Zdravý životní styl

Nepřítelem člověka není cukr, ale nedostatek pohybu

29.05.2019 | Jedním z nejrozšířenějších zdravotních mýtů, patrně v celém civilizovaném světě, je teorie, že za všechny zdravotní problémy lidí nebo jejich většinu může nevhodný výběr a složení potravin, které člověk konzumuje. Jejich vliv je přitom skutečně významný a podle odborníků činí 40 až 60 procent, není ale jediný. Právě v onom civilizovaném světě, který složení potravin tak zásadně „řeší“, má na kondici a zdraví člověka větší nebo zhruba stejný vliv jeho životní styl, respektive výdej energie při jeho činnostech.

Program Iniciativa Harmony: Víte, o co jde a proč jej podpořit?

29.05.2019 | Společnost Mondelez chce všechny sušenky vyrábět do roku 2022 pouze z pšenice pěstované s minimálním použitím pesticidů a umělých hnojiv.

Pitný režim dětí: Nezapomínáte na něj náhodou?

28.05.2019 | Dost zeleniny, ovoce, málo laskomin. Rodiče vyváženost jídelníčku svých dětí hlídají stále více, což je chvályhodné. Ovšem stále je ještě co vylepšovat. Například pitný režim. Ačkoli je stejně důležitý jako jídlo, bývá často podceňovaný.

Podporovat uzeniny z dovozu? Není proč

21.05.2019 | Uzeniny obecně nemají zrovna pověst, kterou byste si dali do rámečku. Dát si párek, opéct špekáček nebo zavařit na knedlíky s uzeným k Čechům ale patří. Tyto výrobky se nikdy nezařadí mezi potraviny, které by se doporučovali ke každodenní konzumaci, na druhou stranu jsou mezi nimi obrovské kvalitativní rozdíly, tak proč si raději nepřiplatit za garantovanou kvalitu, kterou najdete i pod českou vlajkou?

Přijďte na chuť zapomenutým plodinám

14.05.2019 | Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich benefity. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování. Díky jejich nezaměnitelné chuti se přímo nabízejí k nejrůznějšímu využití, ať už na slaný, nebo na sladký způsob.

Pohanka vzala francouzskou gastronomii útokem, dáte jí také šanci?

13.05.2019 | Bývala jídlem chudých, nyní je ale z ní trendová záležitost. Pohankové speciality se podávají v nejlepších restauracích. Chuť ale není to jediné, co může nabídnout. Tato rostlina je bez lepku, obsahuje vitamíny skupiny B a hořčík a má i antioxidační účinky.

Vybavte své děti na celý život a předejte jim ty správné stravovací návyky

13.05.2019 | Pitný režim, způsob stolování a zejména výběr jídla. V tom všem děti napodobují chování svých rodičů. A protože není snadné tyto zvyky v pozdějším věku měnit, rodiče by měli jít dětem vždy příkladem, samozřejmě s ohledem na potřeby vyvíjejícího se organismu. Řada dospělých ale často zapomíná, že kromě volby správných potravin je velmi důležitá také jejich kvalita.

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

07.05.2019 | Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

Rybímu masu moc nedáme, problém je v nabídce, ale i v nevědomosti, jak jej připravit

02.05.2019 | Mnoho lidí se domnívá, že rybí maso jsou jen zavináče, uzená makrela a mražená treska. Odborníci Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích proto vyráží přímo do ulic, aby to změnili a ukázali, že z rybího masa lze připravit i neodolatelné delikatesy.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.