Poradna

JAK NA VINNÉ PÁROVÁNÍ? JEDNODUCHÝ KLÍČ PŘÍMO OD VINAŘE

14.02.2022 | Lámete si hlavu, co naservírovat návštěvě ke sklence výtečného vína? Osvojte si jednoduché tipy párování, kterými ukážete, že víte, jak krásně podtrhnout chuť skvělého vína. Máme pro vás několik základních kombinací, se kterými nikdy nešlápnete vedle! Díky tomu teď domácí párty pro rodinu a přátelé pozdvihnete na profesionální úroveň.

TŘI TIPY PRO PRÁCI S MASEM - A PŘÍMO OD ŘEZNÍKŮ

09.02.2022 | Konzumujeme jej už stovky let, přesto mnoho lidí tápe v základních otázkách. Také občas přemýšlíte, jak maso krájet, jestli jej správně skladujete, či zda jej máte nechat odpočinout, či nikoli? Uvedli jsme to na pravou míru přímo s řezníky Maso Novák.

JAK KOUPIT A NEPROHLOUPIT: DŽUS, NEKTAR, KONCENTRÁT

21.01.2022 | Vysoký obsah jednoduchého cukru, klamavé označení 100% ovocného či zeleninového podílu či obsah konzervantů, umělých sladidel a dalších přídatných látek. Většinu z toho můžete zaslechnout, pokud je řeč o ovocných a zeleninových šťávách nebo džusech. Jak to s těmi džusy doopravdy je?

VÝROBCE NEZNÁMÝ: JE TO V POŘÁDKU?

17.01.2022 | Všechny potraviny uváděné na trh v rámci EU musí splňovat obecné požadavky na označování dané směrnicí 2000/13/ES, v platném znění. Podle nich nemusí být na obale uveden výrobce. Jeho uvedení není povinné a nelze jej proto vyžadovat.

MÁTE V MALÍKU PODÁVÁNÍ VÍNA? NEJČASTĚJŠÍ CHYBY!

14.01.2022 | Obecná poučka, kterou se řídí většina amatérských milovníků vína, říká, že bílé víno se podává vychlazené a červené víno do lednice nepatří. Výsledkem ale často bývá, že se bílá vína podávají příliš studená a červená zase až moc teplá, což není dobře. Podchlazení vína totiž brání uvolnění chutě i vůně vína a nápoj se zdá fádní.

SAMI VE SPÁRECH VYSOKÝCH CEN? SITUACE NENÍ BEZVÝCHODNÁ

15.12.2021 | Rok 2021 byl těžký. Ovšem ani v roce 2022 a dost možná ještě v letech dalších si příliš neodpočineme. V důsledku vysoké inflace se poženou vzhůru ceny, které se dotknou všeho, včetně základních potřeb. Někteří výrobci slibují, že navýšení cen potravin nepřesáhne 10 procent, ale vzhledem k tomu, že některé komodity už navýšily cenu i o 50 a více procent, je tento výhled možná až moc optimistický. Avšak situace není bezvýchodná…

POZOR, DO ČESKA SE DOSTAL MED S ANTIBIOTIKY!

08.12.2021 | Do Česka se dostal med od slovenské firmy Medas, ve kterém bylo antibiotikum tylosin. Týká se to 4320 kusů, každý o váze 900 gramů, prodávalo je Makro. Řetězec je už aktivně stahuje. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO: RECEPT OD PAVLA BERKYHO

06.12.2021 | Krásně voní máslem a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, osmažíte na něm ty nejlepší a nejvoňavější řízky a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem. O čem, že je řeč? O ghí, čistém máselném tuku té nejvyšší kvality, který si prostě zamilujete!

Kupujete cukroví aj. od známého, známé, co má známou z práce? Tak pozor!

30.11.2021 | Maminky na mateřské, ženy v domácnosti a babičky v důchodu, ve kterých se probouzí podnikatelský duch přes sociální sítě nabízejí své služby – od pečení cukroví, přes přípravu bramborového salátu až po chlebíčky a obložené mísy. Ale co na to říkají pravidla?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.