Zdravý životní styl

Víc, než polovina lidí trpí nadváhou: Jak se jí vyhnout?

25.06.2019 | Celkem 52 % dospělých obyvatel České republiky trpí nadváhou nebo dokonce obezitou. Riziko nadváhy v dospělém věku roste v souvislosti s tím, zda měla dotyčná osoba nadváhu již v dětství anebo v případě, že se nadváha vyskytuje v rodině. Čím více členů rodiny trpí nadváhou nebo obezitou, tím větší je riziko, že nadváhou bude trpět i jejich příbuzný.

WHO: Dopřejte si 400 gramů ovoce a zeleniny denně!

24.06.2019 | Horké letní počasí přímo vyzývá ke konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Dopřejte si pestrou nabídku sezonních potravin, které obsahují látky důležité pro naše tělo. Konzumace jejich dostatečného množství se projeví i na vašem zdraví.

Potřebujete snížit cholesterol? Musíte vědět, ve které hodiny jíst

17.06.2019 | V boji proti vysoké hladině cholesterolu záleží i na času, kdy jíme. Jestliže přesuneme 100 kilokalorií z pozdních večerních hodin na dobu oběda, "zlý" cholesterol se sníží. A když kalorie pocházejí z tuků, pokles je ještě výraznější, píše italský deník Corriere della Sera.

Karlovy Vary chtějí být městem bez kouře

12.06.2019 | Karlovy Vary chtějí být "městem bez kouře". Hodlají přesvědčovat kuřáky, aby přestali, a těm, kteří to nezvládnou, umožní používat alternativy cigaret, například zahřívaný tabák.

Překyselení organismu: Skutečná hrozba nebo jen nafouknutá bublina?

07.06.2019 | Informace o tom, co všechno nám způsobuje překyselený organismus, se na nás valí z každého koutu. Únava, špatné spaní, bolesti svalů nebo hlavy jsou ještě zanedbatelné, hrozící rakovinu už ale považujeme za zbytečný alarm. Není to zase tak, že si chce někdo na starosti o naše zdraví přihřát kašičku?

Hustopečská mandlovice bude k mání jen do konce měsíce!

04.06.2019 | Hustopečská mandlovice, unikátní destilát vyrobený z vinného lihu a přírodního mandlového výtažku, se pod svým současným názvem bude prodávat nejspíš jen do konce června. Důvodem pro vynucenou změnu názvu je nařízení Evropské unie, podle něhož lze koncovku -ice používat pouze pro pálenky z příslušné suroviny.

Moc soli škodí (ale málo taky)

03.06.2019 | Ve spektru pomyslných rizik obsazuje nadměrná konzumace soli v celé řadě nutričních doporučení první příčku. Důležité je přitom slovo „nadměrná“ - úplně bez soli se totiž neobejdeme, a známá pohádka „Sůl nad zlato“ tak není ani v současné době tak úplně „mimo mísu“.

Projezte se ke zdraví podle ájurvédy

03.06.2019 | Když se řekne ájurvéda, mnoho lidí si vybaví meditaci, masáže nebo terapii vonnými oleji. A přestože východní medicína těchto praktik využívá, pravá podstata je zakotvená ve stravě. Jídlo, respektive jeho správná skladba, je podle této prastaré nauky totiž jediná věc, která nám napomáhá cítit se skvěle…

Dnes je Světový den bez tabáku! Típnete svou poslední cigaretu?

31.05.2019 | Experti v Česku připravují program preventivních prohlídek, který by měl pomoci u kuřáků včas odhalit rakovinu plic. Pravidelné vyšetření hrudníku na tomografu by podle plánu měli podstupovat lidé mez 55 a 74 lety. Od kontrol, které by doplnila nabídka pomoci při odvykání kouření, si lékaři díky včasnému zachycení choroby slibují pokles úmrtnosti.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.