09.11.2023 | Podzimní období je tradičně také obdobím intenzivního lovu zvěře. Na jídelních lístcích restaurací, na pultech obchodů i na stolech domácností se v podzimním období objevuje častěji než po zbytek roku zvěřina. Jedná se o potravinu živočišného původu, takže spadá do oblasti veterinárního dozoru. Je proto dobré si připomenout za jakých pravidel může být zvěřina uváděna na trh a jaká je úloha veterinárního dozoru v této oblasti.
25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.
20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.
23.08.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozornila na nebezpečné kuřecí maso z řetězce Tesco. Kuřecí prsa pocházející z Ukrajiny a zabalená na Slovensku obsahovala bakterii Salmonela Infantis, která způsobuje onemocnění salmonelóza. Maso zachytili inspektoři v prodejně v Mostě, v prodeji už ale není.
09.08.2023 | Zemědělcům, kteří se věnují hlavně výkrmu drůbeže, kvůli nižším cenám obilovin řada zpracovatelů od srpna snížila výkupní ceny. Kvůli plánu vlády na krácení dotačních podpor i snižování rentability své produkce tak budou už v září uvažovat o omezování chovů. ČTK to řekla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.
01.08.2023 | Snili jste o řeznictví, kde najdete nejkvalitnější partie hovězího i vepřového, kuřata z volného výběhu, nejčerstvější ryby, zvěřinu i netradiční typy masa? A milujete letní grilování při teplých večerech? Na Rohlik.cz tohle vše nakoupíte na jednom místě za skvělé ceny a se zárukou čerstvosti až domů.
28.07.2023 | Celníci při společné kontrole s veterinární správou odhalili 120 kilogramů masa a výrobků z něj v autě bez chlazení. Maso určené pro asijské restaurace nechali veterinární inspektoři zlikvidovat, protože už nebylo bezpečné. S dopravcem bude zahájeno správní řízení, za závažná porušení zákona o potravinách mu může být uložena sankce až deset milionů korun, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Petr Vorlíček.
13.07.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila dvě šarže zmraženého kuřecího masa se salmonelou. Inspektoři vzorek masa původem z Ukrajiny v obou případech odebrali v provozovně JIP východočeská, jednou v Českých Budějovicích a podruhé v Harrachově na Jablonecku. Provozovatelům nařídili neprodlené stažení šarží z tržní sítě, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
19.06.2023 | Za jedno grilování plánují letos české domácnosti utratit přibližně 2000 korun, a to včetně uhlí nebo nápojů. Ceny při nákupu surovin bude ve srovnání s loňskem více zohledňovat 80 procent rodin, spíše než na masech nebo sýrech chtějí šetřit na nealkoholických nápojích a drobném občerstvení.
08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?