Poradna

Umíte si vybrat kus kvalitního vepřového? Tipy přímo od profíka

24.11.2021 | Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

Jak dlouho vydrží chléb čerstvý? Pozor, věci se změnily

01.11.2021 | Kolik dní by měl vydržet chléb čerstvý? Platí jako dříve, že by to měly být alespoň 4 dny?

Dětské potraviny. Pozor, ne všechny dětem svědčí

06.08.2021 | Často je možné se v tržní síti setkat s potravinami, které jsou označeny výrazy „pro děti“, „dětské/-ý/á“, případně jejich grafické zpracování je doplněno o obrázky pohádkových postav, zvířátek, nebo o jiné dětské motivy.

Jak na rozmrazování potravin? Toto si zapamatujte

04.08.2021 | Mražené potraviny mohou obsahovat bakterie, které mohou po rozmrazení růst a způsobit otravu jídlem. Správné postupy rozmrazování snižují pravděpodobnost nemocí přenášených potravinami a snižují  také  potravinový  odpad.

Q CZ: Už jste slyšeli o novém značení drůbežího masa?

26.07.2021 | Snadná a relativně rychlá příprava, téměř nekonečné množství kulinářských variant a nízká cena – to vše mimo jiné přispívá ke stále rostoucí konzumaci drůbežího masa v naší zemi. Jen za posledních deset let se v Čechách zvýšila spotřeba drůbežího masa téměř o pět kilogramů a v loňském roce dosáhla hodnoty 29 kilogramů na osobu a rok. Kuřata a výrobky z drůbežího masa navíc budou mít od července nové značení, pomocí kterého by se spotřebitelé měli řídit – a to z mnoha důvodů.

Krůtí maso v kuchyni: Jak ho využít a na co dát pozor při nákupu

23.07.2021 | Krůtí maso patří mezi nejoblíbenější druhy masa, které se objevuje na českých jídelníčcích. Není divu – nízký obsah tuku ve spojení s výbornou chutí z něj dělá vyhledávané jídlo, oblíbené u dětí i dospělých. Málokterý druh masa navíc nabízí tak široké možnosti využití. Proč byste měli krůtí zařazovat do jídelníčku a čemu věnovat pozornost při nákupu a zpracování?

Grilovací sezóna rozpálila grilovací mýty. Tyto jsou ty nejčastější!

22.06.2021 | „Hodit“ si něco na gril, zvlášť když počasí přímo vybízí k tomu najíst se venku na čerstvém vzduchu, je evergreen. Mnoho lidí k němu ale přistupuje s opatrností. Vzhledem k rojícím se zprávám o jeho rizicích se kolikrát možná ani nelze divit. Ale nic není tak horké, jak se zdá. Tedy kromě rozpáleného grilu.

5 rad, jak se snadno orientovat na farmářském trhu

21.06.2021 | Farmářské trhy mají své neobyčejné kouzlo, kvůli kterému se skutečně vyplatí si přivstat. Také patříte mezi ty, kteří týden co týden nadšeně vyrážejí a nemohou se dočkat lokálních biopotravin? Pokud ano, určitě vám přijde vhod náš malý průvodce nákupem na trhu, který poradí, na jaké potraviny se zaměřit i jak poznat spolehlivého hospodáře, a vyzrát tak na případné nástrahy obchodníků.

Iveta Motolová: Ne všechna éčka jsou špatná, pomůže vám aplikace

17.06.2021 | Etikety potravin občas svou délkou připomínají spíš rodinný nákupní seznam na týden. Jak se vyznat ve všech zkratkách a číslech, abychom v široké nabídce obchodů vybrali správně? Radí Iveta Motolová, nákupčí pro Košík.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.