24.06.2022 | Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.
22.06.2022 | U téměř pětiny kontrol prodejců potravin živočišného původu na farmářských trzích našla letos Státní veterinární správa (SVS) nějaké pochybení. Dnes kontrolovala trhovce ve Vyškově. V letních měsících, kdy je venkovní teplota výrazně vyšší, než je vhodná pro skladování potravin, riziko špatného zacházení výrazně roste, řekl dnes novinářům ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
09.06.2022 | Jednou ze snah, jak zároveň skloubit požadavky ochránců přírody na snížení stavu hospodářských zvířat a zatížení životního prostředí, a zároveň poskytnout spotřebitelům stravu živočišného původu, je výroba masa v laboratořích. Obvyklým argumentem proti takovému řešení je příliš vysoká cena takto vyrobených umělých potravin. To je není vše. Zaplatí i každý konzument, ne penězi – zdravím.
26.04.2022 | Kjótský výrobce přístrojů pro jemnou mechaniku Shimadzu Corp. plánuje ve spolupráci s Ósackou univerzitou a tokijskou konzultační společností Sigmaxyz Inc. využít technologii 3D tisku k výrobě umělého masa tedy masa produkovaného pomocí umělého pěstování živočišných buněk. Maso vytištěné na 3D tiskárně by se mohlo prodávat na výstavě Expo Osaka – Kansai v roce 2025.
25.04.2022 | Desetina Čechů preferuje stravu s omezením či vyloučením masa a čtvrtina plánuje konzumovat více rostlinných produktů a méně masa a živočišných produktů. Pro téměř tři čtvrtiny lidí jsou však vegetariánské a veganské alternativy dražší než klasické produkty a nepovažují je za zdravější než masové výrobky. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos a Asociace společenské odpovědnosti.
09.02.2022 | Konzumujeme jej už stovky let, přesto mnoho lidí tápe v základních otázkách. Také občas přemýšlíte, jak maso krájet, jestli jej správně skladujete, či zda jej máte nechat odpočinout, či nikoli? Uvedli jsme to na pravou míru přímo s řezníky Maso Novák.
28.12.2021 | Rostlinné náhražky masa si získávají fanoušky doslova raketovým tempem. S ohledem na kampaně zobrazující trpící zvířata, apokalypsu hrozící vlivem skleníkových plynů, případně obavy o vyčerpatelné zásoby masa skutečného se asi nelze ani čemu divit. Otázkou je, jestli tento krok skutečně přinese to, co slibuje.
09.12.2021 | Drůbeží maso patří mezi základní druhy masa a je důležitou součástí sortimentu na trhu potravin. Maso drůbeže je řazeno mezi „bílé maso“ a některé druhy jsou právem považovány za nízkoenergetické a lehce stravitelné. Nás zajímalo, jak je na tom s kvalitou to, co seženete v běžné tržní síti v Čechách. Nakoupili jsme proto vzorky kuřecích prsou a stehenních řízků.
24.11.2021 | Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.
15.11.2021 | Dva producenti masných výrobků - Maso uzeniny Polička a společnost Maso uzeniny Písek - zvýší od ledna ceny svých produktů. ČTK to dnes za společnosti sdělila Monika Křivánková. Podle ní by mělo jít o zvýšení o zhruba deset procent.