Zdravý životní styl

Pět porcí zeleniny denně pro zdraví: Skutečně? A co naše trávení?

10.07.2020 | Už léta se říká, že máme denně sníst pět porcí, respektive 40 dekagramů, ovoce a zeleniny. Na stránkách International Journal of Epidemiology je dokonce uvedeno, že optimální účinek ovoce a zeleniny na zdraví má deset porcí, tedy 80 dekagramů denně. Kolik zeleniny máme tedy sníst, abychom byli fit?

Za týden kilo dolů: Už jste slyšeli o barevné dietě?

08.07.2020 | Dělená strava, tukožroutská polévka, počítání kalorií… Máte už dost diet, které vám neustále něco zakazují, nechcete se vzdát svých oblíbených potravin, zázračným pilulkám nevěříte, ale přesto chcete zhubnout? Potom třiďte potraviny podle barev.

Když jídlo probouzí vášeň: Co zařadit do jídelníčku pro zvýšení libida?

07.07.2020 | Souhlasíte se slovy - láska prochází žaludkem? Je vám sympatické tvrzení, že dobré jídlo a uspokojivý sex patří mezi největší lidská potěšení? Hledali jsme odpověď na otázku, zda skutečně existují potraviny, které jsou schopné probudit vášeň a sexuální touhu.

Dejte si chilli papričky! Pro srdce jako zvon, proti zánětům i na hubnutí

03.07.2020 | Pravidelná konzumace pálivých papriček přispívá podle studie italských vědců ke snížení rizika těžkých kardiovaskulárních chorob. To však nesmí sloužit jako alibi pro nevhodné stravování, píše italský deník Corriere della Sera.

To nejlepší na dosah ruky: Podpořte farmáře a pěstitele v okolí

01.07.2020 | Čerstvé jídlo od regionálních farmářů, řezníků, pekařů, mlékařů a dalších producentů propaguje nový projekt Skvělé jídlo Plzeňského kraje. Kromě drobných dodavatelů a výrobců cílí na podporu života na venkově. Aktivita je zaměřena na obyvatele Plzeňského kraje i turisty, jejichž zájem letos kraj očekává, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Ivo Grüner (ČSSD).

Roztančená kravička i pohádkoví hrdinové. Pozor, hezký obrázek děti lépe nenakrmí

29.06.2020 | Obal funguje jako magnet, o tom žádná. Jak je to ale s obsahem, skutečně mají produkty tvářící se jako vhodné pro děti nějakou přidanou hodnotu?

Chodíte do sauny? Podívejte se na to, co byste (ne)měli jíst a pít

26.06.2020 | Saunování je skvělý rituál, nejenže si odpočinete, ale rozproudíte i lymfu, podpoříte vyplavování toxinů z těla, prohřejete svalstvo. Bude se vám také lépe dýchat a koneckonců i spát. A všechny tyto efekty můžete podpořit volbou vhodných potravin.

Dejte si jahody: Jsou dobré na nervy i proti zánětům

23.06.2020 | Věděli jste, že takové jahody se na trhu objevily ještě dávno před jablky? Spolu s brusinkami nebo borůvkami patří k původním plodům, a právě teď vrcholí jejich sezóna. Tak si pospěšte, ať je ještě stihnete.

Průzkum: Ideální středomořská strava je pryč, jíme mnoho proteinů, málo zeleniny a ryb

18.06.2020 | Středomořská strava je na ústupu. V jídelníčku těch, kdo se chtějí udržet ve formě, je ve skutečnosti příliš proteinů, málo cereálií a málo zeleniny, píše italský deník Corriere della Sera.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.