děti  

Děti v restauraci

Děti v restauraci

29.10.2012 Redakce

Pro některé rodiče je návštěva restaurace zpestřením rodinného života a zaběhnutých rituálů. Jiní se naopak obávají omezeného výběru z ne příliš zdravých a pro děti vhodných pokrmů. Proč to tak je, jsme se zeptali Pavla Suchánka, ředitele společnosti Alakarte, která pořádá festival Děti v restauraci.

V nabídkách pro děti většiny restaurací převládají hranolky, řízky, smažená jídla. Proč tomu tak je? Myslíte si, že je to chyba provozovatelů, nebo na tom mají svůj podíl i rodiče, kteří tato jídla svým dětem nejčastěji objednávají?

Určitě je chyba na obou stranách. Pokud rodiče nevedou své děti k pestré a domácí stravě, těžko budeme očekávat, že pak svým dětem objednají v restauraci poctivé jídlo a nedají přednost formě nejmenšího odporu – hranolkám. Ty zase pro restauratéry nepředstavují žádný problém s přípravou a obsluhou, takže se začínáme tak trochu točit v začarovaném kruhu.

Proč u nás mají stále provozovatelé problém s dětskými zákazníky?

Asi proto, že jsme byli vychovávaní tak, že děti v restauraci musí sedět na zadku a nebo tam nechodit. Naštěstí dnešní rodiče vychovávají své děti jinak a dopřejí jim, aby se chovaly jako děti. Zajímavé je, že Severní Amerika, a západní a jižní Evropa nemají obecně s dětmi v restauracích problém. Zřejmě nám jako společnosti ještě chybí nějaký ten kus tolerance sobě navzájem.

deti

Mohou někde lidé najít doporučení baby friendly restaurantů v celé republice?

Takový server už existuje, ale bude se to především týkat větších měst. Vím, že v Praze funguje několik serverů, které se zaměřují na možnosti, jak a kde trávit s dětmi volný čas.

S jakým ohlasem se setkal festival Děti v restauraci? Plánujete jeho další ročník?

Festival se setkal s ohromnou podporou ze strany partnerů, kteří nám pomohli festival dostat do širšího povědomí lidí. Horší už to bylo na straně restaurací, které evidentně konceptu nevěřily. Přesto se nám podařilo navázat spolupráci pro tento festival s téměř 20 restauracemi napříč republikou. Další ročník bychom určitě chtěli udělat a rozhodně ho uděláme ještě lepší než ten první.

Jaká jídla si děti na festivalu nejvíce oblíbily?

Ne náhodou nejvíce táhly těstoviny.

 

Více o tématu dětských jídel v nabídkách českých restaurací se dočtete v novém čísle časopisu Svět potravin.

 


Mohlo by vás zajímat

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?

Dětské svačiny

04.10.2012 | Se začátkem školního roku přichází i obava rodičů, jak zpestřit svačinu svým dětem, aby byla zdravá, a zároveň ji s chutí snědly. Pestrost může být zaručeným receptem na úspěch. Dopolední svačina je pro malé i velké školáky důležitou porcí dne. Měla by tvořit až 10 až 15 % energetického příjmu dne.

Jihotyrolské risotto

06.12.2013 | Rychlý recept na tradiční rychlé jídlo, které všichni dobře známe.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.