Zdravý životní styl

Vitamín K jako "nedostatkové" zboží + potraviny, které zajistí optimální přísun

21.05.2020 | Dlouho se tvrdilo, že náš organismus umí vyrobit dostatečné množství vitamínu K a najít někoho, u koho byly hodnoty pod limitem, bylo spíš vzácné.  V posledních letech však objevuje více a více případů, kdy tomu tak není. Svůj podíl na tom má zejména nevyvážená strava. Kde se blahodárné „káčko“ ukrývá a co by se stalo, kdyby přestalo plnit svou funkci?

Světu vládne nemasová revoluce. Výrobci se snaží vymyslet chuťově totožné analogy

19.05.2020 | Zatímco v české kotlině jí někteří maso a uzeniny pravidelně i třikrát denně, za hranicemi probíhá nemasová revoluce. Řekněme si to upřímně – správně není ani jeden z extrémů – strava má být co nejpestřejší a každá její součást by se měla konzumovat s mírou, najít ale balanc mezi oběma protipóly by mohlo být řešením mnoha problémů… i těch zdravotních.

Více peněz pro potravinové banky: MZe potvrdilo navýšení o 12 milionů korun

18.05.2020 | Téměř 75 miliony korun podpoří Ministerstvo zemědělství (MZe) v letošním roce potravinové banky. Dotační program, jehož původní částku 63 milionů navýšilo MZe o 11,7 milionu korun, půjde na pomoc jejich činnosti. Ročně potravinové banky zachrání zhruba 5 tisíc tun potravin.

Díky zákazu mentolových cigaret bude méně mladých kuřáků

18.05.2020 | Cigarety s mentolovou příchutí byly podle odborníků na závislosti oblíbené hlavně dětmi a mladistvými. Zákaz jejich prodeje v EU od 20. května tak podle nich může pomoci tomu, aby mladí kouřit vůbec nezačali. V tiskové zprávě o tom informovalo Centrum pro výzkum a prevenci užívání tabáku Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Přibývá obézních dětí: Jen 10 % z nich se problémů zbaví

13.05.2020 | Počet obézních dětí stoupl ve všech státech Evropy od roku 1980 více než trojnásobně a v České republice se potýká s problémy nadváhy či obezity 15 % dětí. Situaci zhoršuje i karanténa, díky které mají děti minimum pohybu.

Glutamáty? Zbytečný strašák z dávných dob

07.05.2020 | Glutamáty jsou už pár let téma, které rozpoutává velké diskuse a jeho image „škodlivé“ látky dává prostor některým samozvaným odborníkům na výživu děsit veřejnost. Přitom neexistují studie, které by jeho škodlivost prokázaly a propós – kyseliny glutamové je v těle přirozeně daleko víc než v potravinách. Není tedy na čase se na věc dívat střízlivěji?

McDonald’s spouští službu McWalk

05.05.2020 | Společnost McDonald’s přizpůsobuje svoje restaurace i pro pěší zákazníky v situaci povinně uzavřených restaurací. I když mohou zákazníci produkty od restauračního řetězce zakoupit díky službám McDrive a McDelivery, přibyla během posledních dnů také novinka v podobě McWalk. Jedná se o novou variantu výdeje ze speciálně upravených okýnek pro pěší zákazníky. Aktuálně McWalk nabízí 56 restaurací McDonald’s napříč Českou republikou a další přibývají.

Obědváte? Tak hlavně pomalu, z hltání budete mrzutí

04.05.2020 | Problémy s trávením trápí v různé míře až 80 procent českých obyvatel. Kvalita našeho života totiž úzce souvisí nejenom s tím, jak se stravujeme, ale také na tom, jak potraviny trávíme. Odhalíme vám proto nezdravé zvyky, které můžou mít neblahé následky, a prozradíme i to, proč začít jídlo nejlépe syrovou zeleninou nebo polévkou.

Červená řepa: Podpoří imunitní systém a dokáže regenerovat organismus

24.04.2020 | Když se řekne červená řepa, především starší generace si vybaví nevábný sterilovaný salát, který byl podáván ve školních jídelnách.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.