09.02.2022 MASO NOVÁK (WWW.MASONOVAK.CZ)
Konzumujeme jej už stovky let, přesto mnoho lidí tápe v základních otázkách. Také občas přemýšlíte, jak maso krájet, jestli jej správně skladujete, či zda jej máte nechat odpočinout, či nikoli? Uvedli jsme to na pravou míru přímo s řezníky Maso Novák.
Tři slova: Vždycky přes vlákno. Při podélném krájeni „po vlákně“ vyteče šťáva, maso ztvrdne a až ho vytáhnete z trouby nebo hrnce, zbude z něj spíš taková žvýkačka. Při krájení přes vlákno šťáva v mase zůstane. Proto vždycky krájíme přes, ne po.
Nezáleží na tom, zda se chystáte upravovat hovězí, vepřové, kuřecí, nebo ryby. Maso byste nikdy neměli tepelně upravovat hned po vyndání z ledničky. Propéct zchlazené maso z lednice až do středu trvá o chvíli déle a jeho povrch se zatím zbytečně vysuší. Moc si pak nepochutnáte. Maso nechte před přípravou vždy patnáct až dvacet minut odpočinout při pokojové teplotě, propeče se pak rovnoměrně.
Čerstvému masu od řezníka se vyrovná máloco. Je ale potřeba se o něj i správně postarat. Naši řezníci radí, jak na to. Pokud je poslechnete, maso vám vydrží v lednici krásně čerstvé i několik dní.
08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.
16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.