21.02.2011 | Brusel 21. února (zpravodaj ČTK) - Lovecký salám, spišské párky, špekáčky a liptovský salám z České republiky a ze Slovenska dnes získaly chráněné označení Evropské unie. Evropská komise oznámila, že je zapsala na seznam tradičních zaručených specialit.
15.02.2011 | Letošní 15. ročník úspěšné specializované obchodní konference Retail in Detail/Fresh Food 2011 (23. 3. 2011, Hotel Olympik Artemis, Praha) se zaměří na jedno z nejžhavějších témat maloobchodu v CEE regionu, kterým je optimalizace nabídky čerstvého zboží. Z odborných analýz a výzkumů totiž vyplývá, že tato „mega-kategorie“ se zásadním způsobem podílí na vytváření image řetězce a jeho odlišení od konkurence. Současně má prioritní vliv na frekvenci nákupů a do značné míry definuje i cenové vnímání prodejny.
14.02.2011 | Plzeňský Prazdroj chystá investici 150 milionů korun do nové stáčecí linky na PET lahve v Plzni. Linka s maximálním hodinovým výkonem 18 tisíc lahví bude umístěna ve stávající stáčírně Plzeňského pivovaru. Projekt by měl být dokončen v průběhu roku, kdy bude linka uvedena do provozu. Investice do stáčecí linky je reakcí na měnící se požadavky českých pivařů v segmentu praktického balení piva prodávaného v obchodech.
14.02.2011 | Pečivo v tuzemských obchodech v příštích týdnech zdraží až o deset procent. Kvůli růstu cen pšenice, olejů, máku, mléka, energií, pohonných hmot a dalších vstupů se chystají zvednout ceny pečiva dvě největší tuzemské pekárenské společnosti, United Bakeries a Penam. Informoval o tom dnes server Týden.cz
14.02.2011 | Loňský rok byl pro české a moravské vinaře jedním z nejhorších v historii. Na zhruba 16.000 hektarech plodících vinic sklidili 45.923 tun hroznů. Je to o 22.800 tun méně než v roce 2009. Oproti rokům 2007 a 2008 ale byla loňská sklizeň méně než poloviční. Vyplývá to z aktuálních statistik Českého statistického úřadu.
10.02.2011 | Po dvou dnech hodnocení se ve Valticích rozhodlo o Championu 18. ročníku mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX VINEX. Cílem této soutěže bylo na vysoké profesionální úrovni ohodnotit a ocenit nejlepší evropská a světová vína na trhu středoevropského regionu.
08.02.2011 | Úkolem a cílem státního veterinárního dozoru je dozírat na výrobce, aby vyráběli zdravotně nezávadné potraviny a kontrolovat obchodované veterinární zboží, aby se na stůl nemohly dostat zdravotně závadné potraviny živočišného původu.
08.02.2011 | Každý pátý student polských středních škol konzumuje několikrát týdně energetické nápoje. Mladí Poláci je popíjejí před písemkami, návštěvou klubů, sportováním i hraním počítačových her, protože kofein a další přísady dočasně zvýší výkonnost, soustředěnost a potlačí únavu. O průzkumu Mazovského centra pro prevenci závislostí informuje na svém webu Polské radio.
08.02.2011 | Sebejistotu při práci v domácnosti získávají lidé s poruchou zraku v nové výukové kuchyni v Praze. Takové kuchyně nemají v Evropě obdobu, Tyfloservis má výukové kuchyně v Česku nyní již dvě. Dobře vybavená vzorová cvičná kuchyně může být ve spolupráci s rehabilitačním instruktorem nástrojem v osamostatnění klienta se zrakovým postižením. Tyfloservis nyní slaví své dvacáté narozeniny, novou kuchyni nadělil svým klientům díky spolupráci nadací a firem.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.