Dnes je Světový den bez tabáku! Típnete svou poslední cigaretu?

Dnes je Světový den bez tabáku! Típnete svou poslední cigaretu?

31.05.2019 Jana Čiháková

Experti v Česku připravují program preventivních prohlídek, který by měl pomoci u kuřáků včas odhalit rakovinu plic. Pravidelné vyšetření hrudníku na tomografu by podle plánu měli podstupovat lidé mez 55 a 74 lety. Od kontrol, které by doplnila nabídka pomoci při odvykání kouření, si lékaři díky včasnému zachycení choroby slibují pokles úmrtnosti.

Podle předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Vašákové se  nyní bude jednat o proplácení se zdravotními pojišťovnami. Na 100 000 obyvatel je v Česku 71 mužů a 36 žen s rakovinou plic. Čtvrtině pacientů je méně než 65 let. Pět let přežívá 12 procent nemocných. Ročně choroba připraví o život 4000 mužů a 1500 žen. Zahraniční studie prokázaly, že včasné odhalení nemoci a nasazení léčby snížilo úmrtnost. V USA to bylo o pětinu, v Evropě o 26 procent. Na podobě screeningového programu v Česku spolupracují odborné společnosti pneumologů, radiologů, onkologů, úřad pro jadernou bezpečnost a tým národní protidrogové koordinátorky. Podle Vašákové projekt podporuje ministerstvo zdravotnictví.

"Když srovnáme, co stojí léčba a co účinná prevence, je to velký rozdíl. Léčba vyjde měsíčně na 90000 korun, účelná prevence by ušetřila," uvedl předseda České aliance proti chronickým respiračním onemocněním Vítězslav Kolek. Podle něj zkoušení preventivních kontrol ukázalo, že čtvrtina sledovaných přestala kouřit.

Program by se zaměřoval na kuřáky od 55 do 74 let. Praktik by je poslal k plicnímu lékaři, který by podle stavu pacienta doporučil prohlídku hrudníku na tomografu. Člověk by musel souhlasit s tím, že se podrobí takzvané intervenci, že se tedy s pomocí odborníků pokusí přestat kouřit. "Neznamená to, že se musí člověk zavázat, že už nikdy nevykouří cigaretu. Bez intervence ale odvykne kouření osm procent lidí, s ní 30 procent," dodala Vašáková.

Experti doufají, že se jednání se zdravotními pojišťovnami o proplácení kontrol uskuteční do prázdnin. "Screening rakoviny tlustého střeva a konečníku prokázal, že je velmi užitečný. Očekáváme, že pojišťovny i u screeningu rakoviny plic zareagují pozitivně," dodala Vašáková. Podle ní by se k hrazení projektu využily i evropské peníze.

I náražky jsou rizikové - jen méně

Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Aleny Šteflové by odpovědnost pacientů za vlastní zdraví měla hrát v úhradě pojišťoven do budoucna větší roli. "V Dánsku neodoperují plicní nemoc u kuřáka, pokud nepodstoupí odvykací kúru. U kuřáka je horší hojení, větší rizika při léčbě. K tomu máme ale hodně daleko," dodala Šteflová.

Řada kuřáků přechází z cigaret na elektronické cigarety a zahřívaný tabák. Nikotin karcinogenní není. "Kouří se kvůli nikotinu, ale umírá se kvůli látkám, které jsou v kouři. Kouřit zdravě není možné. Lze méně rizikově užívat nikotin," řekla lékařka Evra Králíková z centra pro závislé na tabáku 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podle lékařů je nejméně škodlivý čistý nikotin z lékárny, tedy třeba náplasti. Rizikovější jsou elektronické cigarety. Ještě o něco větší riziko vzniku chorob je u zahřívaného tabáku. Na českém trhu jsou dva produkty, a to iqos a glo. "Nechci použít slovo, že jsou zdravější. To nejsou. Méně rizikové než kouření ale určitě ano," dodala Králíková.

V Česku funguje 40 center pro léčbu závislosti na tabáku. Poradenství poskytuje 150 lékáren. V odvykání kouření pomáhá i mobilní aplikace QuitNow!.


Mohlo by vás zajímat

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

20 LITRŮ VÍNA A 7 LITRŮ LIHOVIN NA HLAVU: SMUTNÁ STATISTIKA RIZIKOVÉHO PITÍ V ČECHÁCH

08.02.2024 | Podle údajů Českého statistického úřadu a dat organizace Suchej únor vypil průměrný Čech v roce 2022 143 litrů piva, téměř 20 litrů vína a 7 litrů lihovin. Česko se tak řadí ve spotřebě alkoholu spolu s Litvou a Moldavskem do evropské TOP trojky, celosvětově nám pak náleží čestné místo mezi TOP 5 zeměmi na světě ve spotřebě alkoholu.

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.