děti  

Značení potravin pro děti

Značení potravin pro děti

30.07.2012 Redakce

Při nákupu rodiče stále více sledují složení potravin, než je koupí svým dětem. Někdy bývá těžké vyznat se v informacích uvedených na obalu. Ačkoliv jsou všechny látky používané k výrobě potravin u nás povolené, některé při zvýšené a pravidelné konzumaci nejsou pro děti úplně nejvhodnější.

Označování potravin v České republice stanovuje zákon o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb., doplněný o různé vyhlášky. Používat se smějí pouze povolené látky, jež by v doporučeném množství a při správné manipulaci neměly škodit zdraví. Častým trnem v oku spotřebitelů jsou především tzv. éčka. Jejich úkolem je prodloužit potravinám dobu trvanlivosti, ošetřit je tak, aby nedocházelo k hnilobě apod., dodávat jim chuť, barvu, aroma, konzistenci a v některých případech i sladkost. Ne všechny jsou však vhodné pro těhotné a kojící ženy a pro malé děti. Potraviny určené pro kojence a děti do 3 let musejí splňovat podmínky pro potraviny pro speciální výživu a jsou bedlivě kontrolovány Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Více informací naleznete na www.szpi.gov.cz. Aktuální varování před závadnými potravinami můžete sledovat přímo na www.svetpotravin.cz nebo na www.bezpecnostpotravin.cz.

Děti a éčka

Dětský organismus se stále vyvíjí. V poměru ke své váze toho tak děti snědí mnohem více než dospělí lidé. V případě sladkostí a jiných pochutin často ani neznají meze. To může být jeden z hlavních důvodů, proč děti konzumují větší množství přídavných látek ve stravě než jejich rodiče, a ty se pak svým způsobem mohou promítat na jejich zdraví. Mezi oblíbené potraviny v dětském jídelníčku patří sladkosti, limonády, různé chipsy, jež obsahují zvýšený podíl rafinovaného cukru, soli, tuku, syntetických barviv, sladidel a glutamátů. Ačkoliv se na obalech výrobci u některých látek zmiňují o doporučeném denním množství, děti tyto informace často ani nečtou a obvykle tuto dávku překračují. Mohou mít následně problémy trávicího typu, trpět bolestmi hlavy, kožní vyrážkou, dýchacími potížemi a reakcemi připomínajícími alergii. Může se to projevovat i na jejich pozornosti ve škole a učení, v noci se mohou začít pomočovat a trpět až abnormální žízní.

dite

Je na rodičích, do jaké míry budou sledovat to, co a jak často jejich děti jedí. Již od útlého věku by je měli vést ke zdravému způsobu stravování včetně návyků. I když si jednou za čas dají něco ne příliš zdravého, vliv na jejich správný vývoj a růst to pravděpodobně nebude mít. Je třeba, aby děti pochopily, že všechno se má jíst s mírou a že sladkosti a jiné slané a tučné pochutiny jsou jen doprovodnou součástí zdravého jídelníčku. Rodiče by se měli také naučit orientovat v tzv. nevhodných éčkách a vyvarovat se jich při nákupu potravin. Pojďme si tedy říct, které to jsou a z jakého důvodu by je neměly děti jíst ve velkém.

Éčka nevhodná pro děti

Barviva, která se dávají do možné souvislosti s hyperaktivitou u dětí a s alergiemi

l E 102 - Tartrazin (syn. Yellow 5)

l E 104 - Chinolinová žluť (syn. Yellow 10)

l E 110 - Žluť SY (syn. Gelborange S), (Yellow 6)

l E 122 - Azorubin (syn. Carmoisin), (Azorubin Extra), (Red 10)

l E 123 - Amarant (syn. Viktoriarubin O), (Red 2)

l E 124 - Ponceau 4R (syn. Košenilová červeň A)

l E 127 - Erythrosin

l E 129 - Červeň Allura AC

l E 131 - Patentní modř V

l E 132 - Indigotin (syn. Indigocarmine) (Blue 2)

l E 133 - Brilantní modř FCF (syn. Brilliant blue FCF) (Blue 1)

l E 142 - Zeleň S

l E 151- Čerň BN (syn. Brilliant black BN)

l E 154 - Hněď FK

l E 155 - Hněď HT

l E 180 - Litholrubin BK

Antioxidanty a konzervanty, jež mohou vyvolávat reakce podobající se alergii a astma

l E 220 - Oxid siřičitý

l E 221 - Siřičitan sodný

l E 222 - Hydrogensiřičitan sodný

l E 223 - Disiřičitan sodný

l E 224 - Disiřičitan draselný

l E 226 - Siřičitan vápenatý

l E 227 - Hydrogensiřičitan vápenatý

l E 228 - Hydrogensiřičitan draselný

l E 210 - Kyselina benzoová

l E 211 - Benzoát sodný

l E 212 - Benzoát draselný

l E 213 - Benzoát vápenatý

l E 214 - Ethylparahydroxybenzoát

l E 215 - Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl

l E 218 - Methylparahydroxybenzoát

l E 219 - Methylparahydroxybenzoát sodná sůl

l E 230 - Bifenyl

l E 231 - Orthofenylfenol

l E 232 - Orthofenylfenolát sodný

l E 1105 - Lysozym

Látky zvýrazňující chuť a umělá sladidla ve vyšší dávce mohou vést k reakcím připomínajícím alergii a vyvolat zažívací problémy

l E 621 - Glutamát sodný

l E 622 - Glutamát draselný

l E 623 - Glutamát vápenatý

l E 624 - Glutamát amonný

l E 951 - Aspartam – NutraSweet

l E 950 - Acesulfam K

l E 952 - Cyklamáty

l E 953 - Isomalt

l E 954 - Sacharin


Mohlo by vás zajímat

Čím je kvalita potravin v České republice ohrožena?

29.11.2013 | Kvalitu a cenu potravin v České republice drží v rukou obchodní řetězce, zaznělo na 158. Žofínském fóru z úst Potravinářské komory ČR.

Jak odlehčit dětskému vánočnímu jídelníčku?

25.11.2013 | Nejpozději začátkem adventu se hospodyňky začínají pouštět do pečení vánočního cukrování. Jak tuto kalorickou bombu odlehčit a pokusit se o variantu, která bude vhodná i pro malé děti?

Někteří drůbežáři ztmavují žloutky vajec barvivy

11.06.2013 | Někteří drůbežáři přidávají nosnicím kvůli tmavším žloutkům do krmiva barvivo, vyplývá z výsledků testu jehož výsledky dnes zveřejnil časopis dTest.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.