TŘI TIPY PRO PRÁCI S MASEM - A PŘÍMO OD ŘEZNÍKŮ

TŘI TIPY PRO PRÁCI S MASEM - A PŘÍMO OD ŘEZNÍKŮ

09.02.2022 MASO NOVÁK (WWW.MASONOVAK.CZ)

Konzumujeme jej už stovky let, přesto mnoho lidí tápe v základních otázkách. Také občas přemýšlíte, jak maso krájet, jestli jej správně skladujete, či zda jej máte nechat odpočinout, či nikoli? Uvedli jsme to na pravou míru přímo s řezníky Maso Novák.

1. JAK KRÁJET?

Tři slova: Vždycky přes vlákno. Při podélném krájeni „po vlákně“ vyteče šťáva, maso ztvrdne a až ho vytáhnete z trouby nebo hrnce, zbude z něj spíš taková žvýkačka. Při krájení přes vlákno šťáva v mase zůstane. Proto vždycky krájíme přes, ne po.

2. NEŽ ZAČNETE S ÚPRAVOU...

Nezáleží na tom, zda se chystáte upravovat hovězí, vepřové, kuřecí, nebo ryby. Maso byste nikdy neměli tepelně upravovat hned po vyndání z ledničky. Propéct zchlazené maso z lednice až do středu trvá o chvíli déle a jeho povrch se zatím zbytečně vysuší. Moc si pak nepochutnáte. Maso nechte před přípravou vždy patnáct až dvacet minut odpočinout při pokojové teplotě, propeče se pak rovnoměrně.

3. SPRÁVNÉ SKLADOVÁNÍ

Čerstvému masu od řezníka se vyrovná máloco. Je ale potřeba se o něj i správně postarat. Naši řezníci radí, jak na to. Pokud je poslechnete, maso vám vydrží v lednici krásně čerstvé i několik dní.

  • Nenechávejte maso v igelitu, ve kterém jste ho koupili, jinak se bude koupat ve vlastní šťávě. Maso musí dýchat!
  • Určitě nebalte do papíru, který se na mase akorát tak rozmočí.
  • Zkuste spíš maso jen tak položit na talíř a přikrýt, třeba dalším talířem. Nebo ještě lépe – dát ho do uzavíratelné krabičky.
  • Má vaše lednice přihrádku s nulovou zónou? Dejte maso odpočívat tam. Pokud ne, nejlépe mu bude na polici těsně nad spodními šuplíky. Tam je totiž teplota nejnižší.
  • A hlavně s masem nakládejte jedině umytýma rukama a čistým nádobím.
PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

MÝTY O RŮŽOVÉM VÍNĚ: JDE O MIX ČERVENÉHO A BÍLÉHO?

23.03.2023 | Už dávno neplatí, že v podnicích máme na výběr buď bílé, nebo červené. Kromě toho, že kavárny, bistra a restaurace nabízí několik odrůd od moravských a českých vinařů, často se mezi nimi objevuje i rosé, růžové víno. Jde o novinku posledních let? Prozrazuje jeho kvalitu barevný odstín?

DO PROVOZU BEZ PRŮKAZU? MOŽNÁ, ŽE UŽ BRZY

24.03.2023 | Sněmovna možná zruší takzvaný potravinářský průkaz, jenž nyní musí mít kdokoli, kdo pracuje v potravinářství. Zánik zákonné úpravy průkazů chce skupina koaličních a opozičních poslanců připojit k vládní novele, která má v souladu s evropskou směrnicí zvýšit bezpečnost dodávané pitné vody.

MÁTE V MALÍKU PODÁVÁNÍ VÍNA? NEJČASTĚJŠÍ CHYBY!

14.01.2022 | Obecná poučka, kterou se řídí většina amatérských milovníků vína, říká, že bílé víno se podává vychlazené a červené víno do lednice nepatří. Výsledkem ale často bývá, že se bílá vína podávají příliš studená a červená zase až moc teplá, což není dobře. Podchlazení vína totiž brání uvolnění chutě i vůně vína a nápoj se zdá fádní.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.