26.07.2021 | Snadná a relativně rychlá příprava, téměř nekonečné množství kulinářských variant a nízká cena – to vše mimo jiné přispívá ke stále rostoucí konzumaci drůbežího masa v naší zemi. Jen za posledních deset let se v Čechách zvýšila spotřeba drůbežího masa téměř o pět kilogramů a v loňském roce dosáhla hodnoty 29 kilogramů na osobu a rok. Kuřata a výrobky z drůbežího masa navíc budou mít od července nové značení, pomocí kterého by se spotřebitelé měli řídit – a to z mnoha důvodů.
23.07.2021 | Krůtí maso patří mezi nejoblíbenější druhy masa, které se objevuje na českých jídelníčcích. Není divu – nízký obsah tuku ve spojení s výbornou chutí z něj dělá vyhledávané jídlo, oblíbené u dětí i dospělých. Málokterý druh masa navíc nabízí tak široké možnosti využití. Proč byste měli krůtí zařazovat do jídelníčku a čemu věnovat pozornost při nákupu a zpracování?
22.06.2021 | „Hodit“ si něco na gril, zvlášť když počasí přímo vybízí k tomu najíst se venku na čerstvém vzduchu, je evergreen. Mnoho lidí k němu ale přistupuje s opatrností. Vzhledem k rojícím se zprávám o jeho rizicích se kolikrát možná ani nelze divit. Ale nic není tak horké, jak se zdá. Tedy kromě rozpáleného grilu.
21.06.2021 | Farmářské trhy mají své neobyčejné kouzlo, kvůli kterému se skutečně vyplatí si přivstat. Také patříte mezi ty, kteří týden co týden nadšeně vyrážejí a nemohou se dočkat lokálních biopotravin? Pokud ano, určitě vám přijde vhod náš malý průvodce nákupem na trhu, který poradí, na jaké potraviny se zaměřit i jak poznat spolehlivého hospodáře, a vyzrát tak na případné nástrahy obchodníků.
17.06.2021 | Etikety potravin občas svou délkou připomínají spíš rodinný nákupní seznam na týden. Jak se vyznat ve všech zkratkách a číslech, abychom v široké nabídce obchodů vybrali správně? Radí Iveta Motolová, nákupčí pro Košík.
15.06.2021 | S faktem, že krávy nedávají makové „mléko“, je mnoho spotřebitelů seznámeno. S tím, že z pultů vykukuje daleko více rostlinných náhražek, už ale tolik ne. Stačí pár minut a jedna, dvě uličky v obchodě a váš košík může přetékat analogy, pro které jste si patrně nepřišli.
21.04.2021 | Sýr je živým přírodním produktem, který průběžně zraje již ode dne své výroby až do okamžiku spotřeby. Pro jeho úchovu je proto nezbytné dodržování řady zásad, které zabezpečí udržení kvality výrobku a zpomalí další prozrávání. Jedním z důležitých faktorů je samozřejmě teplota.
04.02.2021 | Existují země, kde jsou paštiky považovány bez nadsázky za delikatesu. České paštiky předcházejí pověst potraviny, která snese téměř vše, a jejím standardním složením jsou levné zbytky po zpracování kvalitnějších masných výrobků. Na druhou stranu zu ale máme mnoho výrobců, pod jejichž "rukama" vznikají kvalitní výrobky, které by potěšily i toho největšího gurmána. Jak je tedy od sebe rozeznat?
02.02.2021 | Tuzemské spotřebitele láká vepřové maso z dovozu na cenu, přitom je tuzemské maso mnohem čerstvější a nemusí procházet mrazením ani přepravou přes polovinu kontinentu. Nejenom o tom jsme si povídali s ředitelem Svazu chovatelů prasat, Ing. Janem Stibalem.