Překyselení organismu: Skutečná hrozba nebo jen nafouknutá bublina?

Překyselení organismu: Skutečná hrozba nebo jen nafouknutá bublina?

07.06.2019 Jana Čiháková

Informace o tom, co všechno nám způsobuje překyselený organismus, se na nás valí z každého koutu. Únava, špatné spaní, bolesti svalů nebo hlavy jsou ještě zanedbatelné, hrozící rakovinu už ale považujeme za zbytečný alarm. Není to zase tak, že si chce někdo na starosti o naše zdraví přihřát kašičku?

Je to jako bití na poplach. Stačí zadat do okénka vyhledávače slovo acidózaa hned na vás ze všech internetových koutů vyskočí strašák ve formě zdravotních rizik. Dobré na tom všem ale je, že kromě bubáka se současně objeví i světlo na konci kyselého tunelu a vy okamžitě víte, kudy se vydat. Prostudujete-li si pár článků, zabrousíte i do zapálených diskuzí pod nimi, neminete lifestylová okénka a nebráníte-li se ani odborným doporučením, víte okamžitě, kde soudruzi z NDR udělali chybu.

Že není co ztratit?

Je vám jasné, že kromě masa, vajec a mléčných výrobků musíte ze stravy vyřadit také pečivo, vlastně veškeré obiloviny a téměř všechny bílkoviny. Na milost vezmete snad jen určité druhy ořechů a semínek. To, co zbývá, je vlastně jen ovoce a zelenina, bylinky, klíčky a voda. Nicméně pokud se díky takové stravě dostanete opět do své staré kondice, anebo – v lepším případě - objevíte její nový a zářivější rozměr, pak rozhodně nemáte co ztratit! Snad jen nějaký ten sval, vitamíny a vůbec si rozhodíte celý metabolismus.

A když k tomu přidáte i nějaký předražený přípravek na odkyselení organismu, co si za různě vysoké částky můžete  zakoupit v on-line lékárně, případně na některém z alternativních,respektive zdravýche-shopů, můžete se teprve začít bát o své zdraví. Co vám potenciálně hrozí je na dlouhé vyprávění, protože podvýživa má řadu komplikací...

Srovnejme si dojmy a pojmy

Buďme tedy raději informovaní a vězme, že překyselení organismu neboli acidóza je porucha tzv. acidobazické rovnováhy, kdy hodnota pH klesne pod fyziologickou mez (ta se pohybuje mezi hodnotami 7,36 a 7,44). A to se skutečně stává jen v krajních případech. Naše tělo ovšem velmi pevně reguluje pH krve a extracelulární tekutiny (tělní tekutina uložená mimo buňky). Je to extrémně důležité pro to, aby organismus a veškeré pochody v něm mohly správně fungovat. Je-li vše v pořádku a pH se pohybuje okolo 7,4, hovoříme o acidobazické rovnováze. Ledviny a plíce jsou pro udržení správné hodnoty pH těmi nejdůležitějšími orgány a jejich největším zájmem je tedy udržet rovnováhu mezi kyselinou a bází. Dokonce i nepatrné odchylky od normálního rozsahu mohou mít významné účinky na životně důležité orgány.

Metabolická acidóza

Metabolická acidóza, kterou se také rádo straší, je závažný stav, který nastává v okamžiku přílišné produkce kyselin v těle, kdy ledviny už nejsou schopné situaci uspokojivě zvládnout. Tato porucha se následně dělí na další formy s různými příčinami a také a také se vyskytuje  v závažných případech. Pro vznik metabolické acidózy existuje řada rizikových faktorů (např. diabetes mellitus, onemocnění ledvin, dehydratace, obezita apod.). Obvykle je známé i základní onemocnění, které s metabolickou acidózou úzce souvisí. Symptomy metabolické acidózy mohou být různé. K těm častějším patří například rychlé a mělké dýchání, zmatek, vyšší únavnost, ospalost, bolesti hlavy, snížená chuť k jídlu, zvýšená srdeční frekvence a další.To ale mají skutečně jen vážně nemocní jedinci, ne všichni lidé, kteří pociťují únavu!!!

