoránka nebo kmín. Sladkou chuť pokrmu dodává mrkev, brambory nebo sladší druhy ovoce.

U batolete může mít vyšší příjem soli, cukru, koření a umělých látek vliv na ledviny a játra, ale i na trávicí soustavu, může se objevit vyrážka na pokožce i dýchací problémy. Na předškoláky a školáky už bohužel rodiče nemají takový vliv, jaký by chtěli. Děti chtějí vše poznat a také ochutnat. Pokud mají zdravý základ z domova, jedí pestrou a vyváženou stravu a neohrnují nos nad zeleninou nebo ovocem, pak by jim nemělo v menší míře škodit, když si jednou za čas dají něco „nepovoleného“.

 

  Která ochucovadla jsou pro děti vhodná?

Čerstvé a sušené bylinky – méně aromatické

Koření – kromě pálivého, nevhodné jsou i směsi se solí

Mořská sůl – může být i sůl s obsahem fluoru a jódu

Přírodní octy – s obsahem kyseliny octové, může být dle příchutě vinný, jablečný apod.

Bujóny v bio kvalitě – bez přidané soli

Kvalitní kečup – s vysokým podílem rajčatového protlaku a méně soli

Zakysaná smetana a bílý jogurt – místo majonézy a tatarské omáčky

 

Mami, já chci kečup!

Děti si „tekutá“ rajčata někdy oblíbí natolik, že by je jedly i ke knedlíkům. Co se samotné zeleniny týče, jsou rajčata opravdu nabitá zdravými látkami, a pokud se tepelně upraví a přidá se k nim kvalitní rostlinný olej, mohou být pro lidský organismus ještě prospěšnější. Jak se ale vyznat v rozsáhlé nabídce kečupů na trhu? V první řadě sledujte, kde je v seznamu ingrediencí uveden rajčatový protlak. Jednotlivé suroviny se totiž uvádějí sestupně dle podílu složky. Někteří výrobci uvádějí, kolik rajčat bylo použito při přípravě kečupu, ideální je například 180 g rajčat na 100 g výrobku. Zaměřte se také na obsah soli, cukru a v případě potravinové alergie i na stopy celeru.

 

kecup

Tip, jak si připravit domácí kečup:

Na výrobu domácího kečupu nebo jednoduché omáčky k těstovinám stačí zralá nebo loupaná rajčata. Na olivovém oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek, přidejte na menší kousky nakrájená rajčata, podlijte troškou vody, dochuťte mořskou solí, čerstvým nebo sušeným oreganem a bazalkou. Pokud je omáčka příliš kyselá, doslaďte ji malým množstvím třtinového cukru. Poduste přibližně 5 minut, odstavte, rozmixujte, zavařte do sklenic či rovnou podávejte.

 

Syndrom čínské kuchyně

Kromě základních čtyř chutí se mluví také o páté s názvem umami. Odvozena je z japonštiny a znamená chutná nebo delikátní. Dává se do souvislosti s „levnou“ asijskou kuchyní, kde se mohou vyskytovat glutamáty (E 621-625), které pro děti nejsou příliš vhodné. Mohou se nacházet nejen v sojové omáčce, ale také v různých polotovarech, hotových a konzervovaných pokrmech. Když se pustíte do přípravy oblíbené „číny“, raději využijte šťávy z citrónu, čerstvého zázvoru a trošku kari. Pokud budou starší děti trvat na sojové omáčce, vybírejte ji pečlivě. Ta „pravá“ se vyrábí fermentací ze sojových bobů, vody a soli a obsahuje kromě jiného i vitaminy skupiny B.

dochucovadla2


Mohlo by vás zajímat

Jsme moderně nemoderní

13.11.2013 | Seriál o školních jídelnách zakončujeme rozhovorem s vedoucí školní jídelny při Základní škole Zbiroh Evou Květoňovou.

Dotované ovoce dostává více dětí

09.10.2013 | Do programu Ovoce do škol se v letošním školním roce zapojilo zhruba 455.000 dětí, což je asi o osm procent více než v loňském školním roce.

Dieta ve školní jídelně

15.10.2013 | Jsou školní jídelny ochotné umožnit dětem dietní stravování?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.