JAK KOUPIT A NEPROHLOUPIT: DŽUS, NEKTAR, KONCENTRÁT

JAK KOUPIT A NEPROHLOUPIT: DŽUS, NEKTAR, KONCENTRÁT

21.01.2022 Jana Čiháková

Vysoký obsah jednoduchého cukru, klamavé označení 100% ovocného či zeleninového podílu či obsah konzervantů, umělých sladidel a dalších přídatných látek. Většinu z toho můžete zaslechnout, pokud je řeč o ovocných a zeleninových šťávách nebo džusech. Jak to s těmi džusy doopravdy je?

Legislativa hovoří jasně. Rozlišuje ovocné šťávy (tj. džusy), ovocné nektary, ovocné nápoje a ovocné limonády.

U každé kategorie je přesně definováno, co daný výrobek smí a nesmí obsahovat. Pokud si chcete dopřát kvalitní a lahodné potěšení, volte džusy s označením 100 %. Takový džus je přírodní a není do něj přidávaný další cukr. Obsahuje zejména ten přírodní z ovoce, tzv. fruktózu. V jeho složení nenajdete konzervační látky ani umělá barviva. Dlouhodobá trvanlivost je totiž zajištěna pasterizací a kvalitním obalovým materiálem.

„Ovšem při výběru čtěte opravdu pozorně, k čemu se číslovka 100 % váže. Ta musí být vždy vztažena na celý produkt. V některých případech jde totiž o klamavé označení, kdy výrobci pod označením 100 % uvádějí pouze jednu z více zastoupených ovocných složek v produktu, ze kterých je vyroben,“ upozorňuje Jana Lindišová, brand manažerka džusů Relax.  Konzumací kvalitních 100% ovocných či zeleninových šťáv můžete nahradit jednu z pěti denních doporučených porcí ovoce a zeleniny.

Detailní složení 100% ovocného džusu nebo zeleninové šťávy by mělo být vždy pravdivě uvedeno na obalu výrobku. V některých případech máte také možnost informace, kolik kilogramů čerstvě nasbíraného ovoce či zeleniny bylo na jeden litr džusu vylisováno. Například 1 litr 100% pomerančového džusu Relax je vyroben z 2,5 kg zralých brazilských pomerančů! 100% ovocné džusy a zeleninové šťávy jsou v některých případech zdrojem mnoha vitamínů a minerálních látek.

MATOUCÍ SLOVA

Někdy se může celkem lehce přihodit, že nás slova uvedená na obalu mohou zmást. Nelekejte se tedy, pokud uvidíte spojení 100% ovocná šťáva z koncentrátu. Jde totiž o velmi hustou čistou šťávu pocházející z ovoce. Zatímco konzervanty a další aditiva se do 100% džusů a zeleninových šťáv nesmějí používat!

  • 100% džus  z koncentrátu - nejprve je vymačkána ovocná šťáva, ta je zbavena vody, koncentrát je transportován na místo zpracování, kde je opět vodou rozředěn. Trvanlivost je zajištěna díky šetrné pasterizaci. Do 100% džusů nesmějí výrobci přidávat žádné konzervanty, barviva nebo cukr.
  • Nektar – nápoj z ovoce nebo zeleniny musí obsahovat minimálně 25 % ovocné či zeleninové složky. Zbytek tvoří voda, případně cukr nebo sladidla.
  • Ovocný nápoj – obsahuje méně než 25 % ovocné složky.

Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

„Langošův" langoš v rámci Dobrojídla v restauraci Červený Jelen pomůže Hospici svatého Lazara

26.02.2024 | Prvním letošním „dobroexternistou“ v restauraci Červený Jelen je Jiří Langmajer. Oblíbený herec v rámci originálního charitativního projektu Dobrojídlo společně s Markem Fichtnerem, executive chefem Červeného Jelena, připravil delikátní chod.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.