20 LITRŮ VÍNA A 7 LITRŮ LIHOVIN NA HLAVU: SMUTNÁ STATISTIKA RIZIKOVÉHO PITÍ V ČECHÁCH

20 LITRŮ VÍNA A 7 LITRŮ LIHOVIN NA HLAVU: SMUTNÁ STATISTIKA RIZIKOVÉHO PITÍ V ČECHÁCH

08.02.2024 Jana Čiháková

Podle údajů Českého statistického úřadu a dat organizace Suchej únor vypil průměrný Čech v roce 2022 143 litrů piva, téměř 20 litrů vína a 7 litrů lihovin. Česko se tak řadí ve spotřebě alkoholu spolu s Litvou a Moldavskem do evropské TOP trojky, celosvětově nám pak náleží čestné místo mezi TOP 5 zeměmi na světě ve spotřebě alkoholu.

Pivo po obědě či sklenka vína u oblíbeného televizního seriálu jsou v Česku běžnou záležitostí. Alkohol se stal naším denním společníkem. Podle statistik se tak u nás pohybuje za hranicí rizikového pití přes 1 000 000 lidí, přičemž abstinentů či těch, kteří alkohol pijí spíše nárazově je v populaci necelá třetina.

F.H. Prager se tak díky svému portfoliu kvalitních nealkoholických nápojů stal letošním partnerem kampaně Suchej únor. Tato každoroční osvětová kampaň za zdravější život nebojuje proti alkoholu, ale šíří povědomí o skutečném problému, který v České republice existuje, propaguje umírněnou konzumaci alkoholických nápojů a upozorňuje na možná rizika.

ALKO ZA NEALKO

Pokud se i vy letos vydáte vstříc výzvě přežít únor bez alkoholu, vyberte si kvalitní společníky, kteří vám nejkratší měsíc v roce ještě více zpříjemní. Ochutnejte nealkoholické cidery, či lahodnou kombuchu s obsahem tělu prospěšných probiotických kultur.

Milujete cidery? Fermentovaná jablečná šťáva, která většinou obsahuje 4 až 6% alkoholu je dostupná i v nealkoholické verzi. V roce 2022 uvedli v F.H. Prager jako první na český a slovenský trh hned tři příchutě tohoto kvalitního, řemeslně zpracovaného nápoje bez alkoholu. „Originál“, „Zázvor“ a „Černý bez“ vznikají speciální technikou „cold brew“. 

Nealko cidery jsou ideální alternativou zejména v případě, kdy holdujete pivu, ale z nějakého důvodů ho nechcete nebo nemůžete pít. U konzumace kvalitního cideru je pozitivní právě i fakt, že díky chuťovému profilu a konzumní příležitost vás může zaujmout právě v případě, že pivo patří mezi vaše oblíbené nápoje.

Pro opravdové fajnšmekry je pak určen lahodný a tělu prospěšný nápoj, který nejčastěji vzniká fermentací černého či zeleného čaje, nebo jejich kombinací. Kombucha, jejíž název se skloňuje čím dál častěji, obsahuje antioxidanty a vysoké množství probiotických kultur, které napomáhají správné funkci střev a mají pozitivní vliv na trávení. Potěší vás jistě i to, že podíl cukru je výrazně nižší než u tradičních ochucených limonád.

ZAJÍMAVOSTI:

  • Podle českých dat je u nás přes 1 milion lidí za hranou rizikového pití
  • 6 % celkové úmrtnosti v Česku jde na vrub alkoholu
  • Dle dat WHO vypijeme 14,4 litru čistého lihu na osobu a rok – po odečtení spotřeby turistů
  • 56 miliard jsou společenské náklady související s nadměrnou spotřebou alkoholu
  • Podle OECD se ve většině západních zemí spotřeba alkoholu snižuje
  • Generace Z (mladí lidé narození cca od roku 1995) více přemýšlí o zdravém životním stylu. Společnosti Global Web Index analyzovala spotřební chování téměř půl milionu mladých lidí ve 45 zemích. Zástupci Generace Z pijí výrazně méně než jejich předchůdci. 37 % z nich tvrdí, že alkohol nepije vůbec . 
  • Mladí Češi však stále pijí více než jejich vrstevníci z Německa, Francie nebo Španělska.

Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.