Zaujalo nás

Veterináři kontrolují drůbeží maso

14.10.2010 | Státní veterinární správa upozorňuje ty, kdo přímo manipulují s drůbežím masem, tj. ty, kdo je porcují, balí, apod., aby dbali zásad hygieny a biologické bezpečnosti.

První farmářská prodejna v Praze otevřela ve Vodičkově ulici

14.10.2010 | Ve Vodičkově ulici v centru Prahy je první farmářská prodejna v hlavním městě. Mléčné výrobky z vlastní mlékárny, hovězí a králičí maso a domácí klobásy z Vysočiny v ní nabízí sedlák František Němec z Netína na Ždársku.

Rituální porážky mají svůj řád, „ritus“

11.10.2010 | Snad to není přehnané, ale porážky jatečných zvířat podle náboženských předpisů, tzv. rituální porážky, o tisíciletí, popřípadě staletí, předcházely současným veterinárním předpisům.

Pozor na zavádějící informace o přídatných látkách

08.10.2010 | Informace, že v balených salámech se vyskytují škodlivé přídatné látky, tzv. éčka, považuje Potravinářská komora za naprosto zavádějící a spotřebitele matoucí. Komora znovu upozorňuje na fakt, že legislativa nezná žádná škodlivé a zdravé přídatné látky. Existují pouze povolené a nepovolené přídatné látky dané legislativou.

Z trhu do kuchyně

07.10.2010 | Asi nejen návrat k tradicím a inspirace ve Francii či Itálii vedl u nás k oživení trhů s jídlem a surovinami do kuchyně. Ano, jde o trhy, kterým se u nás začalo říkat „farmářské“. Státní veterinární správa ČR vítá tuto snahu domácích výrobců, chovatelů a hospodářů nabídnout lidem kvalitní čerstvé potraviny. A ve schválených tržnicích a tržištích vykonává veterinární dozor.

Unikátní české bezlepkové pivo

07.10.2010 | Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., (VÚPS) úspěšně dokončil výzkum a vývoj technologie umožňující bezpečnou výrobu piva pro celiaky. Projektový tým VÚPS, a. s., pod vedením Ing. Josefa Škacha, CSc., vytvořil unikátní technologii, kdy hlavní surovinou vyrobeného piva pro osoby trpící celiakií zůstává český slad.

Vědci z Brna zkoumají využití byliny lupiny v jídelníčku lidí

05.10.2010 | Vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity (VFU), kteří hledají alternativy pro živočišnou produkci potravin, zkoumají možnosti většího zařazení bobů lupiny na jídelníček zvířat, ale i lidí. Pro zkušenosti jeli do Austrálie, která je největším exportérem lupiny. Luštěnina, která se pěstovala už před staletími, má podobné vlastnosti jako sója, v mnohém ji dokonce předčí. Lupina může zaujmout své stálé místo i ve zdravém a nutričně vyváženém jídelníčku člověka, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí VFU Lucie Stejskalová.

Pomazánkové máslo

04.10.2010 | Zpravodajské servery přinesly dnes informaci o tom, že Evropská unie žaluje Českou republiku kvůli označování výrobku „Pomazánkové máslo“. Českomoravský mlékárenský svaz a všichni výrobci tohoto unikátního českého produktu jsou tímto rozhodnutím Komise velice znepokojeni, nesouhlasí s ním a jsou připraveni obhajovat svou pozici i v soudním sporu.

V Hustopečích na Břeclavsku začínají slavnosti burčáku

30.09.2010 | Vystoupením hudebních skupin začíná dnes v Hustopečích na Břeclavsku 16. ročník Burčákových slavností. Organizátoři věří, že do města na čtyřdenní slavnost zavítá přes 10.000 lidí.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.