HUSA NA MARTINA JAKO  NUTNOST:  S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 Jana Čiháková

To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

S JABLKY

Budete potřebovat:

husu, sůl, pepř, kmín, 1 hlávku zelí, 4 jablka

Postup:

Pokud jste si husu nechali přes noc nasolenou a nakmínovanou odležet, bude o to lepší. Pokud ne, nevadí. Osušte ji, nasolte zevnitř i zvenčí, přidejte kmín a do bříšní dutiny jí vložte jablka pokrájená na středně velké kostičky. Podlijte ji trochou vody a v pekáčku ji zakrytou pečte na 170 stupňů za občasného podlévání 3 až 4 hodiny. 

    Když je husa měkká (maso se odděluje od kosti a na dně bude spousta sádla), zvyšte teplotu na 230 °C a zprudka husu dopečeme dozlatova (asi 15 až 20 minut).

    S NÁDIVKOU A KAŠTANY

    Budete potřebovat:

    husu, sůl, pepř, 500 g jedlých kaštanů, 10 plátků veky, 2 dcl mléka, 2 vejce, muškátový oříšek, petrželka

    Postup:

    Husu osolte, přidejte kmín a pečte na 170 stupňů asi 3 hodiny, když maso odpadává od kosti, odklopte ji, zvyšte teplotu na 200 stupňů a za občasného podlévání ji dopečte.

    Nakrájejte si veku, zalijte ji mlékem, přidejte žloutek z 1 vejce, směs osolte. Uvařte si kaštany ve vroucí vodě, doporučujeme je před vařením naříznout. Ještě teplé je oloupejte a pak nasekejte v mixéru. Přidejte je do směsi na nádivku. Vše dochuťte solí, pepřem, přidejte petrželku a také muškátový oříšek. Pokud je směs moc řídká, přidejte polohrubou mouku.

    Ze 2 bílků si vyšleejte sníh a přidejte jej do nádivky. Do menší formy, kterou můžete vymazat výpekem z husy nádivku vložte a pečte ji asi 40 minut na 170 až 180 stupňů. 


    Mohlo by vás zajímat

    TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

    19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

    POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

    30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

    OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

    25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

    Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

    202406a

    Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.