Zdravý životní styl

Mýty o stravování ve školních jídelnách

11.02.2020 | Kupují školní jídelny nekvalitní levné potraviny, protože na jiné nemají dostatek finančních prostředků? Podívali jsme se na nejčastější mýty, které o veřejném stravování dětí kolují.

Le Figaro: Hltání vede ke špatné náladě

10.02.2020 | Spočívají vaše stravovací návyky v tom, že bleskově pozřete jídlo? Je to špatný zvyk, který může mít neblahé následky, píše francouzský deník Le Figaro a vysvětluje, co se odehrává v těle, když člověk jí příliš rychle.

Daria Ponomareva: Flexitariány zajímá hlavně původ potravin

06.02.2020 | Už dávno nemáme jen obyčejné vegetariány. Od 2. poloviny 19. století, kdy odmítání masa či jeho některých typů poprvé zaznamenalo první boom, uplynula pěkná řádka let. Nyní je tu zcela nový směr. Na toto téma jsme si povídali s Dariou Ponomareva, generální manažerkou, restaurace Spojka Karlín.

Trendy 2020: Mood food, fonio a tamarind

29.01.2020 | Fastfoody bere útokem burger bez masa, ve Velké Británii lidé konzumují jídlo vypěstované v laboratoři, a od loňského roku dobře víme, co je poké bowl nebo k čemu je dobrá matcha. Spotřebitelům je čím dál víc jasné, že u jídla není zajímavá jen cena a chuť, ale také jeho složení a původ.

9 mýtů o mléku, které stále kolují mezi lidmi

24.01.2020 | Mléčný svět je plný polopravd a nesmyslů. Pod jejich tlakem se mnoho lidí mléka vzdává, což je samozřejmě špatně. Obsahuje totiž živiny, které jsou nenahraditelné žádnou jinou potravinou.

Studie: Pozdní víkendové snídaně vedou k přibírání

20.01.2020 | Časté holdování brunchům, tedy snídaním, které jsou zároveň obědem, ale podle španělských vědců vede k přibírání na váze, a to i v případě, že pozdní víkendová snídaně má stejnou energetickou hodnotu jako ta v pracovním týdnu.

Ředění vodou a až moc cukru: Kontroly burčáku dopadly nejhůř za poslední 4 roky

17.01.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zkontrolovala 290 prodejních míst a v 61 případech inspektoři odebrali vzorek pro laboratorní analýzu. Deset vzorků nakonec nevyhovělo!

Cena cigaret se přiblížila stovce, pětina lidí stále kouří denně

14.01.2020 | Česká republika je podle projektu Česko v datech sedmá na světě ve spotřebě cigaret, na každého staršího 15 let jich v průměru připadá přes 2400 za rok.

Méně je někdy více: Na trhu se objeví vylepšené receptury

10.01.2020 | Kde se podařilo ubrat cukr, tuk nebo sůl, či naopak recepturu vhodně obohatit a jak se daří informovat a vzdělávat veřejnost?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.