HUSA NA MARTINA JAKO  NUTNOST:  S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 Jana Čiháková

To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

S JABLKY

Budete potřebovat:

husu, sůl, pepř, kmín, 1 hlávku zelí, 4 jablka

Postup:

Pokud jste si husu nechali přes noc nasolenou a nakmínovanou odležet, bude o to lepší. Pokud ne, nevadí. Osušte ji, nasolte zevnitř i zvenčí, přidejte kmín a do bříšní dutiny jí vložte jablka pokrájená na středně velké kostičky. Podlijte ji trochou vody a v pekáčku ji zakrytou pečte na 170 stupňů za občasného podlévání 3 až 4 hodiny. 

    Když je husa měkká (maso se odděluje od kosti a na dně bude spousta sádla), zvyšte teplotu na 230 °C a zprudka husu dopečeme dozlatova (asi 15 až 20 minut).

    S NÁDIVKOU A KAŠTANY

    Budete potřebovat:

    husu, sůl, pepř, 500 g jedlých kaštanů, 10 plátků veky, 2 dcl mléka, 2 vejce, muškátový oříšek, petrželka

    Postup:

    Husu osolte, přidejte kmín a pečte na 170 stupňů asi 3 hodiny, když maso odpadává od kosti, odklopte ji, zvyšte teplotu na 200 stupňů a za občasného podlévání ji dopečte.

    Nakrájejte si veku, zalijte ji mlékem, přidejte žloutek z 1 vejce, směs osolte. Uvařte si kaštany ve vroucí vodě, doporučujeme je před vařením naříznout. Ještě teplé je oloupejte a pak nasekejte v mixéru. Přidejte je do směsi na nádivku. Vše dochuťte solí, pepřem, přidejte petrželku a také muškátový oříšek. Pokud je směs moc řídká, přidejte polohrubou mouku.

    Ze 2 bílků si vyšleejte sníh a přidejte jej do nádivky. Do menší formy, kterou můžete vymazat výpekem z husy nádivku vložte a pečte ji asi 40 minut na 170 až 180 stupňů. 


    Mohlo by vás zajímat

    OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

    19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

    INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

    17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

    RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

    25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

    Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

    202404

    Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.