ZPRACOVATELÉ MASA VE ZTRÁTĚ: VÝKUPNÍ CENY SE SNIŽUJÍ

ZPRACOVATELÉ MASA VE ZTRÁTĚ: VÝKUPNÍ CENY SE SNIŽUJÍ

09.08.2023 Jana Čiháková

Zemědělcům, kteří se věnují hlavně výkrmu drůbeže, kvůli nižším cenám obilovin řada zpracovatelů od srpna snížila výkupní ceny. Kvůli plánu vlády na krácení dotačních podpor i snižování rentability své produkce tak budou už v září uvažovat o omezování chovů. ČTK to řekla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Poukázala také na to, že loňské zisky zpracovatelů drůbeže, na které se často upozorňuje, nelze srovnávat s prvovýrobci. Některé firmy, včetně například Vodňanského kuřete z holdingu Agrofert, očekávají, že letos skočí ve ztrátě.

Výroba drůbežího masa letos ve druhém čtvrtletí mírně vzrostla, meziročně o 1,1 procenta. Na jatka z výkrmů směřovalo 66 455 tun drůbeže, což odpovídá 43 187 tunám masa. "Mírné navýšení drůbežího masa na porážky může souviset s tím, že řada chovatelů přes podzimní a zimní měsíce snížila počty vykrmovaných kusů z důvodu vysokých cen energií a nejistoty z dalších vysokých vstupů," uvedla Dlouhá.

Drůbežářské firmy mohou čerpat z národních dotací peníze na zlepšení podmínek v chovech hospodářských zvířat nebo na ozdravení chovů. Vláda však ve svém ozdravném balíčku chystá škrty v dotacích ministerstva zemědělství z národních zdrojů. V příštích dvou letech chce ušetřit přes deset miliard korun.

Společnost Vodňanské kuře, která dodává kuřata do zpracovatelského průmyslu Agrofertu, loni meziročně zvýšila zisk více než dvojnásobně na zhruba 21,3 milionu korun. V roce 2019 měla zisk přes 28 milionů. Podle výroční zprávy pro letošní rok očekává podnik ztrátu 108 milionů korun vlivem zhoršení cen, zároveň plánuje investici ve stejné výši. Podobně očekávají ztrátu i další podniky holdingu Výkrm Tagrea a Výkrm Třebíč. Společnosti Xaverov ze skupiny Agrotrade loni zvýšila tržby zhruba o 99 milionů na 1,01 miliardy Kč, zisk jí ale meziročně klesl o 81 procent na 804.000 korun.

Společnosti Integraz loni tržby vzrostly o 26 procent na zhruba 420 milionů korun a dostala ze ztráty 12 milionů v roce 2021 do zisku 770.000 korun. Společnost se věnuje také chovu prasat nebo rostlinné výrobě. Její výkrm brojlerů skončil ve ztrátě přes 1,5 milionu korun, přestože získala kromě dalších dotací i mimořádnou podporu, kterou loňský rok rozdělovalo ministerstvo zemědělství kvůli vysokým cenám energií. Ve výroční zprávě firma uvedla, že náklady na jeden kilogram produkce byly 27,68 Kč a průměrná prodejní cena 26,54 Kč, tedy zhruba o korunu nižší. V letech 2018 až 2021 měla vždy náklady nižší než prodejní ceny.


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.