21.01.2022 Jana Čiháková
Vysoký obsah jednoduchého cukru, klamavé označení 100% ovocného či zeleninového podílu či obsah konzervantů, umělých sladidel a dalších přídatných látek. Většinu z toho můžete zaslechnout, pokud je řeč o ovocných a zeleninových šťávách nebo džusech. Jak to s těmi džusy doopravdy je?
Legislativa hovoří jasně. Rozlišuje ovocné šťávy (tj. džusy), ovocné nektary, ovocné nápoje a ovocné limonády.
U každé kategorie je přesně definováno, co daný výrobek smí a nesmí obsahovat. Pokud si chcete dopřát kvalitní a lahodné potěšení, volte džusy s označením 100 %. Takový džus je přírodní a není do něj přidávaný další cukr. Obsahuje zejména ten přírodní z ovoce, tzv. fruktózu. V jeho složení nenajdete konzervační látky ani umělá barviva. Dlouhodobá trvanlivost je totiž zajištěna pasterizací a kvalitním obalovým materiálem.
„Ovšem při výběru čtěte opravdu pozorně, k čemu se číslovka 100 % váže. Ta musí být vždy vztažena na celý produkt. V některých případech jde totiž o klamavé označení, kdy výrobci pod označením 100 % uvádějí pouze jednu z více zastoupených ovocných složek v produktu, ze kterých je vyroben,“ upozorňuje Jana Lindišová, brand manažerka džusů Relax. Konzumací kvalitních 100% ovocných či zeleninových šťáv můžete nahradit jednu z pěti denních doporučených porcí ovoce a zeleniny.
Detailní složení 100% ovocného džusu nebo zeleninové šťávy by mělo být vždy pravdivě uvedeno na obalu výrobku. V některých případech máte také možnost informace, kolik kilogramů čerstvě nasbíraného ovoce či zeleniny bylo na jeden litr džusu vylisováno. Například 1 litr 100% pomerančového džusu Relax je vyroben z 2,5 kg zralých brazilských pomerančů! 100% ovocné džusy a zeleninové šťávy jsou v některých případech zdrojem mnoha vitamínů a minerálních látek.
Někdy se může celkem lehce přihodit, že nás slova uvedená na obalu mohou zmást. Nelekejte se tedy, pokud uvidíte spojení 100% ovocná šťáva z koncentrátu. Jde totiž o velmi hustou čistou šťávu pocházející z ovoce. Zatímco konzervanty a další aditiva se do 100% džusů a zeleninových šťáv nesmějí používat!
16.05.2022 | Šéf se vrací. A s ním se můžete těšit na retrospektivní výlet po českých profesionálních kuchyních. Osm dílů. Osm národních kuchyní, osm kuchařů. A stále jen jeden šéf a jeho pohled na rychlou, efektní i efektivní kuchyni. Inspirujte se!
15.12.2021 | Rok 2021 byl těžký. Ovšem ani v roce 2022 a dost možná ještě v letech dalších si příliš neodpočineme. V důsledku vysoké inflace se poženou vzhůru ceny, které se dotknou všeho, včetně základních potřeb. Někteří výrobci slibují, že navýšení cen potravin nepřesáhne 10 procent, ale vzhledem k tomu, že některé komodity už navýšily cenu i o 50 a více procent, je tento výhled možná až moc optimistický. Avšak situace není bezvýchodná…
14.01.2022 | Obecná poučka, kterou se řídí většina amatérských milovníků vína, říká, že bílé víno se podává vychlazené a červené víno do lednice nepatří. Výsledkem ale často bývá, že se bílá vína podávají příliš studená a červená zase až moc teplá, což není dobře. Podchlazení vína totiž brání uvolnění chutě i vůně vína a nápoj se zdá fádní.