14.02.2022 Jana Čiháková
Lámete si hlavu, co naservírovat návštěvě ke sklence výtečného vína? Osvojte si jednoduché tipy párování, kterými ukážete, že víte, jak krásně podtrhnout chuť skvělého vína. Máme pro vás několik základních kombinací, se kterými nikdy nešlápnete vedle! Díky tomu teď domácí párty pro rodinu a přátelé pozdvihnete na profesionální úroveň.
Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc. se s láskou věnuje šlechtění nových odrůd celý svůj život. Jedná se o dlouhodobý, nejednoduchý a náročný proces, na jehož konci je nová odrůda. Za každou nově vzniklou odrůdou stojí nejen člověk zapsaný jako šlechtitel, ale i celý kolektiv pracovníků, šlechtitelů a léta práce. Co se týče párování, i Miloš Michlovský ví, že v jednoduchosti je krása. Výborné pečivo a kvalitní olivový olej, posolený hrubozrnou solí s rozmarýnem, jemně posypaný červeným pepřem. Ano, v jednoduchosti je krása! A platí to i se snoubením chutí. Jedinečná a lehká kombinace, kterou můžete naservírovat absolutně k jakémukoliv druhu a barvě vína.
Když je víno přirozeně sladké a vyzrále, doporučujeme zvolit sýry s modoru plísní. K bílým vínům se také skvěle hodí paštiky, perfektní je husí nebo kachní. Chuť vlašských ořechů s medem krásně podtrhete napříkald odrůdou Aurelius.
K lehkým, svěžím, madým vínům naopak volíme sýry lehké, například lučinu nebo čerstvý tvarohový sýr, který zpestříme jemným posypem červeného pepře.
Osvědčenou a delikatesní kombinací je červené víno a sýry s ušlechtilou bílou nebo modrou plísní! Ideální a velmi krásná a oblíbená kombinace jsou sušené švestky s Frankovkou. Vyzrálé Rulandské modré se zase perfektně hodí k sušeným brusinkám nebo sýru Grand Moravia.
Oblíbený sekt je trefou do černého, můžete k němu totiž naservírvoat v podstatě cokoliv. A co je důležité a velmi zajímvé? Kvalitní sekt dokáže kompletně provést celým menu! Milujete kaviár nebo tatarák z lososa? S chutí do toho! Perfetkně podtrhnou chuť kvalitního Crémantu.
A na závěr? Rozhodně kvalitní čokoláda a červené vyzrálé víno! Celé portfolio vín Miloše Michlovského najdete na eshopu www.michlovsky.com
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?
25.09.2023 | V souvislosti s rostoucími (nebo i v současné době mírně klesajícími) cenami potravin se většina spotřebitelské veřejnosti včetně našich politiků domnívá, že na vývoj cen potravin má zásadní vliv politika našeho Ministerstva zemědělství (MZe). Tak tomu ale tak docela není – vlastně ani nemůže…