21.01.2022 Jana Čiháková
Vysoký obsah jednoduchého cukru, klamavé označení 100% ovocného či zeleninového podílu či obsah konzervantů, umělých sladidel a dalších přídatných látek. Většinu z toho můžete zaslechnout, pokud je řeč o ovocných a zeleninových šťávách nebo džusech. Jak to s těmi džusy doopravdy je?
Legislativa hovoří jasně. Rozlišuje ovocné šťávy (tj. džusy), ovocné nektary, ovocné nápoje a ovocné limonády.
U každé kategorie je přesně definováno, co daný výrobek smí a nesmí obsahovat. Pokud si chcete dopřát kvalitní a lahodné potěšení, volte džusy s označením 100 %. Takový džus je přírodní a není do něj přidávaný další cukr. Obsahuje zejména ten přírodní z ovoce, tzv. fruktózu. V jeho složení nenajdete konzervační látky ani umělá barviva. Dlouhodobá trvanlivost je totiž zajištěna pasterizací a kvalitním obalovým materiálem.
„Ovšem při výběru čtěte opravdu pozorně, k čemu se číslovka 100 % váže. Ta musí být vždy vztažena na celý produkt. V některých případech jde totiž o klamavé označení, kdy výrobci pod označením 100 % uvádějí pouze jednu z více zastoupených ovocných složek v produktu, ze kterých je vyroben,“ upozorňuje Jana Lindišová, brand manažerka džusů Relax. Konzumací kvalitních 100% ovocných či zeleninových šťáv můžete nahradit jednu z pěti denních doporučených porcí ovoce a zeleniny.
Detailní složení 100% ovocného džusu nebo zeleninové šťávy by mělo být vždy pravdivě uvedeno na obalu výrobku. V některých případech máte také možnost informace, kolik kilogramů čerstvě nasbíraného ovoce či zeleniny bylo na jeden litr džusu vylisováno. Například 1 litr 100% pomerančového džusu Relax je vyroben z 2,5 kg zralých brazilských pomerančů! 100% ovocné džusy a zeleninové šťávy jsou v některých případech zdrojem mnoha vitamínů a minerálních látek.
Někdy se může celkem lehce přihodit, že nás slova uvedená na obalu mohou zmást. Nelekejte se tedy, pokud uvidíte spojení 100% ovocná šťáva z koncentrátu. Jde totiž o velmi hustou čistou šťávu pocházející z ovoce. Zatímco konzervanty a další aditiva se do 100% džusů a zeleninových šťáv nesmějí používat!
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
28.03.2023 | Zejména v souvislosti se šířením ptačí chřipky v chovech drůbeže v naší zemi se stala častou součástí zpráv o rizicích ptačí chřipky také teze, že jde o nemoc přenosnou na člověka. To mohlo minimálně v části spotřebitelů vzbudit obavy z kontaktu s drůbeží, například ve venkovských malochovech, a také obavy z konzumace masa a vajec. Ve skutečnosti se ale přenos ptačí chřipky na člověka v ČR dosud nikdy neprokázal, a plně průkazné nejsou ani případy přenosů této nemoci v jiných, zejména asijských teritoriích.