TŘI TIPY PRO PRÁCI S MASEM - A PŘÍMO OD ŘEZNÍKŮ

TŘI TIPY PRO PRÁCI S MASEM - A PŘÍMO OD ŘEZNÍKŮ

09.02.2022 MASO NOVÁK (WWW.MASONOVAK.CZ)

Konzumujeme jej už stovky let, přesto mnoho lidí tápe v základních otázkách. Také občas přemýšlíte, jak maso krájet, jestli jej správně skladujete, či zda jej máte nechat odpočinout, či nikoli? Uvedli jsme to na pravou míru přímo s řezníky Maso Novák.

1. JAK KRÁJET?

Tři slova: Vždycky přes vlákno. Při podélném krájeni „po vlákně“ vyteče šťáva, maso ztvrdne a až ho vytáhnete z trouby nebo hrnce, zbude z něj spíš taková žvýkačka. Při krájení přes vlákno šťáva v mase zůstane. Proto vždycky krájíme přes, ne po.

2. NEŽ ZAČNETE S ÚPRAVOU...

Nezáleží na tom, zda se chystáte upravovat hovězí, vepřové, kuřecí, nebo ryby. Maso byste nikdy neměli tepelně upravovat hned po vyndání z ledničky. Propéct zchlazené maso z lednice až do středu trvá o chvíli déle a jeho povrch se zatím zbytečně vysuší. Moc si pak nepochutnáte. Maso nechte před přípravou vždy patnáct až dvacet minut odpočinout při pokojové teplotě, propeče se pak rovnoměrně.

3. SPRÁVNÉ SKLADOVÁNÍ

Čerstvému masu od řezníka se vyrovná máloco. Je ale potřeba se o něj i správně postarat. Naši řezníci radí, jak na to. Pokud je poslechnete, maso vám vydrží v lednici krásně čerstvé i několik dní.

  • Nenechávejte maso v igelitu, ve kterém jste ho koupili, jinak se bude koupat ve vlastní šťávě. Maso musí dýchat!
  • Určitě nebalte do papíru, který se na mase akorát tak rozmočí.
  • Zkuste spíš maso jen tak položit na talíř a přikrýt, třeba dalším talířem. Nebo ještě lépe – dát ho do uzavíratelné krabičky.
  • Má vaše lednice přihrádku s nulovou zónou? Dejte maso odpočívat tam. Pokud ne, nejlépe mu bude na polici těsně nad spodními šuplíky. Tam je totiž teplota nejnižší.
  • A hlavně s masem nakládejte jedině umytýma rukama a čistým nádobím.
PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TO TU DLOUHO NEBYLO! ZÁSILKA Z KAMBODŽE PLNÁ JEDŮ

18.05.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila ve spolupráci s Celním úřadem Praha-Ruzyně šest zásilek potravin o celkové váze 641 kilogramů, které obsahovaly nadlimitní množství pesticidů včetně karbofuranu, který je v Evropské unii zakázaný. Šlo o bylinky a plody původem z Kambodže.

I S VODOU SE MUSÍ UMĚT ZACHÁZET! KDY V NÍ MŮŽETE MÍT BAKTERIE?

05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?

CO SLEDOVAT PRO ZÁBAVU I DOBROU CHUŤ?

16.05.2022 | Šéf se vrací. A s ním se můžete těšit na retrospektivní výlet po českých profesionálních kuchyních. Osm dílů. Osm národních kuchyní, osm kuchařů. A stále jen jeden šéf a jeho pohled na rychlou, efektní i efektivní kuchyni. Inspirujte se!

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.