Zdravý životní styl

Ryba se nejí jen na Vánoce, vraťte ji na talíře aspoň jednou do týdne

17.06.2020 | V konzumaci ryb stále daleko pokulháváme za evropským průměrem. Tím, že naše země neleží u moře, to ale nebude. Většinu z pěti a půl kilogramu, které průměrný Čech sní, totiž tvoří ryby mořské. Sladkovodní kousky z domácích rybníků a řek berou Češi hromadně na milost jenom jednou za rok, o Vánocích.

5 mýtů o mase, které přežívají po celé generace

15.06.2020 | Vyřadit vepřové maso, protože je moc tučné, a bát se kuřecího masa kvůli hormonům? Podívejme se na nejčastější mýty o mase.

Paleodieta a vše, co byste měli zvážit, než se do ní pustíte

12.06.2020 | Dieta jeskynních lidí, paleo, primální dieta, anebo také dieta doby kamenné, která byla v minulosti jedinou možností člověka přežít, dnes prožívá renesanci.

Zelené zeleniny jíme málo! Tipy, jak a proč jí přijít na chuť

09.06.2020 | Zelená listová zelenina je zlatý důl živin, a vlastně i fytolátek. Přesto si ji v průměru dopřáváte jen jednou týdně. Nechte si zezelenat talíře a pochutnejte si denně na špenátu nebo mangoldu.

I proti kvasinkám jde bojovat jídlem: Nastavte si tento režim

05.06.2020 | Mikroskopické houby, kvasinky a plísně, mají obrovský význam pro celý ekosystém, jsou velmi potřebné a lidstvo je využívá ve svůj prospěch již po tisíce let v potravinářství stejně jako v lékařství a farmacii. Kromě významu pozitivního mohou mít však pro člověka i význam negativní a to hlavně ve chvíli, kdy dojde k jejich přemnožení.

Proč nedala M. D. Rettigová dopustit na ghí a jak si ho připravit?

02.06.2020 | Když se objeví nějaká gastronomická novinka, často se zjistí, že jde jen o znovuobjevení toho, co tu už kdysi bylo. Třeba takové indické ghí se k nám dostalo díky popularitě východního životního stylu, ale ve skutečnosti jde o klasické přepuštěné máslo, na němž smažila řízky už Magdalena Dobromila Rettigová a její předchůdkyně.

I mozek potřebuje najíst a tímto mu uděláte radost

29.05.2020 | Výkon je je novodobá mantra. Touha neustále se zlepšovat, přesněji řečeno překonávat vlastní limity, mít nadstandardní výsledky a dosahovat lepšího výkonu je všudypřítomná. Ať už si o nárocích dnešní doby myslíte cokoli, jistě stojí za to podpořit svou výkonnost vhodnou stravou a odpovídajícím životním stylem. Co bude chutnat vašemu mozku a jak se vám za to odmění?

Česká kuchyně je založena na velké skromnosti, říká gastrovizionářka Hana Michopulu

28.05.2020 | Hana Michopulu se snaží posunout českou gastronomii ke skromnosti jídelníčku, nadšeně doma fermentuje a má ráda restaurace, kde mezi ní a jídlem nejsou zbytečné překážky. Vloni začala připravovat poutavé podcasty pro každého, koho zajímá nejen zapomenutá moudrost předků.

Hmyz je nejbezpečnější „maso“, které můžete sehnat

27.05.2020 | Čím dál častěji se diskutuje o tom, že by hmyz mohl být šancí, jak nahradit do jisté míry živočišné bílkoviny ve stravě. A když už ho nyní máme na seznamu hospodářských zvířat, jsou otevřené pro řadu farmářů i dveře k dlouhodobé perspektivě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.