Vyšetřovat starší, ušetří se

Vyšetřovat starší, ušetří se

30.07.2010 Zdroj: SVS ČR

Jak jsme již před časem avizovali, Státní veterinární správa ČR zasílá nyní do Bruselu žádost o možnost vyšetřovat na BSE o něco starší krávy. Dosud se u nás vyšetřuje jatečný skot, který je starší než 30 měsíců. Bylo by možné tuto hranici zvýšit na 48 měsíců. Pro zemědělce by to znamenalo úsporu.

Naše republika splňuje podmínky pro podání žádosti, bylo to konstatováno to mimo jiné i na posledním jednání šéfů veterinárních správ v Bruselu 19. července. O tom, že splňujeme podmínky, se přesvědčili letos i inspektoři z FVO (Potravinového a veterinárního úřadu) Evropské komise. Shledali náš systém dozoru jako důvěryhodný a funkční, tj. jak z hlediska samotného způsobu vyšetřování tak vedení evidence. A samozřejmě je splněna základní podmínka - žádný výskyt bovinní spongiformní encefalopatie (BSE), naposledy byl diagnostikován případ BSE více než před rokem.

Nyní bude naše žádost orgány Komise posouzena a lze doufat, že kladně, a našim zemědělcům se opět o něco zjednoduší a zlevní „život“. A ČR by se tak přiřadila ke starým členským zemím, původní patnáctce plus Kypru a Slovinsku, kde se již nad 48 měsíců vyšetřuje.


Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.