Zdravý životní styl

Češi se stále více zajímají o původ potravin, prodej bioproduktů vzrostl o třetinu

29.11.2019 | Poptávka Čechů po biopotravinách se zvyšuje a stoupá i celkový zájem spotřebitelů o původ zboží. Loni narostl počet prodaných biopotravin o bezmála třetinu.

Sůl, kam se podíváš: V roční spotřebě jsme třetí

27.11.2019 | Češi jsou třetí v konzumaci soli v Evropě. Prvenství mají balkánské země, druhé místo Maďaři. Nadměrný příjem soli je spojován s hypertenzí - zvýšeným krevním tlakem. S ním roste riziko kardiovaskulárních chorob.

Umíme ještě jíst podle potřeby těla?

26.11.2019 | Vyznavači zdravého životního stylu, milovníci běhání, alergici, ať už skuteční nebo údajní, fanatici štíhlé linie - z toho či onoho důvodu jsme téměř všichni posedlí jídlem. A přesto se šíří obezita. Z mnoha důvodů, životních zkušeností a vnějších faktorů, které nás ovlivňují, už jídlo nemá neutrální hodnotu a my už téměř neumíme jíst. Píše to italský deník Corriere della Sera.

Dostává se k českým spotřebitelům maso plné antibiotik?

22.11.2019 | Nevhodné nebo nadměrné užívání antibiotik může vést k větší odolnosti baktérií, což je nebezpečné pro zvířata i lidi. Státní veterinární správa (SVS) dlouhodobě osvětu nabádající k odpovědnosti při používání veterinárních antibiotik maximálně podporuje a v rámci svého dozoru kontroluje jejich užívání v chovech i výskyt nadlimitních hodnot antibiotik v potravinách živočišného původu.

Pro energii i klid v duši: Dejte si matcha tea!

21.11.2019 | Zelený japonský práškový čaj matcha vzal před několika lety kulinární svět útokem a snadno se vyšplhal na vrchol popularity, ze kterého asi jen tak nesestoupí. K dostání jsou dnes matcha čaje, dokonce latté nebo dezerty, oblíbené jsou také zmrzliny ze zeleného čaje i čokolády. Kde se ovšem matcha vzal a proč se do něj všichni zamilovali?

"Syrová" čokoláda: Už jste o ní slyšeli?

19.11.2019 | Má rostlinnou chuť blížící se co nejvíce kakau a je minimálně pražená: přes svou vysokou cenu chutná "syrová" čokoláda nejen gurmánům, ale i těm, kdo vyznávají živou stravu (raw food), potraviny bez tepelné úpravy. "Chcete ochutnat?

Masné výrobky pro děti: Které patří na jejich talíř a jaké raději odložit?

18.11.2019 | Problémem masných výrobků je, že uzeniny a paštiky obsahují příliš velké množství tuků, konzervačních látek a solí, zvýrazňovačů chuti a také jsou často vyrobeny z ne zrovna kvalitních surovin. Masné výrobky jsou tučné také i proto, že tuk je nositelem chutě a vůně.

Pravda o kaloriích v těstovinách: Jsou opravdu srovnatelné s bonbony?

15.11.2019 | O stoupající oblibě těstovin svědčí celá řada průzkumů. Mimo jiné – v jednom z nich, který byl realizován v 17 zemích světa vyplynulo, že jde o nejoblíbenější pokrm každého desátého respondenta.

Pozor, tyto dětské výživy by měly děti jíst jen jednou týdně, obsahují rtuť!

11.11.2019 | Veterináři nařídili, aby se v Česku stáhlo 4500 balení dětské výživy Hamánek Tuňák se zeleninou a bramborem od Hamé, která prodávaly například Kaufland, Tesco, Albert nebo internetový obchod Mall.cz!!!

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.