Zaujalo nás

Španělé vypijí nejvíc nealkoholického piva, Češi jsou druzí

05.08.2010 | Zatímco v pití klasického piva patří Čechům dlouhodobě světové prvenství, v konzumaci jeho nealkoholické varianty jsou se zhruba pěti litry na osobu a rok až na druhé příčce pomyslného světového žebříčku. Největšími pijáky piva bez alkoholu jsou překvapivě Španělé, Čechům na ně chybí necelý půllitr.

Když hranolky, tak v Belgii

05.08.2010 | I když by se podle ročního množství zkonzumovaných smažených hranolků dalo usuzovat, že je tato oblíbená pochoutka „doma“ v Americe, anebo podle francouzského názvu – pommes frites – pochází ze země galského kohouta, musíme se při hledání jejich „kolébky“ posunout na mapě ještě o kousek dál na sever. Populární smažené hranolky totiž vymysleli v Belgii. A jsou na to patřičné hrdí.

Živočišné druhy se stěhují

03.08.2010 | I méně poučený pozorovatel si může všimnout, že se v v přírodě a dokonce v blízkosti člověka vyskytují dříve nevídané nebo zřídka vídané živočišné druhy. Ve městech jsou již obvyklé straky či sojky, v parcích hnízdí havrani a hřivnáči, ve volné přírodě jsou vidět krkavci a čáp černý již také není takovou výjimkou. V polích lze spatřit volavky, v okolí Lednice byl spatřen ibis, a tak by se dalo pokračovat. Ze savců již není tak neobvyklé potkat psíka mývalovitého, nebo bobra a v blízkosti měst, či dokonce i ve městech lišku. Dokonce byly zaznamenány případy výskytu šakalů na jižní Moravě.

Regionální potravina Zlínského kraje

03.08.2010 | Ministerstvo zemědělství ČR, Potravinářská komora ČR ve spolupráci s Okresní agrární komorou pro okres Zlín vyhlásily soutěž o „Regionální potravinu Zlínského kraje“.

Regionální potravina Královéhradeckého kraje

03.08.2010 | Výsledky soutěže "Regionální potravina" v Královéhradeckém kraji.

Nižší záloha za vratné lahve od minerálek, pivní za tři koruny

01.08.2010 | Vratná záloha na láhve s minerální vodou se od prvního srpna sníží ze tří na jednu korunu. Změnu prosadilo bývalé ministerstvo obchodu a průmyslu, které zároveň od srpna stanovilo stejnou tříkorunovou zálohu za všechny půllitrové pivní lahve s korunkovým uzávěrem. Slibuje si od toho snížení nákladů firem, které minerálky plní do skleněných lahví.

Vyšetřovat starší, ušetří se

30.07.2010 | Jak jsme již před časem avizovali, Státní veterinární správa ČR zasílá nyní do Bruselu žádost o možnost vyšetřovat na BSE o něco starší krávy. Dosud se u nás vyšetřuje jatečný skot, který je starší než 30 měsíců. Bylo by možné tuto hranici zvýšit na 48 měsíců. Pro zemědělce by to znamenalo úsporu.

Od šampaňského až po steak

29.07.2010 | Brno, 28. července 2010 – Studovat na Fakultě veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno se stává mezi uchazeči o vysokoškolské studium stále oblíbenější volbou. Zájem o studium letos výrazně vzrostl i přes pokles populační křivky a signály z jiných univerzit. Široké uplatnění po skončení studia je kritériem, které při výběru studijního oboru hraje stále výraznější roli.  FVHE absolvují odborníci nejen pro oblast dozoru nad hygienou výroby potravin, ale i specialisté pro potraviny vůbec. Je o ně stálý zájem.

Automaty na mléko se šíří Českem

27.07.2010 | Nutriční benefit potravin se čím dál více stává jedním z hlavních kritérií, které spotřebitel upřednostňuje při výběru a koupi potravin. I snad právě proto zažily automaty na mléko velký rozmach v evropském měřítku, který je od roku 2009 patrný také v ČR. Vědci z Ústavu hygieny a technologie mléka Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno realizují výzkum, ve kterém se zaměřili nejen na sledování parametrů mléka z automatů, ale také na chování jeho konzumentů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.