Překyselení v souvislostech

Jak si z těchto informaci tedy vzít to dobré a nebát se bludů? Je všeobecně známé, že jednotlivé potraviny zanechávají kyselou anebo zásaditou stopu. Z obecného hlediska lze říci, že potraviny živočišného původu a obiloviny jsou kyselinotvorné, zelenina a ovoce zásadotvorné. Co je však už sporné, je vliv stravy na hodnotu pH naší krve. Ani sami odborníci se mezi sebou nedokážou úplně shodnout, nakolik – a zda vůbec – lze změnou jídelníčku pH krve ovlivnit. Problematika acidózy je velké zdravotní i marketingové téma, představující značné riziko. Jde ovšem vždy jeno důsledek, jehož příčinu je nutno hledat. Neřešit pouhé překyselení, ale najít primární „spínač“ potíží.

Od lovce po úředníka

Pokud jde o hodnotu pH a čisté kyselé zatížení lidské stravy, je třeba uvědomit si také evoluční souvislosti. Během vývojového stadia lovec – současný člověk došlo k dramatickému poklesu příjmu například draslíku v porovnání se sodíkem, a celkově k nepřehlédnutelnému posunu lidského stravování ke kyselejší a pohodlnější současnosti. Za zmínku stojí i skutečnost, že zmiňovaný poměr draslík - sodík se od původního 10 : 1 změnil na současný neuspokojivý stav 1 : 3. Dnešní strava je z obecného hlediska chudá na hořčík, draslík, vlákninu a jiné základní živiny, a naopak bohatá na jednoduché cukry, nasycené tuky nebo sodík. 

Výsledkem je celkový neuspokojivý stav lidské západní populace, špatná úroveň stravování v souvislosti s nutričními požadavky, málo pohybu, ale také určitá neschopnost či nevůle odpočívat, nedostatek spánku, duševní pohody a celkově paradoxní zatížení nadbytkem.

Zpátky na začátek

Ať už obrazně, anebo doslova, pojďme se vrátit na začátek. V úvodu textu zmiňovaný strašák s nehezkým šklebem acidobazické nerovnováhy a vedle něj oslnivý hrdina v zásaditém brnění… Pravděpodobně všichni bez váhání volíme osvaleného rytíře, který nabízí rychlé a snadné řešení na nepohodlné zdravotní komplikace a udržení dobrého zdraví.  Jenomže…

Nic se neděje samo sebou a pravděpodobně ani ten nejvyváženější doplněk stravy či alkalická dieta překyselené tělo nespasí. Ať už si pořídíte zásadotvornou čistící kúru, anebo budete polykat minerály z lékárny, nepůjde zřejmě o řešení zásadního charakteru a pokud ano (což bývá většinou dostupné na internetových stránkách pochybného původu) není radno si s tím hrát.

Na druhé straně je však přeci nutno vyzdvihnout jasná pozitiva alkalické diety. Ne proto, že byste si díky změně jídelníčku automaticky snížili pH, ale logicky z důvodu úpravy stravy směrem ke zdravější variantě. Více zeleniny a čerstvých potravin rozhodně nikomu neuškodí a mnohým prospěje, stejně jako třeba krátkodobý půst nebo pár odlehčených dnů bez masa a mléčných výrobků. Kromě toho zvýšený podíl ovoce a zeleniny může vylepšit zmiňovaný poměr draslík – sodík. Celkově pozvolný přechod na rozumné alkalické stravování může mnoha fyzickým ozdravným procesům jenom prospět.

To, že by se nic nemělo přehánět, asi není třeba zdůrazňovat. Nejenom zdraví člověka je založeno na rovnováze, a tak – i pro udržení rovnováhy acidobazické – je potřeba o věcech nejprve přemýšlet. Automaticky nevěřit lákavým reklamám a nepodléhat podezřele jednoduchým řešením. Ono totiž i ve světě dobrého zdraví platí, že nic není úplně zadarmo. Přesto však nemusíte utrácet velké peníze…


Mohlo by vás zajímat

SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

07.02.2024 | Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na dnešní tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

BOJUJETE S PŘÍJMEM VLÁKNINY? ZKUSTE TYTO TIPY

16.02.2024 | Podle průzkumů má většina lidí problém splnit hodnotu doporučeného denního příjmu vlákniny, který se pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Našemu trávicímu traktu však dělá dobře, když vlákninu zařazujeme průběžně a pravidelně. Tady je 6 tipů z praxe, kterými se můžete inspirovat a hned zítra jeden z nich vyzkoušet.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.