Zaujalo nás

Soud potvrdil pokutu 53 mil. Kč za kartel pekárenských firem

21.10.2010 | Krajský soud v Brně dnes potvrdil pokutu 52,8 milionu korun pro tři pekárenské firmy. Uložil jim ji v loňském roce antimonopolní úřad. Delta pekárny, Odkolek a Penam se podle něj nejpozději od září 2003 domlouvaly na zdražení pečiva, chleba a cukrářského pečiva u svých odběratelů. Poté rozeslaly oznámení o zvýšení cen uvedených výrobků svým odběratelům.

O africkém moru prasat z východu

21.10.2010 | V ČR sice nepočítáme s přímou hrozbou zavlečení afrického moru prasat, ale jsou členské země EU, které toto nebezpečí vnímají jako reálné.

Výrobky oceněné značkou KLASA pod lupou

19.10.2010 | Kvalita potravin se stává v poslední době stále častějším tématem diskusí. Spotřebitelé se zajímají o složení výrobku, zemi původu, i jeho kvalitu. Podstatné tedy je i to, zda se výrobek dostane ke spotřebiteli v co možná nejkratší době, tedy čerstvý. Zvyšuje se zájem o informace o výrobcích, postupech a technologiích jednotlivých firem.

Veterináři dobře chrání EU

19.10.2010 | Ano, je tomu tak. Potvrzují to inspektoři z Bruselu. Přesvědčili se o tom ve dnech 8. až 10. září, kdy v ČR proběhla kontrolní návštěva odborníků z Evropské komise, konkrétně z Potravinového a veterinárního úřadu ředitelství DG SANCO (Direction Générale Santé et protection des Consommateurs), zaměřená na posouzení veterinárních dovozních kontrol ze třetích zemí.

Špekáčky zřejmě získají chráněné označení EU

19.10.2010 | Špekáčky, lovecký salám a spišské párky zřejmě získají chráněné označení Evropské unie pro tradiční speciality. Evropská komise totiž proti jejich žádosti o registraci na speciální unijní seznam, ve které postupovala ČR společně se Slovenskem, nedostala v dané lhůtě žádné námitky, které by to mohly zvrátit. Novináře o tom dnes informoval europoslanec Jan Březina, který se problematikou chráněných označení zabývá.

Nejlepším výčepním piva na světě je Lukáš Svoboda

15.10.2010 | Lukáš Svoboda z pražské pivnice Konvikt po získání titulu „Nejlepší výčepní ČR“ uspěl také v mezinárodním finále pátého ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, které se uskutečnilo ve středu a ve čtvrtek v Praze a Plzni.

Veterináři kontrolují drůbeží maso

14.10.2010 | Státní veterinární správa upozorňuje ty, kdo přímo manipulují s drůbežím masem, tj. ty, kdo je porcují, balí, apod., aby dbali zásad hygieny a biologické bezpečnosti.

První farmářská prodejna v Praze otevřela ve Vodičkově ulici

14.10.2010 | Ve Vodičkově ulici v centru Prahy je první farmářská prodejna v hlavním městě. Mléčné výrobky z vlastní mlékárny, hovězí a králičí maso a domácí klobásy z Vysočiny v ní nabízí sedlák František Němec z Netína na Ždársku.

Rituální porážky mají svůj řád, „ritus“

11.10.2010 | Snad to není přehnané, ale porážky jatečných zvířat podle náboženských předpisů, tzv. rituální porážky, o tisíciletí, popřípadě staletí, předcházely současným veterinárním předpisům.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.