Zdravý životní styl

Pitný režim: Co je málo a kdy vám hrozí aquaholismus?

15.03.2019 | Okolo pitného režimu koluje mnoho mýtů a orientovat se v tom, co je vlastně správně, není lehké. Pravdou však je, že lidí, kteří dodržují pitný režim alespoň z velké části tak, jak by se mělo, u nás moc není. Existují pouze dva extrémy – lidé, kteří pijí málo, a ti, kteří pijí až moc. Správně samořejmě není ani jedno a na zdraví se negativně podepisují oba přístupy stejně.

660: Tolik potravin je v Čechách vyráběno dle cechovích norem

12.03.2019 | Cechovních norem, podle kterých by se měly vyrábět nadstandardní potraviny, je v Česku zhruba 260. Potravin, které označení nesou, je přes 660. Pokud by se ale počítala i různá balení, bylo by jich přes 1000. Na dnešní tiskové konferenci to sdělila Dana Gabrovská z Potravinářské komory ČR, podle níž stále přibývají nové výrobky.

Po ránu a po obědě raději ne: Kdy si vychutnat šálek kávy?

08.03.2019 | Káva má povzbuzující účinky, ale ne když si ji dáte ráno. Přičítají se jí preventivní účinky proti rakovinnému bujení, ale současně dokáže bolestivě podráždit žaludek. Ačkoli historie pití kávy v Evropě sahá do počátku 17. století, vědci přicházejí stále s novými fakty, jak, kdy a proč kávu správně pít.

Alergie na mléko: Počet poplašných zpráv několikanásobně převyšuje počet skutečných alergiků

07.03.2019 | V posledních letech je u nás patrný významný nárůst lidí, kteří mléko raději vymění za některou z rostlinných náhražek s odůvodněním, že jim nedělá dobře. Podle odborníků se tak však zbytečně ochuzují o plejádu zdraví prospěšných látek. Plošná nesnášenlivost mléka u nás dokonce ani nemá racionální základ.

Vybírají si vaše děti potraviny podle obalu? Pozor, obrázek je zdravě nenakrmí

06.03.2019 | Usměvaví medvídci, roztančené kravičky, samolepky jako bonus nebo jen velká barevná písmenka. To všechno používají marketingoví specialisté proto, aby v dětech vyvolali touhu po tom koupit některé potraviny. Na kolik jsou ale tyto produkty pro děti vhodné, je otázkou k velké diskusi.

Celá EU by k Polsku měla zaujmout jednotné stanovisko!

05.03.2019 | Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) vyzval Evropskou komisi, aby celá unie přijala dočasně vůči Polsku stejná opatření, jako má vůči polskému hovězímu Česká republika. Učinil tak v dopise, kterým zamítavě odpovídal na požadavky komise, aby ČR zrušila povinné kontroly na hovězí maso z Polska na salmonelu. Na dotaz ČTK to dnes sdělil tiskový mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. O situaci má Toman jednat vestředu s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

Proč jsou Řekové tak zdraví? Tajemství jejich jídelníčku

27.02.2019 | Už samotný život ve starověkém antickém Řecku musel být velmi zdravý. Ví se o mnoha případech, kdy se místní obyvatelé dožili více než osmdesáti let. Řekové už v té době žili podle přesvědčení, že tělesná cvičení, čerstvý vzduch a správná strava jsou základem dobrého zdraví. A tak je tomu doteď.

Nic už se jen tak nevyhodí, chceme být Zero Waste

22.02.2019 | Pokud patříte mezi naše facebookové fanoušky, pravděpodobně vám neunikla anketa, kde jsme zjišťovali, jak velké je povědomí o Zero Waste, tedy žití bez odpadu, a také kolik z vás se o to snaží. Nyní pro vás máme informace, jak pokračuje práce vědců, kteří se snaží najít způsob, jak plýtvat co nejméně.

Maso nakažené salmonelou je pod kontrolou!

21.02.2019 | Dovozci musí od dnešního dne veškeré hovězí maso z Polska zkontrolovat v certifikované laboratoři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.