Zaujalo nás

Cena cukru stoupla o dvě procenta na nové maximum za 30 let

04.11.2010 | Cena cukru na londýnské burze ICE dnes vzrostla o více než dvě procenta na nové maximum za 30 let. Cenu cukru podporuje oslabování kurzu dolaru po středečním uvolnění měnové politiky v USA a napjatá situace v globální nabídce této potravinářské komodity.

I kapr má duši

02.11.2010 | Pomineme-li „élan vital“, životní elán, či energii, která je podmínkou života, rozumí se kapří duší zvláštní orgán, který je důležitý pro zajištění rovnováhy.

V Plzni bude farmářský obchod, nabídne výrobky malých potravinářů

01.11.2010 | Farmářský obchod nabízející zboží malých výrobců potravin z Plzeňského kraje plánuje v Plzni velmi rychle otevřít občanské sdružení Envic, které dnes v Plzni pořádalo sedmé farmářské trhy. Obrovský zájem přinutil pořadatele, aby ještě letos zorganizovali dvě akce, s nimiž nepočítali. Na dnešní největší trhy zemědělské produkce v Plzeňském kraji, které se postupně prosazují také v Klatovech, Tachově a Domažlicích, přišlo 3500 lidí z celého regionu, jejich počet roste akci od akce. ČTK to řekl koordinátor trhů Tomáš Popp.

Francouzský výrobce limonád vyvinul nápoj se zlatými zrnky

01.11.2010 | Výrobce limonády z francouzské Jury na východě země vyvinul na žádost zákazníka z Dubaje, který si přál neobvyklý nápoj, luxusní limonádu: ve sladké tekutině se třpytí nespočtem zrnek čtyřiadvacetikarátového zlata.

11. listopadu se bude Svatomartinské víno i v Japonsku

29.10.2010 | Svatomartinská tradice a slavnostní otevírání prvních vín ročníku letos poprvé dorazí i na dálný východ. 11. listopadu přesně v 19:00 zazní charakteristický zvuk prvních otevíraných lahví Svatomartinských vín ročníku 2010 také v české restauraci Cafe ANO v japonském Tokiu. Sedmá hodina odpolední tamního času totiž odpovídá jedenácté dopolední v České republice, tedy hodině, kdy se Svatomartinská vína začínají poprvé ochutnávat.

Pivovar Svijany zvyšuje výstav a investuje do rozšíření výroby

25.10.2010 | Soukromý Pivovar Svijany plánuje letos překročit výrobu 400.000 hektolitrů piva. I proto investuje do rozšíření výrobních a skladovacích prostor a do modernizace čistírny odpadních vod zhruba 65 milionů korun. Nyní se už pracuje na modernizaci čistírny a lahvárny, po nich se budou rozšiřovat spilky a ležácké sklepy, řekl ČTK ředitel pivovaru Roman Havlík. Část prostředků podle něj získá podnik z evropských fondů.

Průzkum: Více než polovina Čechů chce kupovat mléko z automatů

22.10.2010 | Více než polovina Čechů má zájem nakupovat čerstvé mléko z automatů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Dema. Mléčné automaty začaly v Česku rychle přibývat od loňského podzimu a nyní jich funguje už více než 150. V některých regionech Česka ale mlékomaty kvůli výraznému poklesu poptávky bojují o další existenci.

ČSÚ: V obchodech zdražilo pečivo a mouka, klesly ceny papriky

22.10.2010 | V tuzemských obchodech během uplynulých dvou týdnů výrazně podražilo bílé pečivo, a to o více než sedm procent. Více lidé platili také za hladkou mouku a minerálku. Naopak levněji mohli nakoupit papriky, jablka nebo brambory. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Značku Regionální potravina získalo 71 výrobků, zájem o ně roste

22.10.2010 | Značku Regionální potravina získalo letos celkem 71 výrobků. Vybraly je postupně krajské odborné komise z 943 produktů, které se do prvního ročníku projektu přihlásily. Zájem o některé potraviny, které ocenění získaly, podle jejich výrobců vzrostl až několikanásobně. Novinářům to dnes sdělili zástupci ministerstva zemědělství (MZe). Projekt bude pokračovat i v příštím roce.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.