SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

07.02.2024 Jana Čiháková

Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na dnešní tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) metodika počítá i s dovozem balíčků nebo ohříváním jídla od rodičů.

Metodika podle Válka stanoví mantinely a návody, jak při zajišťování jídla postupovat. "Bude větší volnost pro ty, kteří tato jídla vaří, jak se mezi těmi mantinely pohybovat," řekl Válek. Podle Mackové by základem mělo být to, aby škola byla schopná dietní jídlo dětem alespoň ohřát a zároveň zabránit kontaminaci alergeny, které jsou pro nemocné ohrožující.

Na absenci dostatečné metodické podpory a některých nesprávných řešení při poskytování dietní stravy poukázaly i výsledky plošného monitoringu dietního stravování, který udělala v roce 2023 hygienická služba. "Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování je pomůckou, která nabízí ucelený a oficiální návod, jakým způsobem dietní stravu zajistit v případě, že je po ní poptávka," doplnila Macková v tiskové zprávě.

MOŽNOSTÍ JE VÍC

Mnohastránkový dokument, který bude prostřednictvím ministerstva školství distribuován do škol a je dostupný i na webu SZÚ, popisuje principy nejčastěji se vyskytujících dietních omezení. Popisuje také čtyři možnosti, jak dietní jídlo zajistit. "Tedy buď vařením dietní stravy přímo v jídelně, dovážkou dietního jídla od externího dodavatele ihned po dohotovení, dovážkou po zchlazení nebo umožněním ohřátí vlastního doneseného pokrmu," píše ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě. Popisuje také hygienické zásady nebo náležitosti potvrzení lékaře o dietě dítěte.

Na metodice pracovala vedle ministerstva zdravotnictví a SZÚ také ministerstva školství (MŠMT) a zemědělství. Podle vrchního ředitele sekce vzdělávání MŠMTJana Mareše neexistují data o tom, kolik škol dětem dietní stravování umožňuje. Nařídit školám zajištění dietního stravování podle něj není jednoduché i proto, že některá zařízení, jako školky či domovy mládeže při středních školách, mají celodenní stravování.

K tomu, aby školy opravdu povinnost dostaly, se musí změnit vyhláška ministerstva školství. Některé školy už dietní stravování umožňují. "Je před námi velký úkol vysvětlit to všem, zřizovatelům, ředitelům a ředitelkám i personálu, aby nebyly žádné obavy," uvedl náměstek ministra zemědělství Radek Holomčík.

ŠKOLENÍ UŽ PROBÍHÁ

SZÚ nyní školí hygieniky, inspektory České školní inspekce, metodiky školního stravování a nutriční terapeuty v této metodice tak, aby podávali její jednotný výklad. "Samotné školení pro personál školních jídelen je pak naplánováno od března a uskuteční se on-line formou," uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Lidí s celiakií, tedy diagnostikovanou nesnášenlivostí lepku, je v ČR podle odhadů asi 100.000. Polovina o své nemocni neví. Dietní stravování ale potřebují i další nemocní, například s cukrovkou. Nízkobílkovinná dieta je nutná pro pacienty se vzácnými diagnózami, jako je fenylketonurie nebo poruchy cyklu močoviny. Podle odborníků se ale často nedodává dětem dostatek živin. Při nedodržování diety může nastat až poškození mozku.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

DŽUS NEEXISTUJE! JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KONCENTRÁTEM A NEKTAREM?

20.02.2024 | Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.