PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO: RECEPT OD PAVLA BERKYHO

PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO: RECEPT OD PAVLA BERKYHO

06.12.2021 Jana Čiháková

Krásně voní máslem a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, osmažíte na něm ty nejlepší a nejvoňavější řízky a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem. O čem, že je řeč? O ghí, čistém máselném tuku té nejvyšší kvality, který si prostě zamilujete!

“Ghí neboli přepuštěné máslo u nás není žádnou novinkou. Už naše babičky, které neměly lednice jej připravovaly, protože zkrátka vydrží déle i bez chladu. Nemluvě o chuti, kterou dodá mnoha jídlům. Ghíčko si můžete samozřejmě koupit v obchodě, ale také si jej můžete levněji připravit doma z Vašeho oblíbeného kvalitního másla. A já Vám ve videu ukážu jak na to!” dodává Pavel Berky.

POSTUP:

  • Na menší kousky si nakrájejte množství másla, které chcete přepustit. Doporučil bych minimálně dvě celá másla, ale klidně i více.
  • Kostky másla si dejte do hrnce a plotnu rozpalte na menší stupeň, aby se máslo začalo pomalu rozpouštět a probublávat. Ideálně kolem teploty 100°C.
  • Až se na hladině objeví pěna, znamená to, že se začíná srážet bílkovina, kterou budeme postupně během přepouštění lžíčkou odebírat do připravené misky. Doporučuji máslo během varu nemíchat, protože na dně hrnce se usazují zbytky, které v přepuštěném másle nechceme.
  • Celý proces probublávání a sbírání pěny bude trvat kolem 20 až 30 minut. Pěnu neboli také šmole nevyhazujte, protože ji můžete využít při dalším vaření - např. na maštění knedlíků, šišek nebo do kaše.
  • Když seberete poslední pěnu, přepuštěné máslo přelijte přes cedník s plátýnkem do misky. Místo plátýnka můžete použít i kuchyňskou utěrku.
  • Nakonec přeceděné ještě teplé máslo přelijte do menších skleniček a ty pak nechte ztuhnout. Takto připravené přepuštěné máslo můžete skladovat ideálně v lednici.
PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JAK KOUPIT A NEPROHLOUPIT: DŽUS, NEKTAR, KONCENTRÁT

21.01.2022 | Vysoký obsah jednoduchého cukru, klamavé označení 100% ovocného či zeleninového podílu či obsah konzervantů, umělých sladidel a dalších přídatných látek. Většinu z toho můžete zaslechnout, pokud je řeč o ovocných a zeleninových šťávách nebo džusech. Jak to s těmi džusy doopravdy je?

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE: UMÍTE JE PŘEČÍST?

04.08.2022 | Označování potravin je pro spotřebitele důležité z mnoha důvodů. Mezi ty hlavní patří zajištění vysoké míry úrovně ochrany zdraví a zaručení práva na informace. Požadavky na označování se liší u potravin balených (potravina byla umístěna do obalu u výrobce či v balírně), zabalených (potravina byla do obalu umístěna za nepřítomnosti spotřebitele v jiném místě než u výrobce či v balírně) a nebalených. Pravidla pro označování jsou detailně zpracována zejména u potravin balených.

SAMI VE SPÁRECH VYSOKÝCH CEN? SITUACE NENÍ BEZVÝCHODNÁ

15.12.2021 | Rok 2021 byl těžký. Ovšem ani v roce 2022 a dost možná ještě v letech dalších si příliš neodpočineme. V důsledku vysoké inflace se poženou vzhůru ceny, které se dotknou všeho, včetně základních potřeb. Někteří výrobci slibují, že navýšení cen potravin nepřesáhne 10 procent, ale vzhledem k tomu, že některé komodity už navýšily cenu i o 50 a více procent, je tento výhled možná až moc optimistický. Avšak situace není bezvýchodná…

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.