Zdravý životní styl

Máte vysoký tlak? Dejte si denně kvalitní čokoládu, radí vědci

04.04.2019 | Podle studie vědců z portugalské vysoké školy polytechnické v Coimbře totiž konzumace pouhých několika čtverečků čokolády s 90procentním podílem kakaa denně může již za jeden měsíc přispět ke snížení krevního tlaku.

Pro barvu i proti mikroorganismům aneb Cukry v mléčných produktech nezlepšují jen chuť

02.04.2019 | Nejdůležitější úlohou přidaných cukrů při výrobě mléčných výrobků je zvýšení sladké chutě. Kromě toho však mají cukry i mnohé funkční vlastnosti, zejména dosažení požadované textury, viskozity, kontroly tvorby ledových krystalků při výrobě mražených krémů, ovlivňování aktivity vody, apod

V našem jídelníčku je přemíra soli, dochutit pokrm jde však i bylinkami. Jaké zvolit?

29.03.2019 | Česká republika patří mezi premianty - alespoň co se spotřeby soli týká. Doporučený denní příjem od Světové zdravotnické organizace překračujeme třikrát.

Na půdě ohrožené erozí budou moci zemědělci v létě pěstovat jednotlivé plodiny maximálně na 30 hektarech

26.03.2019 | Na dnešním Žofínském fóru, věnovaném českému zemědělství, promluví ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) mimo jiné o snaze státu zadržovat více vody v krajině v souvislosti s klimatickou změnou, ale také o potravinové soběstačnosti.

Ketogenní dieta je účinná! Ale hlavně svými dopady na zdraví!

25.03.2019 | Ketogenní dieta, která se téměř sto let používala při léčbě některých druhů epilepsie, si pozvolna vydobyla své místo mezi odtučňovacími kúrami. Ale je skutečně tak skvělá?

Biopotraviny jsou na vzestupu, jejich nabídka se bude rozšiřovat

22.03.2019 | Principy ekologického zemědělství a produkce biopotravin si získávají v České republice mezi lidmi stále větší oblibu. Do budoucna by se jich v obchodech mělo vyskytovat i více.

Olej nemusí být jen z řepky. Pusťte si do kuchyně tyto poklady z přírody

21.03.2019 | V potravinářském průmyslu se používají především tuky rostlinného původu, přičemž řepkový a slunečnicový jsou nejprodávanější klasikou. Co ale vyzkoušet něco jiného? Víte například, jak chutná a k čemu se používá olej dýňový, avokádový nebo lněný? Tyto zatím lehce opomíjené přírodní poklady jsou přitom cenným zdrojem zdraví.

Obáváte se pesticidů? Dejte přednost českým plodinám!

20.03.2019 | Výnosnost zemědělství versus negativní dopad na kvalitu půdy a zdraví člověka? Klady vyvažují zápory a najít jednoznačnou odpověď není jednoduché….

Pandemie Junk Food: Nezdravé jídlo má negativní dopad i na psychiku

20.03.2019 | Výživové hodnoty nula, zato kalorií na rozdávání. Jídla, která se řadí do kategorie Junk Food, mohou vypadat objemně, pro naše tělo ale fungují jen jako vata, která ukojí hlad. Bohužel ale za dost vysokou cenu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.