21.01.2022 Jana Čiháková
Vysoký obsah jednoduchého cukru, klamavé označení 100% ovocného či zeleninového podílu či obsah konzervantů, umělých sladidel a dalších přídatných látek. Většinu z toho můžete zaslechnout, pokud je řeč o ovocných a zeleninových šťávách nebo džusech. Jak to s těmi džusy doopravdy je?
Legislativa hovoří jasně. Rozlišuje ovocné šťávy (tj. džusy), ovocné nektary, ovocné nápoje a ovocné limonády.
U každé kategorie je přesně definováno, co daný výrobek smí a nesmí obsahovat. Pokud si chcete dopřát kvalitní a lahodné potěšení, volte džusy s označením 100 %. Takový džus je přírodní a není do něj přidávaný další cukr. Obsahuje zejména ten přírodní z ovoce, tzv. fruktózu. V jeho složení nenajdete konzervační látky ani umělá barviva. Dlouhodobá trvanlivost je totiž zajištěna pasterizací a kvalitním obalovým materiálem.
„Ovšem při výběru čtěte opravdu pozorně, k čemu se číslovka 100 % váže. Ta musí být vždy vztažena na celý produkt. V některých případech jde totiž o klamavé označení, kdy výrobci pod označením 100 % uvádějí pouze jednu z více zastoupených ovocných složek v produktu, ze kterých je vyroben,“ upozorňuje Jana Lindišová, brand manažerka džusů Relax. Konzumací kvalitních 100% ovocných či zeleninových šťáv můžete nahradit jednu z pěti denních doporučených porcí ovoce a zeleniny.
Detailní složení 100% ovocného džusu nebo zeleninové šťávy by mělo být vždy pravdivě uvedeno na obalu výrobku. V některých případech máte také možnost informace, kolik kilogramů čerstvě nasbíraného ovoce či zeleniny bylo na jeden litr džusu vylisováno. Například 1 litr 100% pomerančového džusu Relax je vyroben z 2,5 kg zralých brazilských pomerančů! 100% ovocné džusy a zeleninové šťávy jsou v některých případech zdrojem mnoha vitamínů a minerálních látek.
Někdy se může celkem lehce přihodit, že nás slova uvedená na obalu mohou zmást. Nelekejte se tedy, pokud uvidíte spojení 100% ovocná šťáva z koncentrátu. Jde totiž o velmi hustou čistou šťávu pocházející z ovoce. Zatímco konzervanty a další aditiva se do 100% džusů a zeleninových šťáv nesmějí používat!
21.06.2022 | Byť čeští včelaři loni vyprodukovali o více než tisíc tun medu více než v roce 2020, oproti pětiletému průměru předchozích let šlo o pokles o 37 procent. Loňských 6 086 tun medu byl navíc druhý nejhorší výsledek za třináct let a třetí nejhorší za posledních devatenáct let. Jakkoli měla loňská sklizeň do optimální podoby daleko, letos by si milovníci medu mohli i přes výpadek dodávek z Ukrajiny přijít na své s mnohem větší jistotou než v posledních „hubenějších“ letech.
14.01.2022 | Obecná poučka, kterou se řídí většina amatérských milovníků vína, říká, že bílé víno se podává vychlazené a červené víno do lednice nepatří. Výsledkem ale často bývá, že se bílá vína podávají příliš studená a červená zase až moc teplá, což není dobře. Podchlazení vína totiž brání uvolnění chutě i vůně vína a nápoj se zdá fádní.
17.01.2022 | Všechny potraviny uváděné na trh v rámci EU musí splňovat obecné požadavky na označování dané směrnicí 2000/13/ES, v platném znění. Podle nich nemusí být na obale uveden výrobce. Jeho uvedení není povinné a nelze jej proto vyžadovat.